Review: Ziss Aqua – EZ Breeding box, is een doordacht systeem!

Ziss Aqua heeft innovatieve koppelbare kweekbakjes ontworpen. Eindelijk is er een kweekbakje dat je naar behoefte kan uitbreiden!

Voor het grootbrengen van jonge visjes kan een kweekbakje een nuttig accessoire zijn. Er zijn in der loop der tijden verschillende modellen op de markt gebracht. Maar de nieuwe Ziss Aqua kweekbakjes zijn echt een aanwinst op dit assortiment!

Of je nu l-nummers, corydoras, guppy’s, cichliden of garnalen kweekt, de Ziss Aqua kweekbakjes kan je naar behoefte samenstellen. De RVS roosters hebben een fijnmazig structuur, die niet alleen het fijne vuil doorlaat, maar ook de jongen in het kweekbakje houden. Het is zelfs mogelijk om er garnalen in te kweken, zolang je de bodem maar voorziet van een bodembedekking.

Breeder-04
De verpakking en een lege kweekbak omhulsel.

Wat deze kweekbakje zo uniek maken is niet alleen de vorm maar ook de uitbreidbaarheid. De kweekbakjes hebben een vierkante vorm waardoor zij gemakkelijk te koppelen zijn. Als gebruiker kan je kiezen uit vier verschillende uitvoeringen:

 • BL-1 heeft één RVS rooster aan de onderkant.
 • BL-2 heeft twee RVS zijroosters.
 • BL-3 heeft twee RVS zijroosters en één rooster aan de onderkant.
 • GL-1 heeft één RVS rooster aan de onderkant en is voorzien van een extra scheidingsrooster om de jongen en de ouders te scheiden.

* Met het koppelingsaccessoire BR-1 kan je de verschillende modellen aan elkaar koppelen, (BL-2, BL-3 en GL-1) met als gevolg dat er meer zwemruimte ontstaat voor de jongen. Natuurlijk kan je de kweekbakje ook gewoon naast elkaar in je aquarium plaatsen.

De bevestiging

Als gebruiker kan je voor twee verschillende bevestigingsmethoden kiezen:

 1. De zuignappen
  Alleen aan te bevelen op een schone en vlakke ondergrond, dus niet op gebogen voorruiten gebruiken!
 2. De bevestigingsbeugel
  Alleen toe te passen op een aquarium met een maximale randdikte van 10 mm.
De bevestigingsbeugel is in zes verschillende hoogtes te verstellen. De verstelbare afstandhouder (aan de onderkant) zorgt er voor dat het bakje loodrecht in het aquarium hangt.
De bevestigingsbeugel is in zes verschillende hoogtes te verstellen. De verstelbare afstandhouder (aan de onderkant) zorgt er voor dat het bakje loodrecht in het aquarium hangt.
Onderdelenoverzicht (exclusief kweekbakje)
Onderdelenoverzicht (exclusief kweekbak)
Het kweekbakje heeft een inwendige volume van 2,4 liter en de maten zijn: 13,5 x, 13,5 x 13,5 cm
Het kweekbakje heeft een inwendige volume van 2,4 liter en de maten zijn: 13,5 x, 13,5 x 13,5 cm

Mijn ervaring

De kweekbakjes zijn op meerdere manieren aan het aquarium te bevestigen, waardoor je ze in de meeste aquaria kunt bevestigen. De mogelijkheid om het volume van het kweekbakje uit te breiden maakt dit systeem zo uniek. Door de rechthoekige vorm van het kweekbakje en omdat het luchtpompje aan de achterkant zit, kunnen meerderen kweekbakjes ook in kleinere aquaria worden geplaatst.

Het lucht aangedreven pompje heeft als voordeel dat het gemakkelijk te onderhouden is en dat het minimale ruimte nodig heeft in het aquarium. Het pompje heeft voldoende capaciteit om een goede doorstroming te garanderen en het luchtkraantje maakt het afregelen van de stroming compleet. Het RVS inlaatfiltertje zorgt voor een diffuse stroming in het kweekbakje en de kleinste bewoners kunnen op hun beurt, niet ontsnappen bij de waterinvoer opening.

Wat betreft over het onderhouden van het systeem kunnen wij alleen maar positief zijn.  De binnenkant heeft geen uitstekende delen (zoals water invoer) en het geheel is glad afgewerkt. De kunststof behuizing is transparant en is gemakkelijk schoon te maken met een stukje witte watten.

Let op!

 • De RVS roosters kunnen scherpe randen bezitten, dus opletten tijdens de montage.
 • Als het  RVS roosters verwijderd is voor groot onderhoud, zorg er dan voor dat  de zijkanten niet gaan rafelen tijdens het schoonmaken.
 • Zowel de luchtpomp behuizing als het luchtsteentje kan je demonteren voor groot onderhoud.

Zelfs over de duurzaamheid van het product kunnen wij niet klagen. Het RVS rooster en de bevestigingsmiddelen geven een gedegen uitstraling. Uiteraard heeft de demonteerbaarheid van het product ook nadelen. Klikverbindingen hebben over het algemeen geen goede reputatie. Nu moet je dit niet zien als een echt negatieve eigenschap van dit product, maar meer als constatering. Zolang je het product netjes behandeld en niet bij elke onderhoudsbeurt uit elkaar haalt, zullen de kweekbakjes lang mee gaan.

Het enige nadeel van dit product is, dat je zelf een luchtpompje moet toevoegen. Maar als gewoonlijk kan dit ook een voordeel zijn.
Het enige nadeel van dit product is, dat je zelf een luchtpompje moet toevoegen. Maar als gewoonlijk kan dit ook een voordeel zijn.
Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Goedemorgen,

  Ik zou graag BL-3 willen aanschaffen maar wilde weten of de gaatjes/ sleuven aan de onderkant niet te groot zijn om de pass uitgekomen jongen van de corydoras te laten ontsnappen?
  De jonge zijn +/- 2 tot 3mm groot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.