Specifieke variaties van discusvissen

Als liefhebber van discusvissen wil je ook de specifieke variaties op het thema kunnen herkennen. In het artikel ‘Details van een gezonde discusvis’ kan je de algemene keuringscriteria lezen. Voor het bepalen van de specifieke variaties op het thema kan je in de onderstaande alinea meer lezen.

Intermezzo
Tijdens de ‘Open Nederlandse Kampioenschappen Discusvissen’ (ONKD) mogen de eigenaren strijden om de titel: ‘De mooiste discusvis per categorie’ en ‘De mooiste showvis (Grand Champion)’ De inzendingen komen zowel uit Europa als Azië. Dit soort evenementen geven een goede indruk van de huidige kleurschakeringen. Om het u wat makkelijker te maken kunt u de deelnemers van ONKD 2013 vergelijken.


De ogen

Dit is een overzicht van het type ogen bij discusvissen. De ogen dienen helder te zijn zonder bijvoorbeeld wormstaar of andere ingroeisels. Rode ogen scoren hoger dan gele. Ze mogen niet te bol zijn (waterzucht) en ze moeten zich levendig bewegen.

Vorm ogen

Kleur ogen

Kleur pupil


Het lichaam

Dit is een overzicht van de verschillenden lichaamsvormen bij discusvissen. De vorm van de vis moet rond zijn (geen highfin), goed in zijn vlees zitten en een goede verhouding vlees/vin hebben.

Lichaamsvormen


Kleuren

Dit is een overzicht van kleurenscharkeringen bij discusvissen.

Primaire kleuren

Secundaire kleuren

Secundaire kleuren (niet mogelijk)


Patronen en randen

Dit is een overzicht van de patronen en randen bij discusvissen. Wanneer het gaat om de kleur dan wordt van de keurmeester geen persoonlijke voorkeur verwacht en er moet dan ook puur op helderheid en tekening worden beoordeeld. Of men meer van rood houdt dan van blauw is geen maatstaf. De strepen mogen niet te geprononceerd zijn (stress, ziekte etc.).

D’ gedeelte

Patronen

Randen


Stressstrepen

Dit is een overzicht van de stressstrepen bij discusvissen. De streeptekening worden ook wel stressstrepen genoemd. Het mooiste is als de strepen gelijkmatig verdeeld zijn en geen fouten bevatten zoals X en Y hoewel dit ook in de natuur voorkomt. Het dienen er 9 te zijn met uitzondering van de Snakeskin. Sommige kweekvormen hebben geen strepen.

Aantal stressstrepen

Stressstreep kleuren

Icon: PDF bestand  Specifieke variaties van discusvissen versie c.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.