Voedingswaarde diepvries vissenvoer

In principe zijn verse voedingsproducten gezonder dan ingevroren producten. Maar de toegevoegde waarde van diepvries visvoer mogen wij niet vergeten.

Als algemene regel geldt dat de voedingswaarden snel achteruit gaan nadat de producten geplukt of gedood zijn. Door de producten zo snel mogelijk te conserveren kunnen zoveel mogelijk voedingswaarden bewaard blijven.

Het grootste nadeel van levend voer is dat het ongewenste bacteriën en parasieten kan bevatten. Door het product te koken, te drogen of in te vriezen worden de meeste boosdoeners gedood. Het grootste voordeel van dit proces is dat het product eenvoudig gedistribueerd kan worden, maar het is dan geen levend voer meer!

Assortiment diepvries visvoer

In het artikel ‘Voor -en nadelen levend visvoer’ kon je lezen dat het grootste probleem van levend voer is dat wij het voer in leven moeten houden. Technisch gezien is er veel mogelijk, maar praktisch gezien blijft het een uitdaging. Wanneer wij naar het assortiment van het diepvries visvoer kijken, komen wij tot de conclusie dat het een veel gebruikt product is. Voor zowel carnivoren, omnivoren en herbivoren zijn er veel diepvriesproducten te koop.

Productie diepvries visvoer

Als wij naar de grondstoffen kijken, dan zijn er een aantal mogelijkheden. De grondstoffen worden of in de natuur gevangen of gekweekt. In de meeste gevallen gaat het om vangen, schoonmaken en invriezen. Na dit proces worden de grondstoffen weer doorverkocht aan de producenten die het diepvries visvoer verwerken tot kant en klaar product. Deze producten kunnen wij als volgt onderverdelen:

 • Producten die uit één ingrediënt bestaan zoals:
  Artemia, bosmiden, cyclops of daphnia etc..
 • Producten die zijn samengesteld uit verschillende ingrediënten zoals:
  Mix voor cichliden, bestanddelen: kalkoenhart, garnalen, kokkels, gammarus etc..
 • Producten die voorzien zijn van hulpstoffen zoals:
  Caroteen, knoflook, vitaminen, terminalia catappa, medicatie etc..

Wat betreft de verpakkingen zijn er veel mogelijkheden. Afgezien van de hoeveelheid diepvries visvoer per verpakking is de grootte van de portie de belangrijkste factor:

diepvrievoer-01

Foodsticks
Dit zijn langwerpige kunststof zakjes met diepvries visvoer die per portie verpakt zijn. Het voordeel van dit type verpakking is dat het tijdens het gebruik hygiënisch verpakt blijft. Je kan het visvoer uit de verpakking drukken zonder in aanraking te komen met het voer. Een bijkomend voordeel is dat je het zonder opvangbakje het kan ontdooien!

Blisters
Blisters zijn rechthoekige doordrukverpakkingen die verdeeld zijn in compartimenten. Het visvoer kan je eenvoudig uit de verpakking drukken. Het enige nadeel van dit type verpakking is dat het minder hygiënisch is dan foodsticks. Na het doordrukken van het visvoer moet je de geopende verpakking terugplaatsen in de diepvries of de koelkast. Het overgebleven visvoer is wel hygiënisch verpakt maar de gebruikte compartimenten niet.

diepvrievoer-03

Platen
Het diepvries visvoer dat in platen wordt verkocht is eigenlijk voor de grootverbruikers bedoeld. Je kan het visvoer per plaat of per deel gebruiken. Zolang de platen bevroren zijn, zijn zij naar behoefte makkelijk te breken. Helaas zijn de verpakkingen zelden hersluitbaar!

Tip
Wij knippen de platen met een diepvriesschaar in bruikbare porties. Na het verdelen stoppen wij de delen in een diepvriesbakje. Dat is een stuk makkelijker dan elke keer een stukje afbreken of knippen. Bovendien is het in gebruik een stuk hygiënischer!

diepvrievoer-04

Worsten en ‘chocolade’ tabletten
Natuurlijk zijn er meer verpakkingen te koop, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Maar wanneer wij naar de praktijk kijken, worden zij zelden gebruikt. Je mag het zien als variaties op een thema.

De ‘chocolade’ tabletten zijn platen diepvries visvoer met een vakverdeling. Het voordeel van deze verdeling is dat je de platen makkelijker kan afbreken. Toch heeft dit ook nadelen omdat je altijd gebonden bent aan de grootte van het blok. Op zich zou het praktisch zijn wanneer de verpakking hersluitbaar was.

Worsten diepvries visvoer zijn op hun beurt lastig te breken. De enige optie is het voer ontdooien en dan in porties verdelen. Wil je dit een beetje hygiënisch bewaren, dan zit er niets anders op dan het te bewaren in een afsluitbaar bakje in de koelkast.

Houdbaarheid diepvries visvoer

Dit is natuurlijk afhankelijk van het product. In de praktijk betekent dit dat je de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten moet houden. Is het product eenmaal ontdooid of heb je de verpakking geopend, dan is het een kwestie van het product zo snel mogelijk gebruiken. In de meest gevallen zijn ontdooide producten maar een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Samenstelling diepvries visvoer

Wanneer wij naar de samenstelling van het diepvries visvoer kijken, dan zijn er verschillen in de samensteling. Elke producent heeft zijn eigen recepten. Nu wordt hetzelfde basismateriaal op verschillende manieren verwerkt en verpakt. Zo bevatten foodsticks en blister soms meer water dan bijvoorbeeld platen visvoer. Het voer is hetzelfde maar het water wordt toegevoegd om het verpakkingsproces makkelijker te maken. In feite koop je meer verpakkingsmateriaal dan voer! Wanneer wij naar de gebruikte grondstoffen kijken dan zien we grote verschillen in  kwaliteit en grootte van de grondstoffen. Eigenlijk komt het er op neer dat hoe verser het product is hoe beter het eindproduct kan zijn. Ook wat betreft vangst- of kweekgebieden zijn  er grote verschillen. Iedereen zal begrijpen dat schonere producten beter zijn dan producten die vervuild zijn door bijvangst of overige materialen uit het water.

Om appels met peren te kunnen te vergelijken heb ik van twee Nederlandse producenten van hun assortiment een overzicht geplaatst. Wanneer wij de producten bekijken die uit één ingrediënt bestaan, dan is de conclusie dat er in de voedingswaarde per producent weinig verschil zit. Het zijn vooral de samengestelde producten waar de verschillen in zitten. Om het verhaal compleet te maken staan hieronder een aantal tabellen met het assortiment per producent.

Bijlagen

ruto-logo

Ruto Frozen Fishfood biedt alle soorten gebruikelijke voeding aan zowel met één ingrediënt alsook diverse uitgebalanceerde mixen van voeding welke wij onder ‘Formula Food’ plaatsen. Zij hebben de volgende verpakkingen in hun assortiment:

Blister van 100 gram: vervaardigd in gelijke porties (10 x 10 gram, 20 x 5 gram of 24 x 4.2 gram).

Chocolade tabletten van 100 gram: vervaardigd in gelijke porties (30 x 3,3 gram).

Flat pack van 100, 250, 500 en 1000 gram.

Voedingsadvies

 • Omnivoren eten een verscheidenheid aan plantaardig- en dierlijk voedsel. Het merendeel van de aquariumvissen is omnivoor. Het voedselkanaal is bij deze vissen ook dusdanig ingericht dat het verschillende soorten voer kan verteren. Omnivoren eten vaak een mix van koralen (zeewater), ongewervelde dieren, schaaldieren en planten. Omnivoren dienen 2 maal per dag gevoed te worden. Een 3e of 4e keer met iets anders vinden de vissen ook lekker !
 • Carnivoren zijn vleesetende vissen die behoefte hebben aan een voedsel dat rijk is aan proteïne. Zonder vlees zullen ze ondervoed raken. Carnivoren hebben genoeg aan eenmaal per dag voer maar moet van hoge kwaliteit zijn. U kunt ook eenmaal per week een dag overslaan zodat ze alert blijven en niet lui worden.
 • Herbivoren eten alleen plantaardig voedsel. Zij consumeren per dag flinke hoeveelheden algen en andere planten. Zij zijn meestal continue aan het ‘grazen’ en daarom moet er veelal voer aanwezig zijn. Rafelige planten dienen, voordat ze gaan rotten en afbreken, uit het aquarium verwijderd te worden. Herbivoren eten onder andere doperwten, courgette, komkommer, aardappel, spinazie en aquariumplanten. Herbivoren dienen 3 tot 4 keer per dag te worden gevoed.
Producten Ruto frozen fishfoodRuw eiwit (%)Ruw vet (%)Ruwe celstof (%)Vocht (%)As (%)Opmerkingen
Artemia510,9920,8Dit is een gebruikelijke voedingsbron voor vissen. Het bevat proteïne, caroteen en bevordert de natuurlijke spijsvertering in de darmen. De kleine maat, goede smaak en gemakkelijke bereikbaarheid voor de vissen maakt hen tot een ideale prooi voor de meeste aquariumvissen van gemiddelde grootte. Artemia geeft een goede kleur aan de vissen. Het is gezonde voeding die geschikt is voor zowel grote en kleine zoetwater- en zeewatervissen.
Artemia Golden Gate510,9920,8Zie boven.
Cichlid Mix7,00,920,292,60,42Complete tropische mix voor cichliden die geschikt is voor de dagelijkse voeding. Bevat eiwitrijk kalkoenhart, garnalen, kokkels, gammarus en vitaminen voor alle soorten cichliden. Voer uw vissen één- of tweemaal per dag en geef kleinere vissen meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid voer. Geef alleen de hoeveelheid voer die uw vissen binnen 3 tot 5 minuten kunnen consumeren.
Cyclops3,50,40,495,30,1Dit zijn rooipootkreeftjes die geschikt zijn voor alle soorten kleine en opgroeiende tropische aquarium- en zeevissen. Voer uw vissen één- of tweemaal per dag. Geef kleinere vissen meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid voer. Geef alleen de hoeveelheid voer die de vissen binnen 3 tot 5 minuten kunnen consumeren.
Daphnia2,40,70,396,30,7Dit zijn watervlooien en zijn geschikt voor alle tropische aquarium- en zeevissen.
Kokkelvlees5,60,60,1920,6Chopped Cockles is een uitstekende voeding voor diverse vissen waaronder ook zeker cichliden en zeewatervissen. Rijk aan proteïne. Ook grote cichliden kunnen zich hier prima mee voeden.
Krill Pacifica141,80,7860,5Dit zijn kleine garnaalachtige ongewervelde diertjes die gevangen worden in de koudere delen van de Grote Oceaan. Ze zijn relatief groot met uitstekende voedingseigenschappen voor vissen en kreeftachtigen. Krill bevat ook een hoge mate van caroteen pigment waaronder astaxanthine dat de natuurlijke kleur van de vis of kreeft verrijkt.
Krill Superba141,80,7830,5Zie hierboven.
Malawi Mix5,790,30,693,610,18Daphnia, artemia, rode, zwarte en witte muggenlarven.
Marine Quintet101,360,587,220,66Garnalen, mosselen, artemia, rode plankton en kreefteieren.
Mosselvlees6,60,80,2930,7Gekookte en fijngehakte mosselen. Mosselvlees bevat veel eiwitten en vitaminen en is geschikt voor zowel zeevissen als zoetwatervissen. Kreeften en krabben, maar ook discussen, kogelvissen en piranha’s eten het graag.
Mysis10,21,10,487,7Dit zijn aasgarnaaltjes die geschikt zijn voor alle tropische aquarium- en zeevissen. Mysis zijn verkrijgbaar in kleine en grotere maten. De grootste maat die wij beschikbaar hebben, namelijk de PE Mysis, zijn van Canadese oorsprong  en zijn uitermate geschikt voor grote publieksaquaria met veel zeewaterdieren.
Rode muggenlarven4,850,610,4093,110,84
Special Mix3,760,560,893,860,67Spinazie, daphnia, rode muggenlarven en artemia.
Tubifex6,22,60,6910,5Dit zijn kleine wormpjes en als voer geschikt voor alle soorten tropische aquariumvissen. Voer uw vissen één- of tweemaal per dag. Geef alleen de hoeveelheid voer die de vissen binnen 3 tot 5 minuten kunnen consumeren. Het wordt aangeraden om het voer, alvorens het aan uw vissen te geven, eerst in een zeefje te laten ontdooien en daarna af te spoelen met water.
Vegetarisch dieet1,40,230,597,10,45Spinazie en spirulina.
Witte muggenlarven510,9920,8Voer dat geschikt is voor de dagelijkse voeding van proteïnen en vitaminen voor alle soorten aquariumvissen. Bevat onverzadigde vetzuren. Voer uw vissen één- of tweemaal per dag.
Zwarte muggenlarven510,9920,8Complete voeding van o.a. vitaminen en eiwitten voor aquariumvissen. Geeft positieve invloed op het schieten van kuit.
Bron: www.ruto.nl
Producten Brend DegenRuw eiwit (%)Ruw vet (%)Ruwe celstof (%)Vocht (%)As (%)Opmerkingen
Degen Discus Bio Leaf12,02,60,676,02,5Dit menu is voornamelijk gemaakt van zacht kalkoenhart waarin de meest noodzakelijke voedingsstoffen zitten. De formule bevat tevens knoflook ter voorkoming van wormen en bladeren van de tropische amandelboom (terminalia catappa). Deze bladeren bevatten diverse heilzame stoffen tegen wondjes, schade aan de schubben en vinnen en gaan beschimmeling van de eieren tegen. In tegenstelling tot losse bladeren in het aquarium geeft dit geen vervuiling.
Degen Profi menu12,02,60,676,02,5Dit menu is voornamelijk gemaakt van zacht kalkoenhart waarin de meest noodzakelijke voedingsstoffen zitten.
Degen Super GrowDit menu is voornamelijk gemaakt van zacht kalkoenhart waarin de meest noodzakelijke voedingstoffen zitten. Het kweekvoer menu biedt alles wat kleine aquariumvissen nodig hebben voor een snelle groei. Het is verrijkt met vitamines voor extra weerstand en natuurlijke kleurstof voor blijvende kleurversterking. Bevat cyclops eeze, moina, bosmiden, longirostis, viseieren, astaxanthine en vitaminen.
Degen Baby MenuDit menu is voornamelijk gemaakt van zacht kalkoenhart waarin de meest noodzakelijke voedingsstoffen zitten. Het kalkoenhart is extra fijn gemalen zodat ook kleine discussen dit goed kunnen eten.
Degen Color menu12,02,60,676,02,5Dit menu is voornamelijk gemaakt van zacht kalkoenhart waarin de meest noodzakelijke voedingsstoffen zitten. De formule bevat tevens de kleurstof astaxantine voor een rijke en volle kleur voor uw discusvis. Dit is een natuurlijke en onschadelijke kleurstof die de schitterende kleuren van de discusvis nog meer accentueert.
Bron: www.ruto.nl
3f-frozen-fish-food-logo

Het ruime assortiment van 3F Frozen Fish Food is leverbaar in diverse verpakkingen zoals blisters, foodsticks en flatpack. Afhankelijk van het gebruik, van hobbyist tot professionele grootverbruiker, leveren zij hun producten in verpakkingen van 100 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kg of bulk.

diepvrievoer-05

Voedingsadvies
Gedurende de periode van 3 tot 18 maanden groeit uw discusvis van 4 tot 15 centimeter of meer. Deze mix ondersteunt deze sterke groeiperiode. Volwassen vissen tijdens de broedperiode kunnen extra energie gebruiken. Ook helpt dit mixvoer de huid in optimale conditie te houden wat essentieel is, omdat de jonge vissen zich de eerste weken voeden met de huidsecretie van de ouders. Een vis die herstelt van een ziekte kan eveneens extra energie gebruiken en bovendien bevordert de mix het herstellingsproces omdat de vis extra vitaminen en proteïnen binnen krijgt.

 1. Voer jonge en broedende vissen 4 tot 8 keer per dag.
 2. Voer oudere  en herstellende vissen 3 tot 5 keer per dag.
 3. Houdt minimaal 1,5 uur tussen twee voedingssessies.
 4. Controleer regelmatig de waarden van uw aquariumwater.
 5. Biedt het voer gelijktijdig op meerdere plaatsen aan zodat ook de minder dominante vissen voldoende voer krijgen.
 6. Start ’s ochtends de eerste voeding met granulaat voer.
 7. Vervolgens twee voedingssessies met DiscusWorld Energy gevolgd door een voedingssessie met alleen artemia, cyclops of daphnia.
 8. Eindig de dag altijd met alleen artemia, cyclops of daphnia; dit bevordert de spijsvertering.

Het aangeboden voer dient in 3 tot 5 minuten te zijn opgegeten. Verwijder de eventueel overgebleven voedingsresten uit uw aquarium omdat anders de kwaliteit van uw water nadelig wordt beïnvloed.

Caroteen is een kleurstof die de vissen binnen krijgen door het eten van kleine rode schaaldiertjes zoals zoetwatergarnalen. Het is een essentieel onderdeel van de voeding indien u de kleurenpracht van uw discusvissen wilt behouden dan wel wilt bevorderen. Te veel caroteen kan echter ook weer schadelijk zijn voor uw vissen. Twee tot drie maal per week toedienen van Basic-Red geeft voldoende zekerheid dat uw vissen voldoende caroteen binnen krijgen. U moet het niet toedienen bij vissen jonger dan 18 maanden. Te veel kleurbevordering kan de groei van de vis negatief beïnvloeden.

Knoflook is toegevoegd ter voorkoming van wormen.

Producten Frozen Fish FoodEiwitten (%)Vetten (%)Vezels (%)Vocht (%)As (%)Opmerkingen
Artemia5,01,00,9920,8Geschikt voor zowel tropische- als zoutwatervissen. Volwassen en ook jonge vissen nemen deze voedingsrijke prooidieren snel op. Artemia, ook wel pekelkreeftjes genoemd, leven wereldwijd in zoutmeren. Ze vermenigvuldigen zich onder andere door middel van cysten waardoor ze zelfs bij het droogvallen van zoutmeren kunnen overleven. 3F wildgevangen Artemia wordt geselecteerd op voedingswaarde, grootte en helderheid (verontreinigingen door eventuele bijvangst). Dit alles om de eetlust van de vissen optimaal te stimuleren en het verontreinigingen van uw aquariumwater te minimaliseren
Cichlide mix9.01,10,989,90,73F standaard mix voor cichliden. Bevat eiwitrijk runderhart, visvlees, krill, mysis, artemia en rode muggenlarven. Voor specifieke informatie over de ingrediënten adviseren wij u om  de afzonderlijke datasheets te raadplegen.
Cyclops3,50,40,495,30,1Cyclops is vanwege zijn grootte van 2 tot 3 mm uitermate geschikt voor kleine en jonge tropische vissen. Eén van de voedingseigenschappen is dat ze bijdragen aan een optimale natuurlijke kleurenpracht. Cyclops (éénogige) zijn kleine algeneters en wereldwijd te vinden in vijvers en sloten.
Daphnia (Watervlo)2,40,70,396,30,7Watervlooien vormen voor veel zoetwatervissen een natuurlijke voedselbron en worden daarom door de meeste vissen goed gegeten. Watervlooien (dapnia pulicaria) zijn kleine schaaldiertjes en voeden zich onder andere met blauwgroene algen. 3F levert ook daphnia verrijkt met caroteen ter bevordering van de kleurenpracht van uw vissen.
Discus Special mix11,20,82,782,40,63F Discus Special is een mixvoer en bevat eiwitrijk runderhart en natuurlijke prooidieren zoals krill pacifica, artemia en mysis. Knoflook is toegevoegd ter voorkoming van wormen. Voor specifieke informatie over deze ingrediënten wordt verwezen naar de afzonderlijke datasheets.
DiscusWorld Basic7,20,70,587,70,4Mix dat speciaal is ontwikkeld voor volwassen discusvissen. Ingrediënten zoals visvlees en garnalen maken dit voer makkelijk verteerbaar. In combinatie met de andere ingrediënten voert u uw vissen een gebalanceerd dieet.
DiscusWorld Basic-Red7,20,70,587,70,4Bevat dezelfde ingrediënten als DiscusWorld Basic maar er is caroteen toegevoegd. Dit voer bevordert de kleurenpracht van uw discusvissen. Het is belangrijk om het niet vaker dan drie keer per week toe te dienen en slechts alleen bij (bijna) volwassen discusvissen.
DiscusWorld Energy11,62,70,681,10,5Mix met extra eiwitten en vitaminen voor discusvissen die extra energie kunnen gebruiken. Voor discusvissen van 3 tot 18 maanden en volwassen discusvissen tijdens de broedperiode en vissen die herstellende zijn van ziekten.
DiscusWorld Juvenile10,62,60,582,20,4Mix speciaal ontwikkeld voor jonge discusvissen van 0 tot 5 maanden. Het bevat extra eiwitten en vitaminen die essentieel zijn voor de eerste levensmaanden. Extra fijn gemalen voor een optimale opname. Kan in combinatie met levende artemia (artemia nauplii) enkele weken na de geboorte aangeboden worden.
Inktvisvlees10,81,00,387,00,5Eiwitrijk voer geschikt voor zowel zoet- als zoutwatervissen. In gemalen vorm als inktvisvlees verkrijgbaar zodat het geschikt is voor alle maten vissen. De cephalopod  (inktvissen) worden wereldwijd gevangen.
Kokkelvlees9,62,60,286,60,2Zeer geschikt voer voor zowel zoet- als zoutwatervissen. Leverbaar als hele kokkel voor de grotere vissen en in vermalen vorm voor de kleinere vissen. Kokkels zijn schaaldieren die zich voeden door kleine organische deeltjes uit het zeewater te filteren. Bij laag tij sluiten ze zich en graven zich in onder het zandoppervlak.
Krill Pacifica141,80,7860,5Gewild voedsel voor zowel zoet- als zoutwatervissen. Hoog eiwitgehalte en vanwege zijn grootte van 1 cm ideaal voer voor de grotere aquariumvissen. Het is een kleine zoutwatergarnaal die zich onder ander voedt met kleine zooplankton. Komt voor in de Atlantische en Stille Oceaan en is een essentiële voedingsbron voor bijvoorbeeld de balijnwalvissen.
Marine mix9,01,10,789,90,7Mixvoer voor zoutwatervissen. Garandeert bij elke voeding een gevarieerd aanbod van krill pacifica, artemia, mysis en visvlees. Voor specifieke informatie over deze ingrediënten wordt verwezen naar de afzonderlijke datasheets.
Mosselvlees3,50,40,493,30,1Geschikt voor zoet- en zoutwatervissen. Leverbaar als hele mossel voor de grotere vissen of als mosselvlees voor de kleinere aquariumvissen. Mosselen zijn schaaldieren en zetten zich vast op getijderotsen vlak bij de kust. Ze voeden zich door organische deeltjes uit het zeewater te filteren.
Mysis10,21,10,487,70,0Geschikt voor zowel zoet- als zoutwatervissen. Vanwege hun hoge voedingswaarde vaak gebruikt voor jonge en/of van ziekte herstellende vissen. Het is een zoetwatergarnaaltje dat relatief veel onverzadigde vetzuren bevat. Snel invriezen na de vangst garandeert dat deze hoogwaardige voedingsstoffen intact blijven voor uw aquariumvissen.
Rode muggenlarven5,01,00,992,00,84Zeer populair voedsel voor elke zoetwatervis en derhalve één van de meest gebruikte prooidieren in de aquaria. Specifiek voor discusvissen en cichliden raden we aan om terughoudend te zijn met het voeren van rode muggenlarven omdat ze een nadelige invloed kunnen hebben op de darmen. Rode muggenlarven bevinden zich op de bodem van stilstaand- en licht stromend water. Voordat ze uitvliegen voeden ze zich met organisch materiaal. Bevatten veel hemoglobine (rode kleur) en kunnen daarom in relatief zuurstofarm water overleven. Verse aanvoer van levende muggenlarven en het grondig wegspoelen van bodemsedimenten zijn essentiële aspecten om een goede productkwaliteit te garanderen.
Tropisch Kwartet4,80,90,792,80,7Vier verschillende producten (Artemia, watervlo, rode muggenlarven en witte muggenlarven) in één verpakking (4 x 5 food sticks of 6 x 4 blistercupjes). U vindt de informatie over deze vier soorten voer bij de desbetreffende productinformatie. Let er op dat u rode muggenlarven niet te veel en te vaak voert aan discusvissen en cichliden.
Tropische mix5,20,80,692,30,5Mixvoer met rode muggenlarven, daphnia en artemia. Geschikt voor alle soorten tropische vissen. Specifiek voor discusvissen en cichliden raden we aan terughoudend te zijn omdat de rode muggenlarven een nadelige invloed kunnen hebben op de darmen.
Tubifex6,22,60,6910,5 
Vegetarisch dieet1,40,230,597,10,45Spinazie en spirulina
Visvlees7,03,30,288,00,5Natuurlijk voedsel voor carnivore vissen. Wordt als gemalen product aangeboden in zowel blister- als tabletverpakking. Het visvlees wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt in de 3F mixvoeren. 3F visvlees wordt alleen gemaakt van tilapiafilet. Hierdoor garanderen wij een constante kwaliteit van dit eiwitrijke product.
Witte muggenlarven510,9920,8Geschikt voor alle tropische vissoorten. Zeer hoge voedingswaarde en wordt door alle vissen graag gegeten. Witte muggenlarven komen wereldwijd voor in stilstaand water. Bewegen zich op en neer door het water en pakken met hun klauwtjes kleinere prooidieren. Verse aanvoer van levende muggenlarven en een snelle verwerking zijn essentiële aspecten om een goede productkwaliteit te garanderen.
Zwarte muggenlarven510,9920,8Geschikt voor alle soorten tropische vissen. Zwarte muggenlarven bevatten veel vitaminen en schijnen het paaien van sommige soort vissen te stimuleren. De larve van de zwarte mug hangt onder het wateroppervlakte en gebruikt een soort ‘snorkelpijpje’ om te ademen. Zwarte muggenlarven worden wereldwijd gevangen in stilstaand zoet water en hebben een zeer korte levensduur na de vangst. Snel invriezen is derhalve essentieel.
Bron: www.frozenfishfood.n
Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Wat kan ik mijn maanvissen Rio Nanay van 4 maanden het beste geven en hoef vaak per dag.
  Gr. Gerard

  1. Wij voeren onze jonge (Discusvissen, Altums en Maanvissen) minimaal 6 á 8 keer per dag maar in zeer kleine hoeveelheden en de voer keuze is afhankelijk van de leeftijd. Maar om eerlijk te zijn dit kweekomstandigheden die niet gelden voor de gemiddelde aquariumliefhebbers. Voor de meeste mensen is drie keer per dag voeren een goed compromis tussen groei en de onderhoudswerkzaamheden.

   Maanvissen eten voornamelijk dierlijk voedsel zoals artemia, muggenlarven, watervlooien en tubifex maar maanvissen eten ook kleine visjes, garnalen en soortgenoten! Zij eten liefst levend voer wat in hun mond past.

   Daarnaast kunt u ook ontdooit diepvriesvoer geven maar droogvoer is ook geen enkel probleem. Het beste kunt u zo veel mogelijk variëren, want wie wil er nu elke dag het zelfde eten.

   Lees meer over: https://discuszolder.nl/en-nadelen-levend-vissenvoer/

   PS. zijn de (maan)vissen wat ouder dan kan een dagje niet voeren ook geen kwaad!

 2. Ik geef aan mijn discussen nu 2,5 j steeds
  Stendker goodheart en goodheart met spirulina zoals voorgeschreven door Stendker zelf.

  Hoeveel bedraagt het vetgehalte van dit volgens Stendker uitgebalanceerd voer?

  Is dit voer op termijn niet schadelijk, alle dagen hamburgers is voor ons ook niet goed denk ik dan.

  1. Helaas wordt de voedingswaarde van het Stendker GoodHeart discusvoer niet vermeld op de verpakking. Stendker GoodHeart discusvoer bestaat uit meer dan 100 componenten, vitamines, mineralen, groenteaandelen en nog veel meer, en niet alleen uit puur runshart.
   Bron: https://www.diskuszucht-stendker.de/plugins_nl/pdfs/3.2_Fuetterung_und_Futter_von_Diskusfischen_nl.pdf

   Wij hebben nog geen noemenswaardige problemen ondervonden met Stendker GoodHeart discusvoer. Nu voeren wij onze discus vissen zo gevarieerd mogelijk zodat zij meer variatie krijgen. Nu beweren alle fabrikanten dat hun voer het beste is. Gezond verstand en variatie is nog steeds de beste optie.

   1. Bedankt voor de toelichting
    Ondertussen eten mijn Discussen gevarieërd vismix,artemia,mosselvlees,cyclops,mysis enz.
    mvg,
    Eddy Dooms

    1. Top, goed om te lezen dat de vissen een gevarieerde menu keuze krijgen.
     Tip: Je kan discusvissen ook een keer per dag vlokken of granulaat voor discusvissen geven.
     Dat kan handig zijn tijdens de vakanties en het is een stuk goedkoper dan diepvriesvoer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.