Waaraan herken je een gezonde discusvis?

Het antwoord op die vraag is ‘de eerste indruk die je hebt’, waarbij de ‘WOUW’ factor al een aardige indicatie is. Gezonde discusvissen stralen aan alle kanten uit ‘kijk mij eens zwemmen’ en het zielige stumpertje in de hoek moet je niet hebben.

Gezonde discusvissen zijn echte groepsdieren en kunnen meer dan 10 jaar oud worden. Vissen die zich niet lekker voelen willen zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Zij zullen zich afzonderen van de groep en hebben geen enkele interesse om te eten. Duurt dit wat langer dan worden de reserves van de vis aangebroken en bij een nog langere periode zal het visje uiteindelijk langzaam wegkwijnen en sterven. Hoe beter je het gedrag van de vissen kent des te sneller kan je reageren op mogelijke problemen. Discusvissen geven al lang van te voren aan dat er iets niet in orde is. Gezonde vissen kunnen best wel een ‘griepje’ hebben en zullen zich snel herstellen. Zijn de problemen echter groter dan kan alleen het baasje de juiste maatregelen treffen. Voor ons discusliefhebbers zijn er voldoende gediplomeerde specialisten te vinden. Zij kunnen je snel helpen met de juiste diagnose en medicatie en de kosten zijn echt veel lager dan je denkt. Het proefondervindelijk uitproberen van verschillende medicaties is niet alleen duurder, maar zal uiteindelijk het herstel alleen maar tegenwerken.

Als liefhebber van discusvissen wil je ook wel iets meer weten hoe een mooie en gezonde vis er uit ziet. Ook tijdens een kampioenschap zoals de het ‘Open Nederlandse Kampioenschap Discusvissen’ worden de mooiste discusvissen ter wereld tentoongesteld. De inzendingen komen zowel uit Europa en Azië. Een lijstje met de keuringscriteria kan je aardig op weg helpen bij het vinden van de perfecte discusvis maar dit geeft nog geen garantie op een lang leven maar is wel een mooie indicatie.

Details-van-een-gezonde-discusvis-versie-c

Tijdens het ’Open Nederlandse Kampioenschap Discusvissen’ worden de discusvissen op de volgende criteria gekeurd:

CriteriaOmschrijving
De bekLippen moeten vol en dik zijn en de bek moet goed sluiten.
OgenDeze dienen helder te zijn zonder bijvoorbeeld wormstaar of andere ingroeisels. Rode ogen scoren hoger dan gele. Ze mogen niet te bol zijn (waterzucht). Ze moeten levendig bewegen.
Het voorhoofdMoet goed dik zijn als je er van boven op kijkt. Bij de mannen is het meestal wat dikker dan bij de vrouwen. Mag niet dun toelopen (mesrug en er mogen geen gaatjes in zitten (gatenziekte).
Bovenvin (dorsaal)De eerste vinstralen mogen, afhankelijk van de soort, los staan. Bij wildvang is dit prominenter dan bij sommige nakweek soorten. De vin moet gelijkmatig oplopen en een ronde vorm hebben. Er mogen geen happen uit zijn of insluitingen in zitten (witte belletjes e.d.). Vinnen moeten helder transparant zijn. Lichte vorm van vinrot is toegestaan. Komt door overzetten en transport. De vinnen moeten op de juiste plek beginnen. Niet teveel naar achteren. Vlaggetjes zijn toegestaan.
Staartvin (caudaal)Vorm en model moeten goed zijn. Zie ook bovenvin.
StaartwortelOver het algemeen geldt: hoe dikker de staartwortel hoe sneller een vis zwemt. Een krachtige staartwortel krijgt pluspunten.
AnaalvinHiervoor geldt hetzelfde als bij de bovenvin. Vaak begint deze te laat. In combinatie met een verkeerde bovenvin krijgt de vis dan een langwerpig uiterlijk.
BorstvinnenZie staartvin.
BuiksprietenDie dienen voldoende lang te zijn en moeten even lang zijn. Krullen of knikken geven minpunten.
De maagDeze moet niet ingevallen zijn maar ook niet extreem opgezet (buikwaterzucht, lintwormen, verstopping). Niet te verwarren met een vis die net lekker heeft gegeten.
KieuwdekselMoet goede vorm hebben en helemaal aansluiten. Vis moet ca. 60 keer per minuut ademen of minder (niet na het eten). De kieuwen moeten van binnen mooi rood zijn.
De keelMoet een harmonieuze vorm hebben en mag niet teveel uitsteken (krop).
De vormDe vis moet rond zijn (geen highfin), goed in zijn vlees zitten en een goede verhouding vlees/vin hebben.
De afmetingAfhankelijk van de soort zijn normale maten tussen de 15 en 18 cm.
De streeptekeningHet mooiste is wanneer de strepen gelijkmatig verdeeld zijn en geen fouten bevatten zoals X en Y, hoewel dit ook in de natuur voorkomt. Het dienen er 9 te zijn met uitzondering van de Snakeskin. Sommige kweekvormen hebben geen strepen.
De huidDeze dient er gaaf en gelijkmatig uit te zien met voldoende slijm maar niet overmatig. Parasieten en ingroeisels geven minpunten. Lichte beschadigingen door het transport worden niet negatief beoordeeld.
De kleurVan de keurmeester wordt geen persoonlijke voorkeur verwacht en er moet dan ook puur op helderheid en tekening worden beoordeeld. Of men meer van rood houdt dan van blauw is geen maatstaf. De strepen mogen niet te geprononceerd zijn (stress, ziekte etc.).
De houding en het postuurHet dier dient in het water de juiste houding te hebben en dient zich levendig te bewegen. Het moet een voorname indruk uitstralen en is uitstekend als het dier nieuwsgierig de omgeving gadeslaat.
OntlastingIndien zichtbaar dient deze uiteraard in orde te zijn.
VergroeiingBij wildvangvissen wordt dit minder ernstig beoordeeld dan bij nakweek. Immers als de vis gebeten is door een andere vis dan is dit noch de schuld van de kweker noch die van de vis.
* De keuringscriteria uit deze gebruikshandleiding zijn door Leo Lammerse aangeleverd.

Icon: PDF bestand Waaraan herken je een gezonde discusvis versie c.pdf

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. Hoi , ik heb sinds kort een kleine discusvis aangekocht maar die zwemt niet zoveel meestal zit hij in een hoekje en ook heb ik hem nog niet veel zien eten is dat een slecht teken of moet hij het aquarium nog gewend geraken? Ik hoop dat ik snel antwoord krijg want maak mij zorgen
    Mvg

    1. Ik kan uit uw vraag niet achterhalen of u meerdere discusvissen heeft.
      Over het algemeen eten de jonge discusvissen een dag na introductie, bij oudere discusvissen kan het een paar dagen duren. Bij volwassen of zeer oude discusvissen kan het meer dan een week duren. Vooral bij jonge discusvissen is het erg belangrijk dat zij zo snel mogelijk aan het voer zitten. Zij moeten regelmatig gevoerd worden! (Minimaal 5 keer per dag, in kleine hoeveelheden en het voer moet na 10 minuten op zijn!)

      Eten een jonge discusvissen slecht of krijgen ze maar 3 keer per dag te eten, dan kunnen er een groeiachterstanden ontstaan met de nodige gebreken. Deze vissen krijgen of hebben meestal een slecht immuunsysteem, waardoor ze zeer vatbaar worden ongewenste infecties en parasieten.

      Discusvissen zijn rustige zwemmers die statig door het aquarium laveren maar op het moment dat je ze gaat voeren moeten ze op het voer afkomen!
      Gebruik in het begin het exact zelfde voer als de kweker. Ander type voer moet je geleidelijk introduceren! Levende rode muggenlarven kan de eetlust stimuleren als de discusvissen slecht eten.

      Discusvissen zijn het groepsdieren! Is de groep te klein dan kwijnen de discusvissen weg van ellende en verschuilen ze zich in een hoekje van het aquarium.
      Het gevolg is dat ze ook slecht eten en op latere leeftijd kan er een ongewenst groepsgedrag ontstaan. Een groep is ongeveer 10 discusvissen

      De waterwaarden zijn erg belangrijk zijn b.v. de watertemperatuur te laag dan worden de discusvissen te sloom en eten ze slecht.
      Aanbevolen watertemperatuur 28-29°C. Discusvissen zijn grote vervuilers die door hun snelle metabolisme zeven keer per dag hun eigen gewicht aan afvalstoffen uitscheiden. Dus de waterwaarden goed in de gaten houden. Heb je discusvissen dan kan je nooit te veel water verversen!

      De discusvis voelt zich niet lekker of is ziek. Dit kan meerdere oorzaken hebben:
      – Een kruisbesmetting opgelopen van andere (discus)vissen. Meestal goed te detecteren op de derde dag na introductie!
      – Zij voelen zich nog niet veilig in de nieuwe omgeving.
      b.v. de inrichting van het aquarium is niet optimaal voor de discusvissen, een te harde stroming, geen schuilgelegenheden, te drukke medebewoners, te drukke omgeving (nog niet gewend aan langslopende mensen)

      Lees meer over: Top 5 fouten bij het houden discusvissen!

  2. goede avond

    Ik heb 5 discusvissen die al 2 jaar bij elkaar zijn in een 180 liter bak.
    Sinds kort (5 weken) heeft er een zich afgezonderd van de rest maar eet wel goed en is zelfs heel alert bij het voederen.
    Is er soms een pikorde bezig.

    1. Over het algemeen als één discusvis goed eet, maar zich wel afzondert dan ondervindt het visje te veel stress. Eigenlijk kan dit van alles zijn! De vis voelt zich niet lekker en zoekt een rustige plek op.

      Je hebt volwassen dieren dit in een beperkte ruimte leven! Op deze leeftijd kunnen de hormoonhuishouding een grote invloed hebben op het gedrag. Een aantal vissen kunnen paargedrag ontwikkelen en de ander vissen weg jagen. Maar het kan ook gewoon een pikorde probleem zijn.

      De vis kan door stress (slechte waterwaarde, leefomstandigheden, voedselkeuze, enz.) een verslechterend immuunsysteem hebben ontwikkeld met al gevolgen van dien. Hij wordt vatbaarder ongewenste virussen, bacteriën en parasieten. De rest kan je zelf aanvullen wat de gevolgen kunnen zijn.

      Een diagnose blijft lastig, aangezien wij de vissen niet kunnen vragen waar ze last van hebben. Zorg dat je waterwaarden en de leefomstandigheden optimaal zijn dit vergroot de kans op herstel bij ziekten! Maar dit lost nog niet de aanbevolen groepsgrote op! Ik denk zelf dat pikorde probleem is aangezien en vis goed eet.

      Lees meer over:
      Ongewenst groepsgedrag bij discusvissen, is gemakkelijk te voorkomen!

      Richtlijn 50 liter water per discusvis, is dat nu echt nodig?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.