Waaraan herken je een gezonde discusvis?

Het antwoord op die vraag is ‘de eerste indruk die je hebt’, waarbij de ‘WOUW’ factor al een aardige indicatie is. Gezonde discusvissen stralen aan alle kanten uit ‘kijk mij eens zwemmen’ en het zielige stumpertje in de hoek moet je niet hebben.

Gezonde discusvissen zijn echte groepsdieren en kunnen meer dan 10 jaar oud worden. Vissen die zich niet lekker voelen willen zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Zij zullen zich afzonderen van de groep en hebben geen enkele interesse om te eten. Duurt dit wat langer dan worden de reserves van de vis aangebroken en bij een nog langere periode zal het visje uiteindelijk langzaam wegkwijnen en sterven. Hoe beter je het gedrag van de vissen kent des te sneller kan je reageren op mogelijke problemen. Discusvissen geven al lang van te voren aan dat er iets niet in orde is. Gezonde vissen kunnen best wel een ‘griepje’ hebben en zullen zich snel herstellen. Zijn de problemen echter groter dan kan alleen het baasje de juiste maatregelen treffen. Voor ons discusliefhebbers zijn er voldoende gediplomeerde specialisten te vinden. Zij kunnen je snel helpen met de juiste diagnose en medicatie en de kosten zijn echt veel lager dan je denkt. Het proefondervindelijk uitproberen van verschillende medicaties is niet alleen duurder, maar zal uiteindelijk het herstel alleen maar tegenwerken.

Als liefhebber van discusvissen wil je ook wel iets meer weten hoe een mooie en gezonde vis er uit ziet. Ook tijdens een kampioenschap zoals de het ‘Open Nederlandse Kampioenschap Discusvissen’ worden de mooiste discusvissen ter wereld tentoongesteld. De inzendingen komen zowel uit Europa en Azië. Een lijstje met de keuringscriteria kan je aardig op weg helpen bij het vinden van de perfecte discusvis maar dit geeft nog geen garantie op een lang leven maar is wel een mooie indicatie.

Details van een gezonde discusvis versie c

Tijdens het ’Open Nederlandse Kampioenschap Discusvissen’ worden de discusvissen op de volgende criteria gekeurd:

Criteria Omschrijving
De bek Lippen moeten vol en dik zijn en de bek moet goed sluiten.
Ogen Deze dienen helder te zijn zonder bijvoorbeeld wormstaar of andere ingroeisels. Rode ogen scoren hoger dan gele. Ze mogen niet te bol zijn (waterzucht). Ze moeten levendig bewegen.
Het voorhoofd Moet goed dik zijn als je er van boven op kijkt. Bij de mannen is het meestal wat dikker dan bij de vrouwen. Mag niet dun toelopen (mesrug en er mogen geen gaatjes in zitten (gatenziekte).
Bovenvin (dorsaal) De eerste vinstralen mogen, afhankelijk van de soort, los staan. Bij wildvang is dit prominenter dan bij sommige nakweek soorten. De vin moet gelijkmatig oplopen en een ronde vorm hebben. Er mogen geen happen uit zijn of insluitingen in zitten (witte belletjes e.d.). Vinnen moeten helder transparant zijn. Lichte vorm van vinrot is toegestaan. Komt door overzetten en transport. De vinnen moeten op de juiste plek beginnen. Niet teveel naar achteren. Vlaggetjes zijn toegestaan.
Staartvin (caudaal) Vorm en model moeten goed zijn. Zie ook bovenvin.
Staartwortel Over het algemeen geldt: hoe dikker de staartwortel hoe sneller een vis zwemt. Een krachtige staartwortel krijgt pluspunten.
Anaalvin Hiervoor geldt hetzelfde als bij de bovenvin. Vaak begint deze te laat. In combinatie met een verkeerde bovenvin krijgt de vis dan een langwerpig uiterlijk.
Borstvinnen Zie staartvin.
Buiksprieten Die dienen voldoende lang te zijn en moeten even lang zijn. Krullen of knikken geven minpunten.
De maag Deze moet niet ingevallen zijn maar ook niet extreem opgezet (buikwaterzucht, lintwormen, verstopping). Niet te verwarren met een vis die net lekker heeft gegeten.
Kieuwdeksel Moet goede vorm hebben en helemaal aansluiten. Vis moet ca. 60 keer per minuut ademen of minder (niet na het eten). De kieuwen moeten van binnen mooi rood zijn.
De keel Moet een harmonieuze vorm hebben en mag niet teveel uitsteken (krop).
De vorm De vis moet rond zijn (geen highfin), goed in zijn vlees zitten en een goede verhouding vlees/vin hebben.
De afmeting Afhankelijk van de soort zijn normale maten tussen de 15 en 18 cm.
De streeptekening Het mooiste is wanneer de strepen gelijkmatig verdeeld zijn en geen fouten bevatten zoals X en Y, hoewel dit ook in de natuur voorkomt. Het dienen er 9 te zijn met uitzondering van de Snakeskin. Sommige kweekvormen hebben geen strepen.
De huid Deze dient er gaaf en gelijkmatig uit te zien met voldoende slijm maar niet overmatig. Parasieten en ingroeisels geven minpunten. Lichte beschadigingen door het transport worden niet negatief beoordeeld.
De kleur Van de keurmeester wordt geen persoonlijke voorkeur verwacht en er moet dan ook puur op helderheid en tekening worden beoordeeld. Of men meer van rood houdt dan van blauw is geen maatstaf. De strepen mogen niet te geprononceerd zijn (stress, ziekte etc.).
De houding en het postuur Het dier dient in het water de juiste houding te hebben en dient zich levendig te bewegen. Het moet een voorname indruk uitstralen en is uitstekend als het dier nieuwsgierig de omgeving gadeslaat.
Ontlasting Indien zichtbaar dient deze uiteraard in orde te zijn.
Vergroeiing Bij wildvangvissen wordt dit minder ernstig beoordeeld dan bij nakweek. Immers als de vis gebeten is door een andere vis dan is dit noch de schuld van de kweker noch die van de vis.

* De keuringscriteria uit deze gebruikshandleiding zijn door Leo Lammerse aangeleverd.

Icon: PDF bestand Waaraan herken je een gezonde discusvis versie c.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.