Een Popeye bij aquariumvissen

Een bacteriële infectie, puiloog bij aquariumvissen. Het is moeilijk te behandelen, maar gemakkelijk te voorkomen.

Identificatie

Eén of beide ogen vertonen een zwelling, vandaar de Engelse benaming “Popeye”. De buitenrand van het oog heeft een witte rand of het is vertroebeld. Puiloog kan worden aangeduid als eenzijdige (slechts een oog aangetast) of bilateraal (beide ogen aangetast).

Puilogen is het onwaarschijnlijk worden verward met andere ziekten bij vissen.

Puilogen is het onwaarschijnlijk worden verward met andere ziekten bij vissen.

De oorzaak van een Puiloog is een opportunistische bacteriële infectie. De zwelling van het oog wordt veroorzaakt door toenemende vocht rondom de ogen of achter de oogbol. De vertroebeling van het oog wordt weer veroorzaakt door een beschadiging van het hoornvlies. Puiloog bij vissen worden meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan slecht water en onhygiënische omstandigheden.

Eenzijdige versus blaterale Puiloog

Hoewel bilaterale Puiloog simpelweg een reactie op slechte waterwaarden is, zo kan een eenzijdige Puiloog worden toegeschreven aan fysieke schade. Bij een eenzijdige Puiloog zult u ook de oorzaak van de fysieke schade moeten achterhalen. Transport schade door: een te ruwe behandeling, ruwe schepnetjes, emmers en plasticzakken zijn veel voorkomende oorzaken. Maar botsingen met soortgenoten, vaste voorwerpen en agressie tussen de vissen kunnen ook de oorzaken zijn.

Behandeling

Puiloog is moeilijk te behandelen bij vissen, omdat het bestaat uit drie verschillende problemen. Eerst is er schade aan het hoornvlies. Vervolgens is er ophoping van vocht achter de huid en de oogbol, en ten slotte is er een opportunistische bacteriële infectie. Kleine beschadigingen aan het hoornvlies en zwellingen kunnen in de loop der tijd genezen, ervan uitgaande dat de vis voorzien is van optimale omstandigheden en een evenwichtige vitamine-rijke voeding.

Epsom zout helpt de zwelling te verminderen de dosering daarvan is 1 tot 3 theelepels per 20 liter aquariumwater. (1 theelepel = 5cc) Epsom zout kan zowel bij zoet-en zeewateraquaria worden gebruikt, de behandeling kan het beste in een aparte quarantaine aquarium plaats vinden.

Een beschadigd hoorvlies Antibiotica en antibacteriële middelen die gebruikt worden om vinrot te behandelen zijn nuttig bij het voorkomen van verdere schade aan het hoornvlies. Binox antibacterieel breedspectrum middel voor alle tropische vissen. Tegen Columnarisziekte, Costia, schimmels, bacteriën, schuren, open gaten, witte ontlasting t.g.v. darmontsteking. Dosering 5 gram op 100 liter water gedurende 3 dagen. Niet over kool of iets dergelijks filteren tijdens de behandeling.

Maar zodra een Puiloog is ontwikkelt, heeft u andere medicatie nodig. Gebruik antibiotica die gebruik wordt tegen interne en systemische infecties, bij voorkeur een versie die toegevoegd kan worden via het voedsel.

Prognose

Bij een snelle behandeling en goede milieu-omstandigheden kan een Puiloog genezen. Het kan weken of maanden duren voordat de zwelling is verminderd, maar het herstel van het hoornvlies kan nog langer duren.

Echter, bij ernstige beschadigingen aan de ogen zullen nooit helemaal genezen, zelfs als de uiterlijke kenmerken verdwenen zijn. In het ernstigste gevallen kan het tot blindheid leiden. Houd dergelijke vissen uit de buurt van onstuimige concurrenten, en ga over tot handmatig voeren. (met een tang)

Omdat Puiloog meestal veroorzaakt wordt door negatieve milieu-aquarium factoren, lijden deze vissen meestal een gestrest leven. Hoewel een Puiloog zelden zelf dodelijk is, overleiden de verzwakte vissen vaak aan andere aandoeningen, zoals septikemie en Hexamita infecties.

Preventie

Puiloog kan eenvoudig worden voorkomen door een gezond aquarium milieu en maatregelen die fysieke schade kunnen verminderen. Vissen zijn het meest geneigd zijn om hun ogen te beschadigen als ze gealarmeerd zijn, zij zwemmen meestal tegen ruwe ornamenten, rotsen, achterwanden of de kap van het aquarium.

  • Ververs het water regelmatig. Meet regelmatig de waterwaarden. De meeste afvalstoffen kunt u niet zien in het aquariumwater. “Meten is weten” Een Nitraat gehalte boven de 20 mg / l is een goede indicatie van slechte waterwaarden.
  • Voorkom beschadigingen aan de ogen tijdens het transport. Door grove behandeling, schurende visnetten, plastic emmers, en ongeschikte transportzakken.
  • Voorkom schrikreacties door: – Geen nerveuser, drukke en agressieve vissoorten bij uw vissen te plaatsen. – Plots aan en uitgaande aquariumverlichting, dim het aquariumlichting langzaam naar vol of minimum vermogen.

Print vriendelijk PDF bestand  Een Popeye bij aquariumvissen versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *