Juwel Vision 450

Elke discusliefhebber wil een zo’n groot mogelijk aquarium hebben. Na de Juwel ‘Vision 180’ was er behoefte aan een iets groter aquarium.

Voor mij is de uitdaging op 19 januari 2010 begonnen: de oude Juwel ‘Vision 180’ moest plaats maken voor een ‘Vision 450.’ Na een week stoeien konden de eerste visjes al in het nieuwe aquarium. Nu ben ik geen voorstander van langdurige inloopperiodes omdat het toevoegen van een paar discusvissen voor het filtersysteem altijd een zware belasting blijft. En dan maakt het voor mij niet uit of ‘de klap’ de eerste dag of pas na twee weken komt. Het behandelen van de gevolgen blijft voor mij toch hetzelfde. Een showaquarium is nooit af omdat je elke keer wel verbeterpunten ziet, maar dat maakt het juist een leuke hobby.


De Techniek

Zonder techniek is het lastig om discusvissen te houden. Maar welke techniek je ook gebruikt, het zijn uiteindelijk de vissen die bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt. Als aquariumhouder wil je zo goed mogelijk de natuurlijke omgeving van de vissen nabootsen. Bij een Nano aquarium met een paar kleine visjes zijn de logistieke problemen een stuk minder dan bij een discusaquarium. Nu wil ik niet beweren dat het makkelijk is om een Nano aquarium te onderhouden, maar ik ververs liever 5 liter water per week dan 100 liter per dag in een discusaquarium.

Om een zo’n goed mogelijke leefomgeving voor de vissen te kunnen creëren moet je je ook verdiepen in de gewoontes van de (discus)vissen en hun leefomgeving. Met alleen wat kraanwater kom je er niet, je zult ook de watertemperatuur en de verlichting moeten regelen. In een Juwel Vision 450 zit standaard een intern filtersysteem waarvan de filtercapaciteit te klein is voor een discusaquarium. Het meubel is niet te klein voor een externe bioloog, maar door de indeling is één externe bioloog niet mogelijk. Door twee grote Eheim potfiters te plaatsen was dit probleem opgelost. Natuurlijk zou ik liever een externe bioloog willen hebben, maar deze oplossing is nog niet zo slecht.


Gebruikte hardware

Onderdeel Merk Type
Achterwand Akwa Line Root
Aquarium Juwel Vision 450
Beluchting Eheim Luchtpomp 3701 – 100 liter
CO2 bemesting Dennerle CO2-Systeem 0,5 kg + magneetklep
Milwaukee Smart Ph/CO2 Controller SMS 122
Sera Flore 500 CO2 actief-reactor
Filtersysteem Eheim 2x Filter pro III – 2075
Discuscompleet 5 liter fosfaat/nitraat potfilter
Schakelklok Gembird Power Manager SIS-MP
Verlichting Dennerle 3x Trocal T5 Longlife Special Plant
1x Trocal T5 Longlife Color Plus
Kitelight 1x Led nachtverlichting blauw
Verwarming Eheim Jäger Precision aquarium heater 300 watt
Hydor Hydroset verwarmingskabel 100 watt met display

Schematische weergave hardware

Aansluitschema Vision 450 versie d

Met de kranen A,B en C kan de doorstroming door het nitraat- fosfaatfilter en het UV-C lamp worden geregeld.

Rechter potfilter
De rechter potfilter blaast het water achter de achterwand, waardoor er een stroming ontstaat achter de achterwand. Door het RVS rooster aan de linkerkant verspreidt het water zich over het gehele aquarium. Zo ontstaat er een linksdraaiende stroming in het aquarium waardoor de bodem voor en achter de achterwand schoon blijft. De inlaat van deze potfilter zit rechtsonder in het aquarium, net boven de bodem.

Linker potfilter
De linker potfilter blaast het water linksachter in het aquarium waardoor er een hardere stroming ontstaat aan de oppervlakte. Het vuile (oppervlakte) water wordt linksboven weer naar de potfilter geleid.

CO2 installatie
De CO2 installatie is op de linker potfilter aangesloten en via een actief-reactor van Sera wordt het CO2 rijke water direct in het aquarium gespoten. De wateruitlaat van de linker potfilter zit net onder water waardoor er minder CO2 verloren gaat. De CO2 toevoer wordt weer geregeld door een Milwaukee Smart Ph/CO2 controller die de Ph waarde constant houd.

De UV-C lamp
De UV-C lamp en het fosfaat- nitraatfilter zijn zo aangesloten op de rechter potfilter dat de stroming door deze filters erg laag is waardoor het water niet al te steriel wordt gemaakt door de UV-C lamp. De hoofdtaak van de UV-C lamp is de bacteriële druk in het water te verlagen waardoor ook er ook minder* algen in het water zitten en dat is mooi meegenomen.

* Algen op planten, ramen, wanden en ornamenten worden niet beïnvloed door de UV-C lamp!

Fosfaat- nitraatfilter
De fosfaat- nitraatfilter filtert een klein beetje fosfaat en nitraat uit het water. Zou men dit filter te ver openzetten, dan zal er een tekort aan fosfaat en nitraten kunnen ontstaan. Voor de vissen zou dit niet erg zijn, maar de waterplanten en de bacteriële organismen hebben nu eenmaal voedingsstoffen nodig. Net als wij kunnen ze niet alleen van water leven.

Verlichting
De Juwel Vision 450 heeft twee TL-armaturen met elk twee T5 Tl-buizen.

Locatie Merk Type
Achterste armatuur Dennerle 2 x Trocal T5 Longlife Special Plant Tl-buizen
Voorste armatuur Dennerle 2 x Trocal T5 Longlife Color Plus
Nachtverlichting Kitelight Aquarium-terrarium led unit 50 cm /48x led’s blauw

 Achterwand montage

Bovenaanzicht achterwand Vision 450 versie a

Let op! De polyester achterwand  bestaat uit een deel!

Omdat ik een ééndelige 3D polyester achterwand had, was het mogelijk om de achterwand zes cm van de aquarium achterwand te monteren. Deze loze ruimte heb ik benut voor de aan- en afvoerleidingen, sensoren en de verwarming. Op deze wijze is alle hardware uit het zicht! Aan de linkerkant van de achterwand is een RVS rooster geplaatst, die hoofdzakelijk als visbarrière dient. Het gefilterde water van de rechter potfilters stroomt langs de verwarming achter de achterwand. Op deze wijze creëer je een optimale stroming langs de verwarming. Het gefilterde water stroomt daarna aan de linkerkant van het aquarium door het RVS rooster naar het aquarium. Het vervuilde water wordt zowel linksboven en rechtsonder aangezogen. De Eheim aanzuigkorfjes zitten aan de voorkant van de achterwand. Door het grote oppervlak van de aanzuigkorfjes is de kans klein dat ze verstopt raken. Bovendien kan je het korfje eenvoudig verwijderen voor onderhoud.

Icon: PDF bestand  Juwel Vision 450 versie c.pdf

9 gedachten over “Juwel Vision 450

 1. Leo

  Beste Erno,
  Allereerst de complimenten voor je website en passie voor onze schijven. Graag zou ik willen wat voor zand/grind korrelgrootte je als bodembedekking hebt gebruikt.

  Groeten
  Leo

  Reageren
 2. Erik Rodenburg

  Mooie site…. Ik ben bezig met mijn Aquarium om deze klaar te maken voor discussen.

  Heb nu een 150 x 50 x60 aquarium met 5 ledstrips (1x RGB, 2x Helder wit, 1x Warm wit, en 1x Blauw) geschakeld met een ledcontroller. Qua filter heb ik er een OASE biomaster thermo 600 op zitten maar wil er nog een tweede op aan gaan sluiten voor een nog betere stroming en verhoging van de capaciteit.

  Wat ik mij nu afvroeg is of u baat heeft bij de fosfaat/ nitraat filter. Want hier lees is wisselende berichten over.

  Ik ben van plan om te starten met een groep van 10-12 jonge discussen van 8-10 cm zodat ik hopelijk weinig problemen heb qua dominantie….

  Reageren
  1. Ernö Dobronyi

   Een tweede potfilter verdubbeld de filter capaciteit.
   Het grootste voordeel van twee potfilters is, dat je ze omstebeurt kunt onderhouden!
   PS. Niet meer dan één potfilter per week schoonmaken!
   Op deze wijze voorkom je dat het filtersysteem te sterk inzakt door het onderhoud.
   Je spoelt niet alleen het vuil uit het filter, maar ook een klein deel van de gewenste filterbacteriën.

   Wat betreft het nut van een nitraat/ fosfaat filter kan ik duidelijk zijn, het hangt af van de bezetting van het aquarium en van je planten bestand.
   Zie: http://discuszolder.nl/nitraat-fosfaat-filter/

   Bij opgroeiende discusvissen wil ik zo min mogelijk nitraat/ fosfaat meten.
   Het probleem is dat je opgroeiende discusvissen vaak moet voeren, wat het gevolg heeft dat de nitraat/ fosfaat waarden oplopen.
   In deze situatie verversen wij dagelijks het water en de nitraat/ fosfaat filter draait op volle sterkte.

   Maar heb je een beplante aquarium met een onderbezette visbestand, dan moet je vaak extra voedingstoffen voor de planten toevoegen.
   In dit geval is een nitraat/ fosfaat niet gewenst.

   In mij show aquarium gebruik ik de nitraat/ fosfaat filter als ondersteuning.
   Als ik het nitraat/ fosfaat filter volledig open draai, dan worden mijn waterwaarden te slecht voor het planten bestand.
   Met het gevolg dat mijn planten slecht groeien en de algen grijpen hun kans.

   Voor de vissen maakt het niet uit, zij hebben het liefst zo’n schoon mogelijk water. (zonder nitraat en fosfaat)

   Wat betreft dominantie problemen is de kans klein bij jou gewenste aantallen.
   Zie: http://discuszolder.nl/ongewenst-groepsgedrag-discusvissen-gemakkelijk-voorkomen/

   Ik hoop dat ik je vraag hebt beantwoord

   Groetjes Ernö

   Reageren
 3. Marijk

  Hoi ik heb een probleem, heb bijna al het substrat uit de juwel 450 gehaald om het te vervangen maar krijg het restant en heel veel gruis echt niet weg. Weet jij hoe ik dit kan oplossen? groet marijk

  Reageren
  1. Ernö Dobronyi

   De vissen en planten verhuis ik eerst naar een emmer met schoon water.
   Als ik mijn aquariumbodem moet vervangen laat ik eerst het water weglopen, daarna gebruik ik een stoffer en blik om het bodemmateriaal te verwijderen.
   De restant haal ik weg met een fijnmazig schepnetje.

   Voor het gruis gebruik ik een afhevelslang.
   Lees meer over: Schoner afvalwater met een afhevel-emmer

   Als bodem materiaal gebruik ik filterzand!
   Lees meer over: filterzand als aquarium bodembedekking

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.