Filtersystemen

Hamburger-matten-filter-versie-e

Voor de mensen die een aquarium hebben met een externe bioloog is een overloop een bekend begrip. Er zijn verschillende manieren om een overloop te creëren, maar wat zij allemaal gemeen hebben is een standpijp. Bij een aquarium met een externe bioloog heb je drie opstelling mogelijkheden:

  • het aquarium staat boven de externe bioloog.
  • de externe bioloog staat boven het aquarium,
  • de externe bioloog staat naast of achter het aquarium.

* De laatste twee opstellingen worden zelden gebruikt!

Bufferruimte-aquarium-of-bioloog-versie-C1

Als er geen regelkraan aan de onderkant van een standpijp zit, dan moet het uiteinde van de standpijp minimaal 3 cm onderwater zitten. Dit voorkomt enigszins het watergekletter in de bioloog en de tegendruk van het water vergemakkelijkt het afregelen van de standpijp.

Bioloog-retourschotten-versie-c

Bioloog-100x40x40-cm-versie-c

Bioloog-100x45x40-cm-versie-c

Tweedelige-bioloog-2-x-50x40x40cm-versie-c

Bioloog-65x35x45cm-concept-versie-c

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. Goedemiddag,
    Ik heb een vraag over Zeoliet betreft regenereren.
    Wat moet ik gebruiken, keukenzout, zuiveringszout of zeezout. En wat is de verhouding.
    Ik heb mijn bioloog in Maart opgestart en het Zeoliet zal nu wel verzadigt zijn. (begin algengroei)

    1. Ik gebruik altijd keukenzout (NaCl – natriumchloride) omdat dit standaard in huis heb. Regenereren met keukenzout blijft de goedkoopste optie, maar je mag ook zeezout gebruiken.

      Wanneer de zeoliet verzadigd is, valt deze simpel te regenereren d.m.v. een 5% zoutoplossing. (Verhouding 50 gram keukenzout op 1 liter warm drinkwater. Door het warme water lost het zout gemakkelijker op!)

      Verwijder de zeoliet uit de filtersysteem en plaats het in een aparte bak met de zoutoplossing. Laat dit 24 uur staan en de zeoliet is geregenereerd. Spoel na het regenereren het zeoliet goed af met drinkwater.

      Na 3 tot 5 jaar kan zeoliet toch verzadigd geraken, vervangen is dan de enige oplossing!

  2. Bij de bioloogopbouw heeft u het over rvs gaas. Waar haalt u dat en waar komen de kunststof afstandhouders vandaan?

    1. Geperforeerde RVS platen kan je bij de metaalhandel kopen. Het enige probleem is dat het lastig te verwerken is, maar in de meeste gevallen kan de leverancier het ook op maat knippen.

      Natuurlijk kan je ook geperforeerde PVC platen of geperforeerde PE platen gebruiken, dit is veel goedkoper en het is gemakkelijker te verwerken.

      De kunststof afstand bussen kan je bij een elektronica speciaalzaak kopen, die lossen componenten verkoopt.

      Voor afstandhouders kan je ook knikkers gebruiken, die je met siliconenkit vastlijmt aan de onderkant van het rooster.

      Wil je meer luxe wil, dan kan je kunststof afstandbussen M4 gebruiken.
      Deze kan je bevestigen met kunststof moeren of bouten, dit is weer afhankelijk van het type.
      https://www.eoo-bv.nl/494-afstandsbussen-schroefdraad-kunststof

      Voor verkoop adressen kan je het beste even Google. Even zoeken op “Geperforeerde RVS platen” , “Kunststof afstandbussen” ,”Geperforeerde PVC / PE platen“ dan kan je zelf een leverancier uitzoeken.

  3. Naar aanleiding van het artikel over reinigen potfilter heb ik een vraag over het reinigen van een bioloog.
    Hoe vaak moet een bioloog gereinigd worden?
    Ik heb een bioloog van 100x40x40 met 6 vakken en enkele scheidingsschotten. Het filter draait nu 1 jaar.

    1. Als is naar mijn biologen kijk dan krijgen zij 3 á 4 keer per jaar een grootte onderhoudsbeurt. Tijdens deze onderhoudswerkzaamheden worden alle filtermaterialen gereinigd, het zeoliet geregenereerd en de witte filterwatten worden vervangen.

      De witten filterwatten zijn verbruiksartikelen die vervang ik om week. Mijn nitraat/fosfaat filter regenereer ik om de drie weken. Helaas zijn er te veel variabelen die invloed hebben op het ecosysteem/filtering. (Inrichting van het aquarium, het visbestand het voerbeleid en de keuze van de filtermaterialen). Het gevolg is dat een exact antwoord niet mogelijk is.

      Natuurlijk kan je de onderhoudsfrequentie bepalen door je waterwaarden te meten. Het grootste probleem bij deze methode is dat je altijd achter de feiten aan loopt. Je moet eigenlijk ingrijpen voordat je waterwaarden ‘echt’ achteruitgaan.

      Er zijn mensen die maar één keer per jaar onderhoud plegen aan hun bioloog. Persoonlijk vind ik dat onwaarschijnlijk.

      1. Bedankt voor het antwoord.
        Rest mij nog 1 vraag, volgens Melvin Sengers kan je zeoliet niet regenereren, wat moet ik nu geloven?( Ik heb daar al mijn visbestand vandaan)

        1. Het is geen schande om bij DiscusCompleet “Rio Negro” je aquarium spullen te kopen. Een groot deel van onze hardware en vissen komen daar vandaan.

          Het verhaal is eigenlijk niet zo simpel als je denkt. Zeoliet is een natuurlijk vulkanisch kleimineraal en er zijn ongeveer zestig verschillende soorten natuurlijke zeolieten te onderscheiden. Naast de soorten natuurlijke zeolieten zijn er in de laboratoria inmiddels meer dan zeshonderd synthetische zeolieten soorten gefabriceerd, elk met specifieke eigenschappen. Afhankelijk van het soort zeoliet mag of kan je het zeoliet regenereren.

          Het HS Zeoliet wat Melvin Sengers verkoopt, mag je eigenlijk niet regenereren. Na het regenereren zullen de poriën verstopt raken. Met het gevolg dat je het zeoliet als mechanische en bacterieel filtermateriaal gaat gebruiken. Op zich is daar niets mis mee, maar het absorberen werking zit er niet meer in.

          1. Ik heb zeoliet van het merk Kinshi ( bij Verloop vandaan ), is dit wel te regenereren?

          2. Volgens de gebruisaanwijzing moet je het Kinshi Zeoliet vervangen, je kan het dus niet regenereren!

            Kinshi Zeoliet is een adsorberend filtermateriaal dat de schadelijke afbraakstof ammonium bindt.
            Ammoniumvergiftiging bij vissen wordt met Kinshi Zeoliet voorkomen en algengroei wordt tegengegaan.
            Kinshi Zeoliet is zeer geschikt om de natuurlijke zelfreinigende kracht van de vijver te ondersteunen als er veel afval te verwerken is.
            Bijv. in het voorjaar, op warme zomerdagen, in de herfst en na het gebruik van medicijnen.
            Na een aantal weken c.q. maanden is het filtermateriaal verzadigd en dient het te worden vervangen.

  4. Okè, bedankt voor de informatie.
    Welk merk zeoliet gebruikt u en waar kan ik het kopen?

    1. Helaas kan ik geen antwoord geven op uw vraag.
      Ik heb mijn bioloog complete gekocht inclusief filtermateriaal.
      En ik kan ook niet achterhalen welk merk zeoliet er in zit.

  5. Goedemorgen,
    Ik ben een beginnend discusliefhebber en ik heb de volgende vraag, ik zag bij leidingwerk staan vooraangezicht, maar ik neem aan dat het pvc leidingwerk aan de achterzijde is geplaatst i.p.v. de voorzijde ? Dit vanwege het feit dat je niet naar de pvc buizen wilt kijken.

    1. Bij de meeste (gezelschap) aquaria worden de aan- en afvoerleidingen naar het externe filtersysteem (potfilter) aan de achterkant van het aquarium geplaatst. Je kunt de leidingen achter een 3D achtergrond plaatsen of camoufleren met aquariumplanten.

      Ga je bioloog als externe filtersysteem gebruiken dan worden de aan- en afvoerleidingen meestal in een overloopkamer geplaatst. Deze overloopkamer bevindt zich meestal aan de achterkant van het aquarium. (Rechts, links of in het midden.) Bij een goed ontworpen overloopkamer wordt het vuile water zowel aan het wateroppervlak en de bodem afgezogen. Het camoufleren van een overloopkamer is een stuk lastiger aangezien je rekening moet houden met de diameter van de PVC-leidingen, waterdoorvoer en de constructie van de kast / frame waar het aquarium op staat.

      Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regels. Maar bij mijn aquaria zitten de leidingen aan de achterkant van het aquarium want dit is gemakkelijker te realiseren en het is esthetisch gezien de mooiste oplossing.

      1. Dank voor je duidelijke uitleg, nog even een vraag een kennis van mij kweekt discussen in Thailand maar die gebruikt helemaal geen filters maar vervangt iedere dag 100% water is dat typisch iets voor Aziatische landen want hier lees je haast nooit dat iemand zo werkt ?

        1. Er is een groot verschil tussen discusvissen houden of kweken. Als wij discusvissen kwekken verversen dagelijks 80% van het vervuilde aquariumwater ondanks een groot filtersysteem (bioloog). De laatste 20% van het water blijft aanwezig aangezien wij de vissen nog wat zwemruimte gunnen. De laatste 20% verversen wij met het doorspoelen van het aquarium. Dit kan alleen als er een overloop aanwezig is richting het riool.

          Wat je niet mag vergeten dat het drinkwater en het zuiveren afvalwater in Nederland relatief duur is! Je moet het drinkwater naar de juiste waterwaarden brengen. Waarbij het verwarmen naar 30 °C de grootste koste post is. In het ergste geval moet u het drinkwater zuiveren met een osmoseapparaat waardoor de kosten nog verder oplopen.

          Een Aziatische waterwissel: https://www.youtube.com/watch?v=YWMnPZKJWaE

  6. Dank voor deze mooie uitleg met bijbehorende afbeeldingen!

    Echter heb ik een vraag en hoop dat u mij hiermee kan helpen.. Ik ben zelf een sump aan het maken. Ik heb 2e hands een aquarium op de kop getikt en had bedacht om een oud aquarium wat ik nog had te gebruiken voor de tussenschotten.. (6 stuks) het aquarium(sump) is 150x50x50.

    Nu lukt het mij niet om van het oude aquarium goede mooie schotten te snijden (waarschijnlijk door de dikte van het glas 8mm) had ik meerdere offertes laten maken, maar dit valt me erg tegen. Voor 6 van die platen zit ik rond de 100 eu en ben nu al 20 eu “kwijt” aan snij spullen en dan de kosten van dat oude aquarium weggelaten.

    Lang verhaal maargoed. Ik zou dus graag kunstof tussenschotten willen laten maken. Dit is ongeveer 50% goedkoper dan glas.

    Nu lees ik dat acryl, pvc, Polyethyleen allemaal niet super goed blijft zitten met kit en dat mensen daarom voor glas gaan.

    Wat zou u mij kunnen adviseren wat betreft welke soort kunstof ik allemaal kan gebruiken? Welke dikte en hoe kan ik ze het beste vastmaken?

    Hoop dat u reageert want begin ten einde raad te raken.. Haha

    Met vriendelijke groet

    Joost

    1. Over het algemeen is oud glas lastiger te snijden dan nieuw glas. Als je verschillende maten glas besteld bij een glashandel betaal je niet alleen het glas maar ook het arbeidsloon. Je krijgt dan wel nieuw glas voor dat geld en de randen zijn netjes verwerkt zodat je niet aan het glas kunt bezeren.

      Ik heb geen ervaring met kunststof schotten in glazen biologen. Biologen worden soms van acrylraat gemaakt maar deze zijn duurder dan de glazen versie. Het verlijmen van kunststoffen aan glas is vrij lastig aangezien het over een lange periode de waterdichtheid moet garanderen. Volgens mij is glazen bioloog nog steeds de beste en de goedkoopste optie.

  7. Hallo,
    Ik heb zo’n Waterbox sump voor een zee aquarium. Kan. Ik die ook gebruiken voor een zoetwater aquascape?
    En zo ja, wat zou dan de beste indeling qua mechanisch en biologische filter media zijn?
    B.v.d
    M.vr.gr.
    Cor…

    1. Het is in principe mogelijk om een Waterbox sump om te bouwen naar een zoetwater filtersysteem. (Mits de compartimentendeling het toelaat) Wat de beste indeling qua filtermaterialen is, is lastig te bepalen aangezien ik de indeling van het aquarium en filtersysteem niet ken. Met filtermatten, ceramisch pijpjes en witte watten kom je een heel eind.

      1. Oké, bedankt voor de info. Probeer een foto of link hier in te kopieëren maar dat gaat waarschijnlijk niet!
        Wilde laten zien wat de indeling van de sump is.
        Laat ff weten hoe ik dat doe als het al gaat.
        Gr. Cor

        1. Zoutwater sump gebruiken als zoetwater sump

          Zoals ik al aangaf: een zeeaquarium sump niet ontworpen als zoetwater filtersysteem, maar met wat beperkingen is het wel te gebruiken.

          In het eerste vak kun je het beste Eheim Ehfifix plaatsen, dit materiaal zal de grove vuildelen uit het water verwijderen.

          De twee gafzakken verwijderen de fijnste vuildelen maar kunnen ook te veel voedingstoffen voor de filterbacteriën verwijderen. Zij hebben alleen het nadeel dat ze relatief snel dichtslibben in een zoetwater aquarium. (De gafzakken moet je wekelijks uitspoelen!)
          Je kunt ook witte watten gebruiken in plaats van de gafzakken plaatsen.

          Het derde vak kun je filtermatten plaatsen, je moet ze wel verticaal plaatsen met een tussenruimte van 1 á 2cm! In dit vak moet de onderkant van de filtermatten op de bodem staan. De filtermatten moeten strak tussen de voor en achterruit plaatsen.

          Het vierde vak kun je vullen met filterpijpjes.

          Het laatste vak is voor de opvoerpomp.

          1. Bedankt Erno,
            Mis alleen de biologische media voor de bacteriën groei?
            Of zijn dat de filterpijpjes, blauwe filterschuim?
            Anders misschien extra schot in het grote middelste vak ipv waar je het blauwe filterschuim hebt gezet met overloop, daarin Seachem Matrix?
            Gr. Cor…

          2. Er zijn verschillende wegen naar Romen. Bij mijn voorstel ben ik er van uit gegaan dat u geen veranderingen wilt aanbrengen aan het filtersysteem. De gekozen filtermaterialen zijn goed verkrijgbaar en deze combinatie heeft zijn nut bewezen. Nu heeft iedereen zijn eigen persoonlijke voorkeuren en elke fabrikant zegt dat zij de beste producten maken. De kunst is om de prijs / kwaliteit verhouding zo efficiënt mogelijk te behouden.

            Dit is mijn persoonlijke voorkeur:
            Filtermaterialen

            Alle gekozen materialen zullen een zekere hoeveelheid mechanische en bacteriële filtering bewerkstelligen. Voor het huisvesten van de filterbacteriën kun je filterpijpjes gebruiken maar er zijn meer producten te koop die een poreuze structuur hebben. De blauwe filterschuim geeft een grotere mechanische filtering maar zal ook de bacteriële filtering bieden. Juist deze combinatie filterpijpjes en blauwe filterschuim maakt het filtersysteem zo efficiënt. Het grootste voordeel van deze verticale filtermatten constructie is dat de filtermatten per stuk kunt uitspoelen. (Over meerdere dagen of weken verdelen wat de continuïteit van de werking waarborgt.)

      2. Is ook zo dat er meer mogelijkheden zijn. In ieder geval bedankt voor de heldere uitleg, ik ga het op deze manier opzetten.
        Nog over de blauwe filterschuim platen, gebruik je grof, medium of fijn? En heb je adres waar ik deze kan kopen?

        Gr. Cor

  8. Ik wil beginnen met discusvissen te houden en te kweken. Ik heb een beperkte ervaring met het kweken van tropische vissen maar ik ben mij ruimschoots aan het inlezen. Als voorfilter wil ik een vliesfilter gebruiken met een doorlaat van 20-40 mu. Ik wil een biologisch filter scheiding maken tussen kweken en opkweken. Ik begrijp dat het verstandig is om een plantenaquarium in de kringloop te zetten maar ik kan daar geen data over vinden. Ik bedoel welk volume heb je dan nodig ten opzichte van het totale filtersysteem. Ik denk te beginnen met 4 stuks 250L uitzwembakken waar ik eerst een dozijn discusvissen uit één kleur wil op laten groeien tot paarvorming. Dan later 4 kweekbakken bijzetten. En zo uitgroeien. Maar ik denk dat een goede opzet belangrijk is , ik luister graag naar adviezen.

    1. Er zit een groot verschil tussen het houden van discusvissen en het (op)kweken. Elke discipline heeft zijn eigen eisen qua inrichting, filtratie en waterwaarden. Ik ga er even vanuit dat je geen wildvang discusvissen wilt houden in een ‘echte’ Amazone biotoop. Een ingericht gezelschap aquarium met discusvissen is al lastig genoeg.

      Als filtersysteem kan je een potfilters gebruiken of een externe bioloog. Mijn voorkeur gaat uit naar een externe bioloog aangezien zij relatief veel filtermassa kuunen bevatten.
      Een gafzak als voorfilter heeft zijn voordelen maar raken snel verzadigd bij een hoge organische belasting. Bij mijn beplante discus aquarium moest ik op de drie dagen de gafzak reinigen. Nu kan je meerdere gafzakken plaatsen maar het blijft behelpen.

      Een plantenaquarium in de kringloop zetten als filtersysteem is geen gebruikelijke methode in Nederland. (Planten in een aquarium wel!) Ik weet dat ze in de USA soms planten in de bioloog plaatsen (als filtermedia) maar dit is meer uitzondering dan regel.

      Lees meer over:
      https://discuszolder.nl/discusvissen-kweekbak-50x55x50cm/
      https://discuszolder.nl/basis-discusvissen-kweekstelling/
      https://discuszolder.nl/onze-oude-uitzwemaquaria-2010/

  9. Beste Ernö bedankt voor je reactie en ook deze aanwijzingen helpen mij zeker bij het maken van mijn planning. Ik heb begrepen dat de eerste stap naar kweken, wat eigenlijk mijn doel is, zou moeten gaan via het opkweken van minstens een dozijn discusvissen vanaf 8 cm, deze stap volgend zal ik eerst moeten beginnen met opkweken. Ik wil ook beslist niet al te theoretisch worden en uiteraard heb ik niet of nauwelijks echte kennis van zaken, maar omdat ik op nul kan beginnen zoek ik in de beschikbare literatuur naar high tech toepassingen en installaties en daar hoort zeker de bioloog onder het showaquarium. bij zoals ik die heb mogen zien op deze site. Bij Weissflog in Zwitserland lees ik dat hij in het kweekgedeelte ook een plantenaquarium in het filtersysteem heeft opgenomen( dit brengt biologisch water schrijft hij) . Ik sprak een collega met een zeeaquarium en die heeft experimenteel een “ats” filter geïnstalleerd met verrassend goede resultaten. Een ats filter zou ook bruikbaar moeten kunnen zijn voor zoetwater en het lijkt mij heel interessant, voor mijzelf, om in de toekomst uit te zoeken of dit in een zwaar belast systeem als een discus opkweekomgeving zijn waarde kan hebben, want deze “ Algae Turf Scrubber” lijkt volgens mij veel op een planten toevoeging in een bioloog.en voor zover ik het kan overzien is dit een waterzuivering met heel interessante rest eigenschappen. Misschien teveel theorie maar ik wilde het toch delen. Nogmaals bedankt voor de aanwijzingen , met vriendelijke groet Jan

    1. Een goede basis voor elk project is het kiss principe. (keep it simple stupid) Toeters en bellen (hightech) maken het alleen duurder en de toegevoegde waarde is vrij beperkt.

      Als wij naar de ontwikkeling in de aquariumtechniek kijken dan heeft de aquariumverlichting de meest innovatie opgeleverd. De instelmogelijkheden van ledverlichting zijn ongekend en behoren bijna tot standaard voorzieningen.

      Qua filtertechniek is de potfilter nog steeds heer en meester. Deze techniek heeft zich in der loop der jaren bewezen maar de innovatie moet je tussen punten en komma’s zoeken.

      Bij de zoetwater biologen zijn er nog variaties op het thema te vinden, maar de toegepaste technieken verschillen per land. Wat de beste methode is is afhankelijk van de gewenste waterwaarden en de locatie. In Nederland hebben wij goede drinkwatervoorzieningen waardoor het aanmaken van aquariumwater een stuk eenvoudiger wordt.

      Zeewater biologen kan je te kust en te keur kopen maar zoetwater biologen zijn meestal doe-het-zelf projecten aangezien de vraag klein is.
      Wat je niet mag vergeten dat een professionele discuskwekers de optimale waterwaarden moeten garanderen. Wat bij hun rendabel is kan bij de hobbykwekers een stap te ver zijn.

      Het vervelende is dat via Youtube en forums verschillende type filtersystemen worden aangeprezen. Kijk ik naar de praktijk dan gebruiken de beginnend discusliefhebbers een potfilter die eventueel voorzien van UVC-lamp en nitraat/fosfaat hars. De volgende stap is een bioloog en eventuele osmoseapparaat. De plantenliefhebber heeft ook een geregelde CO2 installatie en een doseersysteem voor de plantenvoeding.

      Als je mijn website artikelen leest kom je al deze mogelijk tegen. Er is een verschil, ik stuur mijn showaquarium aan met een Profilux (https://www.aquariumcomputer.com/) Heb je dat nodig ‘Nee’ maar het is wel leuk. Kijk ik naar onze overige discusaquaria dan is alleen de verlichting geautomatiseerd.

      Wat je niet mag vergeten dat je eerst de basisvaardigheden moet leren. Zonder deze vaardigheden wordt het aansturen van de automatisering een ramp.
      1. Bij Weissflog in Zwitserland lees ik dat hij in het kweekgedeelte ook een plantenaquarium in het filtersysteem heeft opgenomen( dit brengt biologisch water schrijft hij)
      Dit noem ik een beplante aquarium met discusvissen.

      2. Een ats (Algae Turf Scrubber) filter zou ook bruikbaar moeten kunnen zijn voor zoetwater en het lijkt mij heel interessant, voor mijzelf, om in de toekomst uit te zoeken of dit in een zwaar belast systeem als een discus opkweekomgeving…
      Als deze techniek interessant zou zijn dan had je dit vaker in Europa gezien.
      Ik ken geen Europesen fabrikant die het hier op de markt zet.

      Ik zou zeggen begin met de basis discusvissen houden met een beproefde hardware.

  10. Bedankt voor de heldere reactie en ik had in mijn tekst ook al aangegeven dat ik niet of nauwelijks up to date kennis van zaken heb, Ook ik ben mij bewust van het feit dat Kiss waarschijnlijk een goede veilige optie is om de risico’s te beperken, maar ik heb in de 69 jaar dat ik nu rondloop al meer dingen ontwikkeld die onwaarschijnlijk werden geacht. Ik had mij al voorgenomen om als ik een showaquarium zou nemen deze op te zetten zoals de jouwe en ik zou het ook altijd automatiseren met bijvoorbeeld een Profilux maar ook zeker het watermanagement automatiseren, want gemak dient de mens. In principe vind ik de uitdaging in het kweken, een showaquarium had ik 40 jaar geleden al, niet zo mooi natuurlijk, en een kweekstelling ook, maar dan met eenvoudige vissoorten. Ik lees met veel respect en plezier “ discuszolder” door en de items helpen mij zeker op weg. Nogmaals bedankt voor de duidelijke reactie met vriendelijke groet, Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.