Aquariumstelling van de bouwmarkt

Als je een aquariumstelling voor je vissen wilt bouwen, denk je niet meteen aan de bouwmarkt. Bij dit project zijn alle materialen bij de bouwmarkten gekocht!

Omdat onze aquariumstellingen overbevolkt raakten door nieuwe aanwas, waren wij gedwongen om meer zwemruimte te creëren. Natuurlijk kan je de jongen voortijdig verkopen, maar dat kan alleen verantwoord vanaf een bepaalde grootte. De stelling zal hoofzakelijk voor aquaria met jonge L-nummers, die net zijn uitgekomen worden gebruikt. Natuurlijk kan je er ook andere vissen in houden.

Afbeelding: Aquarium van de bouwmarkt
De jonge Hypancistrus sp. L066, King Tiger Pleco hebben het reuzen naar hun zin in het nieuwe aquarium.

Het aquarium

Bij het ontwerp is rekening gehouden met het Doe-het-zelf gehalte. Het aquarium van 60 x 30 x 30 cm komt kant en klaar uit de bouwmarkt, natuurlijk kan je het zelf maken, maar voor 25 euro (april 2017) wil ik het geeneens proberen.

Elk aquarium is voorzien van een extra tussenschot, waar twee gaten in zijn geboord. Het onderste gat is voorzien van een kunststof rooster, zodat de vissen niet naar het filtercompartiment kunnen zwemmen. Het bovenste gat dient als afvoergat voor het luchthevel pompje. Voor dit gedeelte mag je als Doe-Het-Zelver je handen uit de mouw steken. Na het op maat maken van het 4 mm glazen tussenschot, mag je het gatenboren in het glas oefenen. ?

Afbeelding: Tussenschot van een intern filtersysteem
Het tussenschot en het kunststof rooster zijn netjes met zwarte aquarium siliconenkit vastgezet.

Het filtercompartiment is voorzien van een blauwe filtermat fijn, een 50 Watt staafverwarming, luchthevel pompje. Een filterzakje met keramische pijpjes maakt het geheel af.  Al deze materialen zijn ook bij de bouwmarkt gekocht en het Doe-Het-Zelf gehalte bestond uit het op maat snijden van de blauwe filtermat.

Luchthevel pompje of aquariumpompje

Natuurlijk kan je ook een pompje in het filtercompartiment plaatsen, maar een luchthevel pompje met een gezamenlijke luchtpomp is veel goedkoper. In feite sla je twee vliegen in een klap, een aquariumbeluchting en filterpompje.

Om de kosten te drukken, heb ik voor Doe-Het-Zelf luchthevel pompje gekozen. Voor de prijs van een luchthevel pompje, kan je zelf vier luchthevel pompjes maken. De werkzaamheden bestaan uit twee keer een stukje PVC pijp afzagen en een 5 mm gat boren in 90° PVC-bocht. Na deze werkzaamheden moet je het geheel afmonteren met een luchtslang, bruissteentje, terugslagventiel en luchtpompje.

Opmerking
Omdat de inwendige diameter van de 20 mm PVC buis te krap is voor de meeste luchtsteentjes, moet je een zo smal mogelijk luchtsteentje gebruiken. Doe-Het-Zelf oplossing is een stukje buis met een diameter 5 mm. Voor dit doel heb ik een lege penvulling gebruikt.

Na het schoonmaken van de penvulling heb ik een aantal gaatjes geboord van 0,5 mm. Heb je alleen een 1 mm boortje dan is dit ook geen probleem. Heb je geen kleine boortjes dan kan je met een hete naald ook gaatjes prikken. De laatste stap is het verwarmen van het uiteinde van het buisje zodat je het dicht kan knijpen.

Afbeelding: Tussenschot met afvoergat voor een luchthevelpompje.
Het bovenste gat van het tussenschot dient als afvoergat voor het luchthevel pompje.
Luchthevel-pompje-20-mm-pvc-versie-e

Het tussenschot

Het tussenschot is van 4 mm glas gemaakt en is 1,5 cm lager dan de aquariumhoogte. Dit heeft twee redenen, het tussenschot dient ook als ondersteuning voor de dekruit en als bevestigingspunt voor luchthevelpompje. Het glas kan je eenvoudig op maat maken met een glassnijder en met een diamant glasboor kan je de gaten boren.

Voor dit project moest ik twee nieuwe diamantboren kopen, omdat de oude boren versleten waren. Nu lijkt deze relatief dure aanschaf niet te rechtvaardigen, maar de totale aanschafkosten waren beduidend lager dan tussenschotten bestellen bij een aquariumspeciaalzaak.

Zie artikel: Hoe maak ik een gat in de aquarium bodem

Na het gaten boren moet je de glasranden even opschuren met schuurpapier, zodat de scherpe kantjes verdwijnen. Voordat je het tussenschot vast kan kitten met siliconenkit voor aquaria, moet je het glas eerst goed ontvetten met alcohol of aceton.

Zie artikel: Aquarium lijmen

Aquarium-60x30x30-met-interne-filter-versie-a-1

De dekruit

Om een beetje stroomkosten te besparen zijn onze aquaria voorzien van dekruiten. Eigenlijk is de term “Dekruit” niet correct omdat wij Plexiglas / Acrylaat gebruiken. Plexiglas is licht, weer- en UV-bestendig, half zo zwaar als glas en bovendien 25x sterker als glas. Plexiglas helder heeft een hoge lichtdoorlaatbaarheid (92%), waardoor het onovertroffen helder is.

Vooral in het gebruik is Plexiglas een verademing. Ten eerste kan je het gemakkelijk verwerken en in het gebruik hoef je niet bang te zijn als je het laat vallen. Zolang je niet met een schuursponsje de oppervlakte bewerkt, blijft het Plexiglas helder.  De dekruit is voor zien van twee uitsparingen aan de achterzijde, deze dienen voor de doorvoer voor de stroomkabel van de verwarming en de luchtslang van het luchthevelpompje.

Afbeelding: Dekruit met uitsparing voor verwarming en luchtslang.
Als je de verwarming in het aquarium wilt plaatsen dan moet je de linker uitsparing gebruiken!

De aquariumstelling

Afbeelding: Zelf gemaakte verstekbak

In de titel kon je lezen dat artikel het over een aquariumstelling van de bouwmaart gaat. Voor dit project zijn “GAH.ALBERTS” (Hornbach) 20 mm buisverbinder, eindstoppen en stelpoten gebruikt. De aluminium buizen kan je met een ijzerzaag op lengte zagen.

Voor dit doel heb ik een afkortzaag gebruikt, omdat ik te lui ben om met de hand te zagen. Een zelf gemaakte verstekbak kan uitkomst bieden als haaks afkorten uit de hand problemen geeft. Na het afkorten moet je de naden even afbramen zodat je je zelf niet kunt bezeren aan scherpe randen.

Natuurlijk ben je niet gebonden aan mijn ontwerp. Je kan ook een stelling maken die drie lagen aquaria bevat. In dat geval zou ik voor 25 mm aluminium buizen kiezen en met staal versterkte buisverbinders werken.

Afbeelding: aquariumstelling
Alle materialen zijn bij een bouwmarkt gekocht!
Aquariumstelling-L-nummers-versie-b

Nawoord

Het is een leuk project geweest wat je in één weekeind kan afronden. Wat betreft de gebruikte gereedschappen kan ik je vertellen dat je met een mes, tang, ijzerzaag, vijl, liniaal, boormachine (accu) en drie boren een heel eind komt.

Na het verlijmen van het tussenschot, kan je het aquarium het beste een week laten uitdrogen. Tijdens deze periode kan je de overige materialen op maat maken.

Voor de verlichting heb ik twee led-balken gekocht, maar je kan het ook zelfklevende ledstrips gebruiken. Een simpele schakelklok schakelt de verlichting.

De achter en zijwanden zijn met blauwe plakfolie afgewerkt, omdat schilderen mij te veel werk is. Bovendien vindt ik de plakfolie veel netter te verwerken is. Even de aquariumwanden en de achterkant van de plakfolie natspuiten met wat water een klein beetje zeep. De plakfolie aanbrengen en met een bankpasje de plakfolie aandrukken. De laatst stap is het overtollige plakfolie afsnijden.

Dat het Doe-Het-Zelven populair is geworden door de bouwmarkten, omdat daar ook een tuinafdeling bij kwam verbaast niemand. Wat wel nieuw is, zijn de uitgebreide dierenafdelingen met een dependance van een dierenkliniek.

Het wordt steeds lastiger voor de speciaalzaken om te concurreren tegen de grote bouwmarkten. Als gebruiker krijg je meer mogelijkheden tegen een gunstiger prijs.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Hallo,

  Ik wil voor mezelf al enige tijd een mooie stelling van aluminium,
  Na offertes aan te vragen kom ik standart boven de duizend euro uit, ik ben zelf helaas niet zo handig, maar kunt u mij misschien een indicatie geven voor een stelling voor mijn 6 100x50x50 aquaria?. Zodat ik een beetje weet wat ik kan verwachten in een bouwmarkt. Alvast bedankt!

  Mvg Jeffrey

  1. Voor doe-het-zelf projecten is enige ervaring gewenst maar het ingangsniveau zal per persoon verschillen. Heb je weinig doe-het-zelf ervaring dan kan je de materialen (aquarium) kant en klaar kopen. Er zijn genoeg winkels te vinden bv. volglas aquarium kunnen leveren inclusief de eventuele gaten voor een doorvoer.

   Een 100 x 50 x 50 cm volglas aquarium kost ongeveer 110 euro (2017) De grootste volglas aquarium die Hornbach in hun assortiment heeft is de HAGEN Aquarium 100 x 40x 50 cm. (90 euro) Zoals je ziet zullen de aquaria een grootdeel van je budget verbruiken!

   De volgende vraag is hoe wil je de aquaria in de stelling plaatsen: 2 of 3 lagen? Ga je interne filters gebruiken of ga je een bioloog gebruiken? Dit zijn allemaal factoren die de prijs aanzienlijk kunnen verhogen. Bij aquaria die één meter lang is kan je beter 25×25 mm aluminium profielen gebruiken en koppelstukken gebruiken die met een staalkern zijn versterkt. Kan je de aluminium profielen niet zelf op lengte zagen (met een metaalzaag) dan kan je beter de profielen op lengte bestellen. Deze kan je onder andere bij Handytube bestellen.

   Lees meer over: Aquarium stellingen

   Een opmaat gemaakte aquariumstelling is en blijft maatwerk en het kostenplaatje is sterk afhankelijk van de gebruikte materialen! Over het algemeen kan je veel op materiaalkosten besparen als je op internet gaat shoppen, de grootste besparing is op het arbeidsloon.

 2. Dank u wel voor de tips!
  Ik heb handytube inmiddels gemaild of ze mij misschien konden helpen, om te vertellen wat ik nodig ben voor een stelling voor 6 100x50x50 aquaria in 2 rijen van 3 ! Dus hopelijk komt dat helemaal goed.

  Mvg Jeffrey

 3. Hallo,

  Allereerst: Prachtig omschreven.

  Wellicht kunt u mijn volgende vraag beantwoorden:

  Zou een stelling als dit stevig genoeg zijn voor het volgende:

  2x 60x40x30 onderop
  1x 120x40x40 bovenop

  ik zie trouwens dat u Dibond heeft gebruikt als tussenplaat, zover ik weet kan Dibond nog aardig doorbuigen maar wellicht zie ik dit verkeerd?

  1. Als eerste bedank voor het compliment!
   Bij dit project heb ik aluminium profielen van 20x20mm gebruikt en dat is stevig genoeg voor dit ontwerp. Omdat u een aquarium van 120x40x40cm wilt gebruiken zou mijn voorkeur uitgaan naar aluminium buisprofielen van 25x25mm voor de verticale profielen en 25x25mm met 1 flens voor de horizontale profielen. Voor de koppelingen moet u de versie met stalen kern gebruiken.

   Om het geheel torsie stijf te maken gebruikt u betonplex platen die met siliconenkit vast worden gezet. Het betonplex vergemakkelijkt de montage leidingen en verlichting.

   Lees meer over: Basis discusvissen kweekstellingBasis discusvissen kweekstelling
   Lees meer over: Aluminium profielen en koppelstukken voor een aquariumstelling

   Het klopt dat ik Dibond heb gebruikt als tussenplaat. Omdat het Dibond aan alle kanten wordt ondersteun door de aluminium profielen krijgt het geen kans om door te buigen.

   Tip!
   Het Dibond kunt u ook vervangen door plakplastic te gebruiken onder de aquariumbodem. Het is een stuk goedkoper dan Dibond en het is in alle kleuren te verkrijgen.

   1. Dank voor het antwoord,

    Dacht al ik daarop zou uitkomen maar wou het even zeker weten 🙂
    Kom je dus uit op een constructie zoals in 1 van je andere DIY pagina’s.

    Dan heb ik daar nog een vraag over: de flenzen hebben een hoogte van 19mm, jij hebt daar een plaat op liggen van 18mm. dan kom je toch nog een mm te kort? oftewel kans op doorbuiging van de bodem.
    of vangt zo’n aquariummat zo’n verschil nog goed op?

    1. In de praktijk steunt het aquarium alleen op de voorste en achterste horizontale buisprofielen en NIET op de fles van het aluminium buisprofiel! Op deze wijze worden de krachten op de staal versterkte verbindingstukken optimaal doorgegeven. Als je het aquarium alleen op de aluminium flens zou zetten dan tordeer het aluminium profiel om zijn as. Er komen dan ongewenste krachten op de verbindingstukken te staan!

     Het betonplex (18 mm) rust op een laagje siliconenkit van 1 mm. Op deze wijze wordt het verschil met het aluminium buisprofiel vereffent. De siliconenkit zorgt er ook voor dat er geen water in de kopse kant van het betonplex kan lopen. Door deze constructie wordt het geheel torsie stijf.

     Als je naar aquariumstellingen in de detailhandel kijkt dan steunen de aquaria alleen op de voorste en achterste profielen. Er zit meestal geen houten plaat als extra ondersteuning! (Dit is koste besparend.)

     De aquarium beschermmat zorgt ervoor dat er geen puntbelastingen kunnen ontstaan in het aquarium. Waardoor de kans op scheuren van het aquarium wordt beperkt. Ga je bodemdoorvoeren gebruiken dan moet je de bodem altijd ondersteunen!

     PDF illustratie

  1. Ik gebruik 3mm dikke Dibond platten. Deze kan je vastzetten met dubbelzijdig plakband of met siliconen kit.

   Tip!
   Het Dibond kunt u ook vervangen door plakplastic te gebruiken onder de aquariumbodem. Het is een stuk goedkoper dan Dibond en het is in alle kleuren te verkrijgen.

 4. Hallo,

  Waar heb je deze tussenschotten laten maken ?
  Kan namelijk niemand vinden die dit kan.

  Groetjes Sven

  1. Voor dit project kan je enkel glas van 5 á 6 mm gebruiken, dit wordt ook wel Float glas genoemd.
   Dit glas kan je bij de glashandel kopen of bij de betere aquariumspeciaalzaken die zelf volglas aquariumbouwen. Zij kunnen het glas voor je op maat maken maar de gaten boren. (De duurste optie)

   Ik haal meestal het glas bij de glashandel omdat meestal het goedkoopste is. Zij gebruiken meestal reststukken voor dit doel waardoor de prijs aanzienlijk goedkoper wordt. Voor vier glasplaatjes heb ik 15 euro betaald.
   – Voor gaten boren vragen de aquariumbouwers ongeveer 15 euro per gat.
   – Een 25 mm glasboor kost ongeveer 5 euro
   – Een 50 mm glasboor kost ongeveer 10 euro
   Via het internet b.v. http://www.myxlshop.nl

   – Een glasborenset 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 25, 26, 28, 30, 40, 50mm kost ongeveer 10 euro
   Via het internet b.v. banggood.com

   Lees meer over: Aquarium lijmen en glassnijden
   Lees meer over: Gaten boren in glas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.