Wat kan ik mijn discusvissen te eten geven en hoe vaak moet ik voeren?

Het is echt een feest om de discusvissen te mogen voeren. Als je goed op let kom je snel tot de conclusie dat er een pikorde is bij deze vissen. De dominantste vissen zijn uiteraard de eerste die het voer opeisen. Voor het overige voer moet uiteraard nog gestreden worden, maar als je goed voert is er is genoeg voor iedereen.

Gezonde discusvissen zijn dol op eten en zijn zelfs bereid om uit de hand van het baasje te eten. Natuurlijk heeft elke vis zijn voorkeur, maar door afwisselend te voeren komt iedereen aan zijn trekken. Of je nu granulaat, diepvries- of levend voer gebruikt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, mits het maar van goede kwaliteit is en je voldoende varieert.

Droogvoer

Deze kun je onderscheiden in drie typen: vlokken, korrels en tabletten. Het vlokkenvoer blijft een tijdje aan de oppervlakte drijven maar uiteindelijk zakt het restant als fijn voer langzaam naar de aquariumbodem. Dit is gunstig voor de kleinere (bij)vissen die aan de oppervlakte of in het midden van het aquarium leven. Ook de bodembewoners kunnen profiteren van dit voer. Toch zijn voertabletten een betere keuze omdat je veel gerichter op de doelgroep kan voeren. Vlokkenvoer wordt soms als hoofdvoer gebruikt bij discusvissen.

Verschillende type droogvoer: vlokkenvoer, korrels en tabletten

Opmerkingen:

 • Wij voeren vlokkenvoer alleen in onze discuskweekbakken omdat wij het overtollige voer gemakkelijk kunnen verwijderen van de glazen aquariumbodem. In ons sterk beplant discusaquarium gaf dit vlokkenvoer teveel problemen. De achttien volwassen discusvissen aten alleen de grotere vlokken en de fijnere vlokken werden genegeerd. Het gevolg van het uiteenvallende vlokkenvoer was dat het op de beplanting bleef hangen. De overige aquariumbewoners aten niet al het overtollige voer op met als gevolg verslechterende waterwaarden en algen in mijn aquarium.
 • Het grootste nadeel van vlokken is misschien wel de slechte doseringsmogelijkheden in tegenstelling tot granulaat dat zich heel makkelijk laat doseren met een theelepeltje. Tabletten kan je op aantal selecteren. Als je maar een paar visjes hebt kunnen een paar vlokken al te veel zijn. De werkelijke benodigde hoeveelheid vlokkenvoer is lastig in te schatten. Nu kan je vlokkenvoer in verschillende vlokgrootte kopen, maar overdoseren blijft een bekend probleem.
 • Het vlokkenvoer laat zich ook slecht doseren in een aquarium voederautomaat omdat grotere vlokken de uitgang van de voederautomaat kunnen blokkeren waardoor de vissen te weinig voer krijgen. Maak je de opening van de voederautomaat groter, dan kan je meestal een stortvloed van vlokken verwachten en dat is weer slecht voor de waterkwaliteit. Tot overmaat van ramp is de minste en geringste condensvorming in je voederautomaat al genoeg om het voer te laten klonteren. Het resultaat is dat er dan helemaal geen voer meer uit de voederautomaat komt. Conclusie: vlokkenvoer in combinatie met een aquarium voederautomaat is de meest slecht denkbare combinatie.

Korrels wordt  ook wel granulaat genoemd. Het heeft het voordeel dat het minder snel uit elkaar valt waardoor het de hele bodem kan bereiken. Het voer wat op de bodem valt is nog niet verloren omdat de discusvissen nog een tijdje de bodem afstruinen zodat ook de laatste gaatjes in hun buik gevuld worden. Het voer dat de discusvissen niet meer opeten zal weer door de overige bodembewoners worden verorberd. Het is nu juist de kunst om net genoeg te voeren zodat iedereen voldoende heeft gegeten tot de volgende maaltijd. Een ander voordeel van granulaat is dat je het in verschillende korrelgroottes kan krijgen. De grootte kan variëren van fijn stof tot enkele millimeters. Voor elke leeftijdsgroep is er wel een geschikte korrelgrootte te vinden die op zijn beurt weer aangepast is aan de speciale wensen van de vissen. Een ander voordeel van granulaat is dat het beter geschikt is voor voederautomaten. Vooral voor tussen de middag en de vakantieperioden kan dit een uitkomst bieden. Bedenk wel dat een voederautomaat een mechanisch apparaat is en dat alleen werkt met droogvoer. Het allerfijnste voer is slecht te doseren omdat de voerhoeveelheden zo klein zijn dat een mespuntje al teveel is voor de allerjongste vissen.

Tabletten worden meestal gebruikt voor de bodembewoners. Het voer is zo geperst dat het als een baksteen naar de bodem zakt. Tabletten kunnen lang blijven liggen zonder dat ze uiteen vallen. De grondbewoners zullen deze tabletten langzaam afschrapen waardoor het uiteindelijk toch nog uit elkaar valt. Discusvissen laten deze tabletten met rust omdat het niet hun smaak is. Er zijn maar weinig aquarium voederautomaten te vinden die geschikt zijn voor tabletten. Maar dit hoofdstuk gaat niet over voederautomaten maar over het voeren van discusvissen.

Diepvriesvoer

Voor de gemiddelde aquariaan met een Hollandse bak wordt het diepvriesvoer voor de vissen als een toetje beschouwd. Er zijn vissoorten die het liefst levend voer eten, maar diepvriesvoer is voor het baasje een stuk makkelijker te verkrijgen.

Discusvissen zijn echte scharrelaars. Ze zoeken in alle hoeken en gaten van het aquarium naar voer. Ze eten liever dierlijk diepvriesvoer dan droogvoer. Er is niet voor niets een grote verscheidenheid aan diepvriesproducten te vinden bij de aquariumspeciaalzaken. Elke gerenommeerde kweker heeft wel een eigen diepvriesvoerlijn ontwikkeld die volgens hem beter is dan die van de concurrent. Welk type diepvriesvoer je ook gebruikt, variëren is ook hier het devies. Je kunt het diepvriesvoer ook combineren met droogvoer. In de ochtend en de middag droogvoer uit je voederautomaat (lekker makkelijk voor het baasje als je er niet bent) en in de avonduren het diepvriesvoer uit het handje. Ook voor het diepvriesvoer geldt dat het moet geschikt moet zijn voor de leeftijd van de vissen. Discusvisjes van één cm hebben niets aan een hele mossel, zelfs als wij het fijn zouden malen zal de spijsvertering van het visje het nog niet kunnen verwerken.

Discusmixen kun je verdelen in drie hoofdgroepen:

 1. schelpdieren en vis;
 2. runderhart;
 3. kalkoenhart.

Welke mix je ook gebruikt, het hoofdbestanddeel bestaat uit één van deze ingrediënten aangevuld met groenten, knoflook, paprikapoeder, vitaminen en overige bestanddelen die de vissen lekker vinden. Het is in ieder geval minder eenzijdig dan de soorten die uit één ingrediënt bestaan.

Welke verpakking

Diepvriesvoer kun je krijgen als platen, blisters, sticks en worsten. Welke van de verpakking je ook kiest, het heeft meer te maken met vraag en aanbod. Veel winkels verkopen alleen maar blitsers omdat er meer variaties zijn en omdat de oploopsnelheid van platenvoer te beperkt is.

Verschillende verpakkingsvormen: platen, blisters en foodsticks
Verschillende verpakkingsvormen: platen, blisters en foodsticks

Platenvoer heeft ongeveer de grootte van een A4tje en weegt meestal 500 gram. Door elke keer een stukje van het voer af te breken kun je zelf de grootte van de brokstukken bepalen. Maar het is alleen interessant als je een grootgebruiker bent.

Blisters zij veel gemakkelijker te doseren. Even het juiste aantal blokjes uit de verpakking drukken en voeren maar. Blisters hebben een nadeel dat het aanzienlijk duurder is dan platen voer en er meer water in het voer verwerkt zit. Liefst zou de fabrikant dezelfde samenstelling gebruiken als bij platenvoer, maar helaas is dat niet mogelijk door het verpakkingsproces. Een aantal voersoorten zijn alleen in blisters te koop. Dit is bewust door de fabrikant gekozen om te voorkomen dat je met grote hoeveelheden voer blijft zitten die je maar voor een zeer beperkte tijd gebruikt.

Foodsticks zijn langwerpige kunststof zakjes met diepvries visvoer die per portie verpakt zijn. Het voordeel van dit type verpakking is dat het tijdens het gebruik hygiënisch verpakt blijft. Je kan het visvoer uit de verpakking drukken zonder in aanraking te komen met het voer. Een bijkomend voordeel is dat je het zonder opvangbakje het kan ontdooien!

Ontdooien of niet ontdooien

Discusvissen leven in een omgeving waar ze geen eisen kennen. Dat wil nog niet zeggen dat ze diepvriesvoer koud moeten eten. Er zijn twee kampen te vinden qua gebruik van diepvriesvoer en dat zijn de ontdooiers en de niet-ontdooiers.

De ontdooiers ontdooien het voer voordat ze het in het aquarium doen. Natuurlijk is dit beter voor de darmflora van de vissen. Het nadeel van het ontdooien is dat het fijn gemalen voer als een wolk in het aquarium zweeft wat weer tot gevolg heeft dat niet alle voer in de maag van de vissen verdwijnt. Het lang van te voren ontdooien voor de dagelijkse behoefte is weer slecht voor de kwaliteit van het voer. Vooral de toegevoegde vitaminen hebben hieronder te leiden. Het ontdooide voer wordt vaak gespoeld met leidingwater. Het nadeel hiervan is dat bij het spoelen een deel van het voer wegspoelt en de toegevoegde vitamines. Persoonlijk ben ik van mening dat het kleine beetje extra water dat in de blister verpakking zit te verwaarlozen is op de hoeveelheid water in het aquarium.

Afbeelding: Het ontdooien in een plastic bakje van diepvries
Het bevroren diepvriesvoer even in een plastic bakje laten drijven en daarna het ontdooide voer in het water gieten.

De niet-ontdooiers geven de vissen het bevroren diepvriesvoer. Op zich is dat ook niet slecht voor het voer omdat door het warme water het voer vijf keer sneller ontdooit dan in de buitenlucht. Wat je niet moet doen is het voer zo in het aquarium gooien. Door het voer even onder water vast te houden zal de buitenkant van het voer het snelst ontdooien. De buitenkant van het voer zal zich snel verspreiden in je aquarium en is dan tevens een mooi triggermoment voor de vissen. Als de vissen nog niet gewaarschuwd zijn dan zal de geur van het voer het wel doen. Je mag pas het voer loslaten als alle vissen in de buurt zitten. Als het goed is zal het gedeeltelijk ontdooide voer ook geheel ontdooid de bodem bereiken waar de resten door de vissen verder worden verorberd.

Als je het wilt kun je je vissen ook laten wennen om uit je hand te eten. Dit is tevens een mooi moment om je vissen goed te observeren. Goed getrainde discusvissen worden door deze voermethode zo tam dat je ze met je handen uit het aquarium kan tillen.

Even het voer onder water houden, even wachten en dan het voer loslaten.

Levend voer

Discusvissen eten het liefst levend dierlijk voer, hoewel ik dit eigenlijk sterk zou afraden. Vooral de (rode) muggenlarven kunnen veel ziekteverwekkers bevatten. Door het levend voer eerst in te vriezen worden de meeste ziekteverwekkers gedood, maar dan zijn wij weer bij het diepvriesvoer beland. De allerjongste discusvissen komen al snel voor levend voer in aanmerking. Hun eerste eten van het baasje is meestal zelfgekweekte artemia en de kans op besmetting is zeer gering. Bovendien kun je de artemia eitjes het beste in de diepvries bewaren waardoor de kwaliteit van de eitjes het best gewaarborgd wordt. Heb je geen zin om zelf artemia te kweken, dan zou je artemia vervangers kunnen gebruiken, maar die vind je weer bij het droogvoer.

Lees meer over: Voor -en nadelen levend vissenvoer

Voedingswaarde voer

Voer (diepvries)Water (%)Proteïnen (%)Vet (%)Vitaminen (%)
Artemia21637A-C
Bosmiden952,5<1A-B2
Cyclops8393A-B2
Daphnia (watervlooien)952,5<1A-B2
Krill79162,2A-C
Mosselen 9314,52,2B12
Mysis80131B1
Rode Muggelarven876,71,5A
Runderhart/kalko enhart117020B-P
Spirulina56011C-B3-H
Tubifex848,42,5
Vlokkreeftjes86 71A
Witte Muggelarven894<1A-D
Zwarte Muggelarven82104A-D

Lees meer over: Voedingswaarde diepvries vissenvoer

Hoe vaak voeren

Eigenlijk is dat een lastige vraag omdat we dat niet aan de vissen kunnen vragen. Maar wat wij wel weten is dat jonge vissen de hele dag door naar voer zoeken. En dat hebben ze ook hard nodig om te kunnen groeien. Discusvissen eten niet in het donker. Het voeren vlak voordat het aquariumlicht uitgaat is dus verspilling van het voer. Omdat er eigenlijk altijd voer voor ze aanwezig moet zijn kan je het beste bij jonge vissen een zo hoog mogelijke voerfrequentie aanhouden. In de eerste maand is zes tot tien keer per dag voeren geen overbodige luxe, maar daar moet je uiteraard wel de tijd voor hebben! Door regelmatig en gedoseerd te voeren zal de vervuiling in het aquarium tot een minimum worden beperkt. Visjes rond de 5 cm krijgen acht keer per dag voer.

Let op!
Dit zijn richtlijnen die wij gebruiken voor het kweken en grootrekken van discusvissen. De hoge voerfrequentie is alleen mogelijk als er dagelijks water wordt ververst. In onze kweek- en opgroeibakken wordt dagelijks 80% tot 100% water ververst! Dit soort onderhoudswerkzaamheden zijn niet wenselijk bij een gemiddeld huiskameraquarium. Als beginnende discusliefhebber kan je beter discusvissen kopen van 10 á 12 cm omdat deze genoegen nemen met drie maaltijden per dag!

Een dagje niet voeren kan ook geen kwaad voor de oudere discusvissen, zelfs een week zonder eten kunnen ze goed doorstaan. Je moet dan wel weer met licht verteerbaar voedsel beginnen. Uiteraard heeft dit niet onze voorkeur, maar het is voor de vissen minder erg dan teveel voeren door de buurman die tijdens je vakantie jou een handje wil helpen. Door de dagelijkse hoeveelheid voer klaar te maken kun je het overvoeren voorkomen.

Lees meer over: Aquarium met vakantie

Nu is een voerschema lastig op te stellen omdat alles afhankelijk is van de leefomstandigheden, de grootte van de vissen en de mogelijkheden van de aquariumhouder, aquariumspeciaalzaak of discuskweker.

De linker twee discusvisjes zijn even oud als de rechter discusvisjes, alleen hebben zij een groeiachterstand opgelopen. De rechter discusvissen zijn onder ideale kweek omstandigheden opgegroeid en stralen van gezondheid. Als je de oog grote als referentie punt gebruikt, dan kan je de groeiachterstand aardig inschatten.

Lees meer over: Hoe oud zijn mijn discusvissen en wat is hun gemiddelde groeipatroon

Er is voldoende zwemruimte aanwezig in onze uitzwemaquaria en er zwemmen verschillende leeftijden bij elkaar!

Intermezzo
Voor de professionele discuskweker is optimale groei één van de belangrijkste factoren om tot succes te komen. Om een economisch verantwoord kwaliteitsproduct te kunnen leveren mogen er geen bottlenecks ontstaan. Optimale waterwaarden, voerfrequentie en voerkeuze behoren allemaal tot de standaard parameters. Het gevolg is een kwaliteitsproduct voor een redelijke prijs.

Voor een aquariumspeciaalzaak is het belangrijk om de exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden. Om het oneerbiedig te zeggen is het pappen en nathouden. Omdat er relatief veel kleine en goedkope vissen worden verkocht, wordt er ook relatief veel (transport) water uit deze aquaria gehaald. Door de aquaria automatisch bij te vullen met kraanwater worden de waterwaarden in toom gehouden. Dit systeem werkt goed voor de meeste aquaria met kleine visjes, maar voor discusvissen is dit een ander verhaal. Ik heb gemerkt dat de meeste aquariumspeciaalzaken 1 tot 3 keer per dag voeren, maar om eerlijk te zijn is het meestal maar één keer per dag. Dit gebeurt meestal na sluitingstijd zodat de klant geen voerresten ziet in het aquarium. ‘s Nachts kunnen de visjes het eten verteren waardoor de visjes het transportzakje overdag niet vervuilen met hun ontlasting.

Om stress te voorkomen moeten discusvissen in grote groepen worden gehouden. Bovendien moet er voldoende zwemruimte aanwezig zijn. Omdat discusvissen een relatief hoge prijs hebben, is de omloopsnelheid ook een stuk langer. Om de aanschafkosten te drukken worden volgens mij veel te jonge discusvisjes aangeboden. Ik kom regelmatig bij de aquariumspeciaalzaken discusvisjes van 5 cm tegen. Deze visjes zijn ongeveer een maand oud en moeten geregeld gevoerd worden om gezond te blijven. Daar komt nog bij dat er veel water ververst moet worden.

Wij voeren deze visjes minimaal acht keer per dag en verversen 80-100% van het water om aan het gewenste groeipatroon te komen. Je raadt het al, de jonge discusvisjes ondervinden veel stress door te weinig voer en de ‘slechtere’ waterkwaliteit. Het gevolg is dat de gezonde jonge discusvisjes binnen enkele dagen al een groeiachterstand oplopen. Ondertussen gaat hun immuunsysteem langzaam achteruit en worden de visjes vatbaarder voor ongewenste gastheren of bacteriële infecties. Wanneer ze langer onder deze omstandigheden leven, zullen ze een groeiachterstand nooit meer goedmaken. Mijn advies is om jonge discusvisjes te kopen wanneer zij aangeleverd worden en de aquariumspeciaalzaak weet exact wanneer de nieuwe visjes binnenkomen!

Nu worden er ook grotere discusvissen verkocht vanaf 10 à 12 cm die genoegen nemen met drie maaltijden per dag! Bedenk wel dat dit groepsdieren zijn en er dus voldoende zwemruimte aanwezig moet zijn. Een dagelijkse waterverversing zou wenselijk zijn omdat discusvissen met hun ontlasting behoorlijk het water vervuilen. Gebeurt dit niet dan ondervinden deze vissen veel stress met als gevolg dat hun immuunsysteem achteruitgaat. Kruisbesmettingen door andere vissen liggen al op de loer. En dat komt omdat de verkopers van vissen met hun handen van aquarium tot aquarium gaan waardoor ze voor de discusvissen problemen veroorzaken.

Een goede aquariumspeciaalzaak heeft aparte schepnetjes voor de discusvissen en ontsmetten het netje en hun handen met een desinfecteringsmiddel. Ja, dat doen zij bij elke handeling in het aquarium omdat voorkomen beter is dan genezen!

Nu bestaan er ook oudere discusvissen en discuskoppels. Zij moeten dezelfde behandeling krijgen als de overige discusvissen. Dat betekent dat ze minimaal in een grote groep leven, drie keer per dag gevoerd worden en vers water hebben. Een discuskoppel dat te lang in een te klein aquarium (minimaal 50x50x50 cm) zwemt ondervindt hierdoor veel stress waardoor ze ziek worden. Het zijn en blijven groepsdieren en hebben dan ook voldoende zwemruimte nodig. Onze discuskoppels vertoeven hooguit een maand in een kweekbak en daarna verhuizen ze naar een groter aquarium waar meer discusvissen in zwemmen.

Ook oudere discusvissen, ouder dan een jaar, kunnen eveneens door stress behoorlijk van slag raken. Het gevolg is dat zij slecht eten of een tijdje niet eten. Voor deze oudere discusvissen kan het transport van een aquariumspeciaalzaak naar een ander aquarium zoveel stress veroorzaken dat zij soms een maand niet eten. Het is dus erg belangrijk dat alle discusvissen in topconditie blijven zodat zij bij hun nieuwe baasje een goede start krijgen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik wil u niet bang maken, maar een
gewaarschuwd mens telt voor twee. Gelukkig hoeven wij niet alle aquariumspeciaalzaken over een kam te scheren. Maar (te kleine) discusvissen verkopen is volgens mij alleen verantwoord als er goed voor wordt gezorgd!

Opmerking:
Discusvissen waar goed voor wordt gezorgd kunnen 15 jaar oud en 20 cm groot worden! Dit is natuurlijk afhankelijk hoe er gemeten wordt!

Lees meer over: Hoe meet je de grote van de aquariumvis

Zoals ik in de vorige alinea aangaf is de voerfrequentie afhankelijk van de grootte en leeftijd van de vissen. Als consument wil je gezonde visjes kopen opdat er een goede start gemaakt kan worden. Eigenlijk wilde ik het intermezzo over de detailhandel niet plaatsen maar deze informatie geeft wel de mogelijke problemen weer. Ik krijg geregeld de vraag waarom de discusvissen slecht groeien terwijl het baasje aan alle voorwaarden voldeed. In de meeste gevallen werden de problemen veroorzaakt door een hobbykweker of de detailhandel die niet zo serieus met de leefomstandigheden om ging.

Het onderstaande voerschema is op persoonlijke kweekervaring gebaseerd en zoals gewoonlijk leiden er meer wegen naar Rome! Omdat wij het droogvoer als bijvoer beschouwen is het niet in het schema opgenomen. Wij geven onze vissen ook droogvoer omdat dit voor veel mensen de gemakkelijkste voermethode is. Als klant heb je het voordeel dat de vissen gewend zijn aan droogvoer. Wij adviseren om hetzelfde voer te gebruiken als de kweker. Wanneer je een ander merk of type voer wilt gebruiken dan moet je dit geleidelijk introduceren!

Volgorde van voerkeuzeSoortvanaf dagNa 1 maandNa 2 maandenNa 3 maanden
Artemia (pekelkreeftjes) Levend3-4
CyclopsDiepvries14
BosmidenDiepvries14
Daphnia (watervlooien)Diepvries21
ArtemiaDiepvriesGeraspxx
MysisDiepvriesGeraspxx
Rode muggenlarvenDiepvriesGeraspxx
Witte muggenlarvenDiepvriesGeraspxx
Zwarte muggenlarvenDiepvriesGeraspxx
Mosselen fijnDiepvriesxx
KrillDiepvriesxx
Runderhart/kalkoenhartDiepvriesxx

Vanaf dag 1
De jongen hebben de broedplaats verlaten en leven de eerste dagen alleen van de huidsecreet van de ouders.

Vanaf dag 3 t/m 21

Als de jonge discusvisjes 3 à 4 dagen oud zijn beginnen wij met het voeren van levende artemia. Je zal merken dat het een aantal dagen kan duren voordat alle visjes de levende artemia accepteren. Maar voor jonge discusvisjes blijft het huidsecreet voorlopig het hoofdvoedsel. Het vervelende is dat de jongen nog niet actief achter het voer aangaan. Zij blijven zo dicht mogelijk op de huid van de ouders hangen. Dit doen zij omdat zij zich daar het veiligst voelen en omdat er voldoende voedsel (huidsecreet) aanwezig is.

Omdat levende artemia in het zoete water maar een beperkte levensduur heeft, zakken zij uiteindelijk naar de aquariumbodem. Na ongeveer twee uur begin je weer met een nieuwe voerbeurt. Op deze wijze zorg je ervoor dat de jonge visjes voldoende eten krijgen.

Het hoofdvoedsel is de eerste dagen alleen het huidsecreet van de ouders!

Let op!
Niet alle discuspaartjes produceren voldoende huidsecreet voor de jongen. Het is dus erg belangrijk om de jongen zo snel mogelijk op ander voer te krijgen. Voor jonge discusvisjes is huidsecreet niet alleen een belangrijke voedingsbron maar het versterkt ook het immuunsysteem van de jonge discusvisjes.

Ondertussen groeien de jonge discusvisjes gestadig en na ongeveer 14 dagen ga je een deel van de artemia vervangen door cyclops of bosmiden. Omdat niet alle visjes gewend zijn aan het nieuwe voer moet dit geleidelijk gebeuren! Ondertussen gaan de jonge discusvisjes actief achter het voer aan en beginnen zij ook van de aquariumbodem te eten. Uiteindelijk bestaat het complete voerpalet uit levende artemia, cyclops, bosmiden en daphnia.

Na 1 maand
Het is nu de kunst om de discusvisjes te laten wennen aan diepvries artemia, mysis, rode-/witte- en zwarte muggenlarven. Omdat de discusvisjes te klein zijn om deze producten te eten, moet je bevroren het voer in kleine stukje raspen. De hoeveelheid cyclops, bosmiden en daphnia moet je deze periode langzaam afbouwen. De gemakkelijkste methode is bijvoorbeeld:

 • levende artemia afbouwen en geleidelijk vervangen door diepvries artemia
 • cyclops afbouwen en geleidelijk vervangen door mysis
 • bosmiden afbouwen en geleidelijk vervangen door rode muggenlarven
 • daphnia afbouwen en geleidelijk vervangen door witte of zwarte muggenlarven

Na 2 maanden
Ondertussen zijn de discusvissen aanzienlijk gegroeid en zijn ze in staat om het niet geraspte voer te eten. Ook hier geldt dat je dit langzaam moet introduceren zodat alle vissen de gelegenheid krijgen aan het grotere voer te wennen. De mosselen bestaan uit kleine stukjes mosselvlees, de krill en runder- en kalkoenhart die je ook geleidelijk moet introduceren.

Na 3 maanden
De discusvissen zijn gewend aan alle visvoer en krijgen een gebalanceerde menukeuze. In de derde maand mag je ook een voersoort per voerbeurt geven. Je zal merken dat elke vis zijn persoonlijke voorkeur heeft en het blijft opletten dat alle vissen goed eten.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Heb nu 9 discusvissen in mijn aquarium zitten met 2 koppels een koppel heeft eitjes hoeveel van die strips blokjes moet ik per dag geven ik geef nu 4x daags is dat voldoende?

  1. Je moet iets minder voeren dan gewoonlijk, omdat de meeste koppel in deze periode zich geen tijd gunnen om te eten. Het overtollige voer belast alleen de waterkwaliteit. Het is een kwestie proefondervindelijk vaststellen hoeveel je moet voeren!

   Op het moment dat de jongen rond beginnen te zwemmen krijgen de ouders meer tijd om te eten. Het beste kan je het voer voorzien van extra vitaminen zodat de ouders weer aan kunnen sterken.

   Wat betreft de jonge discusvissen kan je ze het beste zelfgekweekte artemia voeren met een voer-pipet. Het uiteinde van de voer-pipet voorzie je van een stukje siliconenslang van 8 á 10 cm). De siliconenslang verminderd de kans dat de ouders beschadigen als zij de voer-pipet aanvallen. Door op deze wijze te voeren gaat er minder voer verloren in het aquarium aangezien de jongen alleen in de omgeving van de ouders eten.

   Voerschema
   – Je begint de eerste vier weken met zelfgekweekte artemia voor de jonge discusvisjes
   – Daarna 2 weken, Bosmiden met zelfgekweekte artemia deze bouw je binnen een week af
   – Daarna 2 weken Cyclops en nog een week Bosmiden deze bouw je binnen een week af

   Daarna mag je het overige voer geven de eerste weken fijn raspen, aangezien de jongen nog klein
   zijn.

   Let op!
   Zoveel mogelijk de jongen voeren en dagelijks minimaal 20% water verversen!
   Door je waterwaarden te meten, kan je bepalen wanneer je minder mag verversen!
   Wij verversen ongeveer 100% water per dag in de kweekbakken

 2. Geachte,
  Ik was aan het lezen. Van eten voor discusvis. En word er over worsten gesproken. Welke en wat voor worst is dat.

  Ik heb zelf ook discusvissen.
  En ben erg nieuwsgierig, wat vóór worst je kan geven. Aan de vissen.

  Mvg,
  Jonnie Hartman

  1. Beste Jonnie,

   Het Up-to-date houden van de website blijft een lastig proces en in dit geval is deze verpakkingsvorm ‘de Stendker worsten’ uit de handel genomen. Stendker – Goodheart diepvriesvoer voor discusvissen was in het verleden ook te koop als 30 gr worstjes en zij werden per 10 verpakt.
   Stendker goodheart worsten 10x30gr

   Op de oude website van Stendker Discuszucht wordt deze verpakkingsvorm nog wel vermeld.
   Op de huidige website wordt deze verpakkingsvorm niet meer vermeld.

   PS. Ik heb het artikel aangepast, zodat het weer Up-to-date is!

  1. Ik heb er geen ervaring met runderlever als discusvoer ingrediënt. Zover ik weet wordt het zelden gebruikt, omdat het voer het aquarium sterk vervuild en hoge cholesterolgehalte heeft. Ik ben maar een paar recepten tegengekomen op het internet waarbij een deel van het runderhart recept was vervangen door runderlever. Je moet de lever zeer grondig schoonmaken want er mogen absoluut geen vetresten aanwezig zijn! (Slecht verteerbaar voor de vissen.)

   Omdat het zelden als discusvoer wordt gebruikt is de benodigde achtergrondinformatie ook schaars. Ik zou het niet gebruiken. Zelf runderhart moet je met maten gebruiken hoewel de meningen erover erg verdeeld zijn.

   Per 100 gram Runderhart – Runderlever
   Energie in calorieën: 105 kcal -123 kcal
   in kilojoule: 439 kj – 519 Kj
   Eiwitten: 22 gr – 20,7 gr
   Koolhydraten: 0 gr – 2 gr
   Vet: 2 gr – 3,6 gr waarvan verzadigd: 0,7 gr – 1,4 gr
   Vezels: 0 gr – 0 gr
   Natrium: 0,2 mg – 80 mg

 3. Beste Erno,
  Ik las een artikel in het blad van Discusclub Holland, over watertemperatuur en voeding. Samengevat trek ik daaruit de conclusie dat de watertemperatuur lager kan als er geen runderhart wordt gevoerd.
  De hoge temperatuur die we bij discussen aanhouden, heeft kennelijk alleen te maken met vertering van runderhart.
  Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw mening hierover. Ik heb overigens een showbak en kweek dus niet.
  Het betrof een artikel in de juni uitgave 2018

  Vr.gr. Ron

  1. Beste Ron,
   Ik heb het artikel niet gelezen met het gevolg dat ik geen mening geven.

   In de Amazone zwemmen de discusvissen op een gemiddelde watertemperatuur 28,5°C met uitschieters naar 23,5 en 32,4°C De gemiddelde watertemperatuur varieert per gebied en de gemiddelde watertemperatuur voor de Heckel discus is 28,6 °C, de groene discus 28,2°C en de bruine discus 28,8 °C

   Nu houden de meeste mensen geen wildvang discusvissen en voor onze gekweekte discusvissen wordt een watertemperatuur van 29-30°C aanbevolen. Toch kan je de watertemperatuur variëren naar behoefte.

   Verlaag je de watertemperatuur naar bijvoorbeeld 27°C dan krijgen de discusvissen minder eetlust en worden kalmer van gedrag. Hun stofwisseling staat op een laag pitje.

   Verhoog je de watertemperatuur naar bijvoorbeeld 33°C dan worden de discusvissen super actief en zij hebben een grootte eetlijst. Hun stofwisseling is versneld. (Alleen toepassen als warmte keur.)

   Lees meer over: Temperatuur behandeling discusvissen

   Wij voeren onze discusvissen zo gevarieerd mogelijk met levend voer, diepvries en droogvoer. Nu heeft elke discusliefhebber zijn voorkeuren maar dat geldt ook voor de verschillende leeftijdscategorie van de discusvissen. (Het voer moet wel in de mond passen van de jonge vissen.)

   Over visvoer met runderhart zijn de meningen erg verdeeld. Een groot aantal (beroeps)kwekers gebruiken het om de vissen groot te trekken. De tegenstanders van runderhart producten beweren dat de aanbevelingen alleen commerciële waarden heeft. (Het argument: Goedkope grondstoffen voor het vetmesten van de vissen maar slecht verteerbaar bij lage watertemperaturen.)

   Wij van het merk X leveren het beste discusvissen voer. Het vervelende is dat de andere merken het ook beweren en dan maakt het niet uit of je nu levend voer, diepvries en droogvoer gebruikt. Nu kan op internet alle voor -en nadelen over discusvissenvoer op runderhart basis lezen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Die geldt ook voor de overige producten!

   Voorbeelden:
   1. Betrachtungen zu Fütterung und Haltungstemperatur von Symphysodon

   2. Growth and fatty acid composition of discus fish Symphysodon haraldi given varying feed ratios of beef heart, duck heart, and shrimp meat

   Als discusliefhebber moet je een keus maken wat voor jou de beste oplossing is. Het is de combinatie van de juiste huisvesting, waterwaarden en voerkeuze die een gezond discus leven mogelijk maken. In mijn goed beplanten discusaquarium zwemmen de discusvissen, Altum Orinocos en bijvissen op een temperatuur van 27,8°C. De vissen krijgen ook discusvissenvoer op runderhart basis te eten! Bij de kweekbakken staat de temperatuur op 29,5-30°C maar dat geldt hetzelfde: zo gevarieerd mogelijk voeren!

   Mijn advies is eigen heel simpel: voer zo gevarieerd mogelijk, want te eenzijdig voeren is niet goed voor de gezondheid.

 4. Hoe vaak moet je discusvissen voeren per dag of in de week
  Als ze volwassen zijn.
  Reden waarom ik het vraag is. Ik krijg steeds meer bruinalg
  (Ik voer ze nu 3 keer per dag) en wil weten of dat niet minder kan

  1. Volwassen discusvissen moet je minimaal drie keer per dag voeren en na 10 minuten mag er geen voerresten aanwezig zijn.

   Discusvissen zijn grote vervuilers die door hun snelle metabolisme zeven keer per dag hun eigen gewicht aan afvalstoffen uitscheiden. Aangezien zij relatief veel voer verslinden eisen zij ook nog zuiver water waardoor de onderhoudswerkzaamheden over het algemeen worden onderschat. Kort samengevat je moet relatief veel water verversen om de waterwaarden binnen de normen te houden. Twee keer per week 30%-50% van het water verversen is vaak geen overbodige luxe bij een opstartend discusaquarium. (Vergeet niet de aquariumbodem af te zuigen!)

   Bruinalg wordt hoofzakelijk veroorzaakt door een onbalans van de micro-organismen die het water zuiveren. Over het algemeen verdwijnen de algen na een aantal weken als de onbalans van het ecosysteem is hersteld. Zorg ervoor dat waterplanten goed kunnen groeien door voldoende lichtintensiteit en plantenvoeding te gebruiken. Je kan snelgroeiende waterplanten inzetten om de afvalstoffen te verminderen.

   Bij een opstartend discusaquarium ververs ik dagelijks water 30 tot 50% van het water en meet ik elke tweede dag de waterwaarden met de JBL ProScan testrips. Door de waterwaarden te meten kan je de gewenste waterwaarden onder controle houden. Het is een kwestie van meer of minder onderhoud plegen om het beoogde resultaat te bewerkstelligen.

   Aquarium opstartproblemen door het toevoegen van een groep discusvissen kunnen wij niet voorkomen maar de gevolgen kunnen wij wel beperken. Het vele water verversen wordt zeer gewaardeerd door de discusvissen en als dank mag je weinig problemen verwachten. Onder het motto beter voorkomen dan genezen is het vele water verversen nog steeds de goedkoopste en de gemakkelijkste oplossing.

 5. Ik heb jongen van 2 a 3 weken oud. Ik ben begonnen met bijvoeren van artemia, maar ik heb het idee dat het een probleem heeft veroorzaakt. De grootste jongen hebben een opgezwollen buik en sommige zijn daar aan bezweken. Is het mogelijk dat ik te veel artemida heb gegeven of kan dat een andere oorzaak hebben?

  1. In het artikel kon je lezen welke type voer je kunt gebruiken. Over het algemeen geldt dat het voer in de mond moet passen en geschikt moet zijn voor de spijsvertering. (zie tabel “Volgorde van voerkeuze”)

   Bij jonge discusvisjes kan je goed zien of hun buikje vol (rond) is gegeten. Afwisselt voeren is erg belangrijk en nieuwe type voer moet je geleidelijk introduceren aangezien niet elke vis de zelfde voorkeur en/of groeisnelheid heeft.

   Als je artemia kweekt moet je voorkomen dat je artemia eierschalen voert. Je moet dus de artemia goed zeven met een artemiazeef.
   Gebruik je diepvries artemia dan moet je het de eerste tijd (bevroren) raspen i.v.m. de grootte.
   Diepvriesvoer moet je goed ontdooien anders kunnen de discusvissen darm problemen krijgen. (darmafsluiting)

   Het blijft lastig om de doodsoorzaak te bepalen. Over het algemeen hebben wij nooit problemen gehad met artemia’s voeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.