Top 5 fouten bij het houden discusvissen!
Iedere aquariumliefhebber droomt van een mooi aquarium. Voor de een is het een Nano aquarium en voor de ander is het een biotoop aquarium. Een ding is zeker, elk type aquarium heeft zijn specifieke uitdagingen. Het houden van discusvissen is niet moeilijk, maar er zijn voldoende valkuilen die tot problemen kunnen leiden.
In onderstaande valkuilen wordt de praktijk soms vergeleken met kweek omstandigheden. Nu is het kweken met discusvissen echt een andere discipline omdat alles in het teken staat van het creëren van de ideale kweek omstandigheden. Het resultaat is dat de vissen optimaal kunnen groeien en een sterk immuunsysteem ontwikkelen. Maar deze ideale omstandigheden zijn niet in een ‘standaard’ ingericht aquarium te bewerkstelligen!
Opmerkingen
Een ‘standaard’ aquarium bestaat eigenlijk niet. Elk aquarium is uniek en heeft zijn eigen ecosysteem ontwikkeld. Om het ‘standaard’ aquarium een gezicht te geven, hebben deze aquaria een bodembedekking van zand of fijn grint. Ze bevatten zowel voorgrond-, midden- zone- en achtergrond planten en zijn eventueel voorzien van wortelhout als decoratie. Het visbestand bestaat uit een schooltje vissen en een aantal bodembewoners. Het filtersysteem bestaat uit een interne filter of een potfilter. Eens per week krijgt het aquarium een onderhoudsbeurt inclusief een waterverversing van 25% .
Omdat de meeste mensen starten met een bestaand aquarium, gebruiken we het ‘standaard aquarium’ in onderstaande lijst als referentiekader.
1. Te jonge discusvissen aanschaffen
Het aanschaffen van te jonge discusvissen geeft zelden het gewenste resultaat in een ‘standaard’ aquarium. Als je wilt beginnen met discusvissen dan kan je het beste beginnen met discusvissen van 10-12 cm. Kleinere discusvissen hebben veel verzorging nodig! Dagelijks water verversen en meerdere keren per dag voeren is geen overbodige luxe. Kan je deze discipline niet handhaven, dan is dit een slechte optie waarvan je de gevolgen niet kunt terugdraaien.
In de meeste gevallen ontstaat er een groeiachterstand en de vissen ontwikkelen een slecht immuunsysteem. De vissen zijn veel vatbaarder voor ongewenste bacteriën en parasieten. Omdat de vissen vaak problemen vertonen grijpt men te snel naar medicatie die de gevolgen aanpakken maar de werkelijke oorzaak zoals ‘slechte leefomstandigheden’ wordt zelden aangepakt.
Lees meer over: Hoe oud zijn mijn discusvissen en wat is hun gemiddelde groeipatroon
Kweekomstandigheden
Bij jonge discusvissen staat alles in het teken van het groeien en omdat de hele dag voer aanwezig is kunnen ze voldoende voedingstoffen opnemen en hun immuunsysteem aansterken. Het nadeel van veel voeren is dat de waterwaarden snel achteruit gaan. Wij voeren onze allerkleinste jongen om de twee uur en dat is van zonsopkomst tot ondergang en verversen dagelijks 100% van het water. Visjes rond de 5 cm krijgen acht keer per dag voer. Door dagelijks water te verversen en de bodem af te zuigen, verlagen wij de bacteriedruk van het water en dit verkleint de kans op ongewenste bacteriën en parasieten.
Discusvissen van 10-12 cm nemen genoegen met drie keer per dag voeren. Uiteraard moet je hierbij ook de waterwaarden in de gaten houden, maar het onderhoudsschema is veel plezieriger. Eigenlijk kan je dit voerbeleid alleen in een kaal aquarium handhaven. In een ‘standaard’ aquarium kunnen de vissen niet alle voer vinden waardoor de waterkwaliteit snel achteruit gaat!
2. De groepsgrote van de discusvissen is te klein
Discusvissen zijn groepsdieren en voelen zich op hun gemak in een grote groep. Nu wordt er een vuistregel gebruikt die zegt dat 1 volwassen discusvis 50 liter water nodig heeft. In een 350 liter aquarium kan je dus maximaal zeven volwassen discusvissen houden (350 : 50 = 7)?
Aanbevelingen Diskuszucht Stendker GmbH & Co. KG.
- Discuskweek (paartje)
Aanbevolen aquariumgrootte: 150 liter (60 cm x 50 cm x 50 cm) - Discuspaar met bijvissen in een beplant aquarium
Minimale aquariumgrootte: 180 liter (100 cm x 40 cm x 45 cm)
Aanbevolen aquariumgrootte: 250 liter (100 cm x 50 cm x 50 cm) - Discuskweek resp. groepsverhouding
- Voor het kweken van een discusgroep van ten minsten 10 dieren!
Minimale aquariumgrootte: 180 liter (100 cm x 40 cm x 45 cm) - Voor 10 volgroeide dieren!
Minimale aquariumgrootte: 300 liter
- Voor het kweken van een discusgroep van ten minsten 10 dieren!
- Groepsverhouding in een beplant aquarium met bijvissen
Voor 10 volgroeide discusvissen inclusief bijvissen en planten.
Minimale aquariumgrootte: 400 liter.
Opmerkingen:
Bij jongen discusvissen geeft Stendker een richtlijn op van 18 liter water per discusvis en voor volwassen discusvissen is de richtlijn 30 liter per discusvis.
Nu zou je denken dat de opgegeven aantallen van Stendker een mooie marketingtruc is, maar niets is minder waar. Er wordt duidelijk een verschil gemaakt tussen kweekomstandigheden in een kweekbak met één discuskoppel en een discuskoppel dat in een beplant aquarium mag zwemmen. Een discuskoppel dat zich op een natuurlijke wijze heeft gevormd, uit een grotere groep discusvissen, kunnen vredig met elkaar leven. Maar echtscheidingen komen ook voor! In sommige gevallen moet het discuskoppel echt scheiden omdat de ruzie zo hoog kan oplopen dat zij elkaar verwonden!
Als je met een te klein groepje discusvissen in een aquarium begint dan zullen de macho’s de watjes snel de baas worden. Het gevolg is dat de macho’s al het voer opeisen en de watjes langzaam ondervoed raken. Door de stress zullen de watjes zich afzijdig houden, waardoor de macho’s meer macht krijgen. Uiteindelijk zullen de watjes langzaam weg kwijnen. (R.I.P.)
Omdat het aantal vissen afneemt, hebben de macho’s het nog gemakkelijker waardoor de overige vissen nog meer gestrest raken. Nu zou je de top macho’s van de pikorde kunnen verwijderen, maar dat geeft geen enkele garantie, bovendien neemt macho nummer twee zijn taak over.
Als de groep discusvissen groot genoeg is, dan moeten macho’s te veel strijden. Bovendien is het bekende spreekwoord ‘als twee honden vechten om een been loopt de derde ermee heen’ nog steeds van toepassing.
Lees meer over: Ongewenst groepsgedrag discusvissen gemakkelijk voorkomen
Kweek omstandigheden
In onze uitzwemaquaria zwemmen verschillende generaties discusvissen vredig naast elkaar! Dit kan alleen als de groep groot genoeg is. Omdat het groepsdieren zijn zitten de discuskoppels bij ons maar maximaal één maand in de kweekbakken van 50x50x50 cm! Op het moment dat hun jongen van de bodem beginnen te eten, verhuizen wij de ouders naar een uitzwemaquarium of showaquarium. Het gevolg is dat meer er ruimte over blijft voor de jongen. Een nestje jongen kan variëren van enkele tientalen tot enkele honderden discusvisjes. Het voordeel is dat zij zich door de groepsgrootte op hun gemak voelen en zij makkelijk het voer kunnen vinden. Omdat hun eetlust wordt versterkt door ‘zien eten doet eten’ groeien de jongen veel beter.
Uiteindelijk wordt de kweekbak te klein voor het aantal vissen waardoor wij genoodzaakt zijn om de vissen te verhuizen naar grotere aquaria. Eigenlijk heb je voor elke leeftijd een ideale verhouding nodig tussen zwemruimte en het aantal discusvissen. Voor dit doel hebben wij meerder aquaria en zolang de discusvissen in de groei zijn zwemmen de vissen ik kale aquaria.
3. Het houden van discusvissen in een gezelschapsaquarium
Een gezelschapsaquarium is nog geen discusaquarium! Als je discusvissen wilt houden dan moet je ook rekening houden met de toekomst. Kleine visjes worden groot en tegen de tijd dat ze gaan puberen, moet de groepsgrootte groot genoeg zijn om problemen te voorkomen.
Nu moet het aquarium ook zodanig zijn ingericht, dat de vissen tussen de voerbeurten de grond kunnen afstruinen. Dit natuurlijk gedrag kan je stimuleren door een gematigd plantenbestand en een aquariumbodem van fijn filterzand. Volgens mij is filterzand met korrelgrootte 0,40 – 0,80 mm nog steeds de beste optie. Het voer kan zich nauwelijks tussen de korrels huisvesten waardoor de bodem relatief schoon blijft. Dat wil nog niet zeggen dat je de aquariumbodem niet hoeft af te zuigen. Planten- en voerresten en uitwerpselen kunnen de waterwaarden snel verslechteren. Wat je niet mag vergeten is, dat je veel meer voer gebruikt dan een gemiddeld gezelschapsaquarium. Het gevolg is dat je ook meer water moet verversen en vaker onderhoud moet plegen.
Lees meer over: Filterzand als aquarium bodembedekking
Volgens mij horen tere aquariumplanten niet in een discusaquarium, want de discusvissen struinen tussen de planten naar voer en kunnen de planten beschadigen. Bovendien zijn het vaak schuilplaatsen van zweefvuil en voerresten. Als je echt een amazone biotoop wilt nabootsen, dan is het aquarium schaars beplant en moet je het hoofdzakelijk hebben van het wortelhout en wat decoratieve stenen.
Nu kan je een discusaquarium ook inrichten met voorgrond-, midden- zone- en achtergrondplanten. Alleen moet je rekening houden met een hogere watertemperatuur van 28-30°C.
Lees meer over: Aquariumplanten voor een discus aquarium
Nu zijn er aquariumliefhebbers die alleen discusvissen in hun aquarium willen. Maar een schooltje kleine bijvissen mag volgens mij niet ontbreken. Samen met een aantal bodembewoners kunnen zij de voerresten beperken die de discusvissen te klein vinden of er niet bij kunnen. Als laatste mag een handje Anatome Helena slakken niet ontbreken. Deze slakken ruimen de voerresten op waar de overige bewoners niet bij kunnen en bovendien houden ze de bodem luchtig. Eigenlijk zijn dit allemaal medebewoners die nuttig zijn.
Lees meer over: Anetome Helena, het nuttigste slakje voor je aquarium
4. Te weinig of verkeerd voeren
In de paragraaf ‘Te jonge vissen aanschaffen’ heb ik het over de voerfrequentie gehad. Wat je niet mag vergeten is dat er een verschil is tussen discusvissen kweken, groottrekken en het houden van discusvissen in een gezelschapsaquarium. Bij zeer jonge visjes is het laten wennen aan een ander type voer veel makkelijker dan bij oudere vissen. Het motto ‘wat de boer niet kent, vreet hij niet’ gaat maar gedeeltelijk op bij zeer jonge discusvissen. Het instinct is zo sterk ontwikkeld, dat zij bereid zijn om alles uit te proberen. Er zijn maar twee voorwaarden waaraan het voer moet voldoen: het moet voedzaam zijn en het moet in hun mond passen.
Discusvissen met een grootte van 10-12 cm zijn bereid om ander voer te proberen zolang je het maar langzaam introduceert. Het beste kan je beginnen met het voer wat zij bij de kweker of detailhandel kregen. Op het moment dat zij dit goed eten introduceer je het nieuwe voer. Of je nu diepvriesvoer, granulaat of vlokkenvoer gebruikt, het maakt eigenlijk niet zo veel uit.
Als ik naar mijn voerbeleid kijk, dan is het een variatie van levend voer, diepvriesvoer granulaat en vlokken. Op deze wijze zorg ik ervoor dat de vissen dagelijks een gevarieerd menu krijgen. Voor de eventueel nieuwe eigenaar wordt het wennen aan hun voerkeuze dan een stuk makkelijker.
Bij volwassen discusvissen wordt het een stuk moeilijker. Zij kunnen na een verhuizing zodanig van slag zijn dat ze weken niet eten. Vaak zit er niets anders op dan voeren met het bekende voer en zeer langzaam laten wennen aan ander type voer. Nu ben ik geen voorstander van levende rode muggenlarven, maar de bewegende muggen in het water bevorderen de eetlust.
Lees meer over: Wat kan ik mijn discusvissen te eten geven en hoe vaak moet ik voeren?
Lees meer over: Wat eten discusvissen in de natuur eigenlijk?
Lees meer over: Voedingswaarde diepvries vissenvoer
5. Te weinig onderhoud plegen
Het zal ondertussen wel duidelijk zijn, dat een discusaquarium wat anders is dan een gezelschapsaquarium. Een rijk beplant aquarium is wel mogelijk, maar onderhoud technisch een hele opgave. Omdat discusvissen grote watervervuilers zijn heeft het filtersysteem het ook moeilijk. Bij een minimale onbalans van waterwaarden grijpen de algen hun kans. De nitraat- en fosfaatwaarden zijn relatief hoog en het gemiddelde interne filtersysteem of een externe potfilter kunnen de waarden zelden binnen de perken houden.
Om eerlijk te zijn is een wekelijke waterverversing van 80% is in de meeste gevallen geen overbodige luxe. Nu is twee keer per week de bodem afzuigen en 50% water verversen nog steeds een betere optie.
In bovenstaande grafiek zie je theoretische waterwaarden bij een gelijkblijvende waterbelasting. Als je naar de tendenslijnen kijkt, dan verbeteren de waterwaarden van 1 x per week met 80% water verversen nauwelijks. De maximale en minimale waterwaarden schommelen aanzienlijk. Bij de tendenslijn van 2 x per week 50% water verversen kan je duidelijk een lichte verbetering waarnemen. De maximale- en minimale waterwaarden schommelen veel minder.
Door (wekelijks) geregeld de waterwaarden te testen, kan je bepalen of de maximale waterwaarden niet worden overschreden. Met teststrips kan je eenvoudig de belangrijkste waterwaarden achterhalen. Als je teststrips gebruikt die je via een telefoon of tablet app kan uitlezen, dan maakt het uitlezen en het archiveren van de waterwaarden het voor jou een stuk makkelijker.
Nu is meerdere keren per week onderhoud plegen moeilijk vol te houden als je niet echt gemotiveerd ben. De verleiding is groot om een groter filtersysteem te gebruiken. Het enige voordeel is dat je minder water hoeft te verversen. Hoe je het ook bekijkt, meerdere keren per week water verversen blijft de beste keuze.
Lees meer over: Aquariumwater testen – Quick-Test of Teststrip
Lees meer over: Waterwaarden en problemen
Onderhoud tip
Onderstaande aquarium onderhoudsslang is een handig hulpmiddel voor het water verversen in het aquarium omdat de kans op morsen zeer klein is en het gesjouw met emmers tot het verleden behoort.
Onderhoudsslang-versie-dLees meer over: De aquarium onderhoudslang – Water verversen zonder emmers!
Nawoord
Als ik naar de praktijk kijk, dan wordt 98% van de discusproblemen door de eigenaar veroorzaakt. En bovenstaande punten zijn maar een kleine greep van probleem veroorzakers. De meeste problemen worden veroorzaakt door inschattingsfouten. Wanneer je naar een ‘gemiddeld’ aquarium kijkt, dan is het visbestand relatief klein. Maar wanneer je een groepje discusvissen in je aquarium plaatst dan betekent het dat de vervuiling een aantal malen vergroot wordt. En helaas zijn de meeste filtersystemen niet gebaseerd op dergelijke belastingen. Als discusvis liefhebber moet je dus anticiperen op de nieuwe omstandigheden.
Zelfs als de standaard waterwaarden binnen de normen blijven, dan heb je nog steeds een relatief groot visbestand in een kleine ruimte. De som van mogelijke probleem veroorzakers is veel groter dan je denkt. Nu is er een verschil tussen kennis en ervaring. Kennis kan je leren, maar ervaring moet je met vallen en opstaan ondergaan. Als gewoonlijk is voorkomen van problemen veel beter dan genezen! Ik hoop dat je met dit artikel de eerste valkuilen kan voorkomen.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.
Ik heb 3 weken geleden 6 jonge discusvissen aangeschaft ter aanvulling van mijn bestand ( ik had er nog 7 )
4x met de maat van 6,5 cm en 2x van 8 cm.
Nu is er 1 van 6,5 cm die zich afzondert , wat is hier van de reden. ( ziet hem ook niet eten )
Als ik het goed lees dan heb je nu 13 discusvissen in je aquarium en één 6,5 cm discusvis heeft zich afzondert en wil niet eten of eet slecht. Het is duidelijk dan het visje zich niet lekker voelt. Discusvisjes van deze leeftijd moeten zeer levendig zijn en gretig op het voer afkomen. Nu kunnen er meerdere oorzaken zijn waarom het visje zich niet lekker voelt.
Het immuunsysteem van jonge discusvisjes is nog slecht ontwikkeld en een beetje stress kan het visje ziek maken. Het kan de huisvesting zijn, waterwaarden, het type voer, bacterieel infecties of last hebben parasieten. Het kan zelfs last hebben van de nasleep van een kruisbesmetting. Het is zelf mogelijk dat je een zwak visje hebt gekocht.
Eigenlijk kan je alleen met een microscopisch onderzoek een diagnose stellen. Op de gok het visje behandelen is een slechte keuze.
Hallo ik begin met een nieuwe aquarium. Nou lees ik het hele verhaal van jullie nou zeggen ze dat je eerst de aquarium twee weken moet laten staan met planten. Daarna kleine visjes in moet doen en dan twee weken daarna de discus vissen erin moet doen.mijn discus vissen wat ik koop zijn 15 tot 16 cm groot. Graag hierop u antwoord.
Een aquarium inrichten kan je in vier hoofdtaken verdelen:
1. Hardware aansluiten (aquarium, filtersysteem, verlichting, enz.)
2. Inrichten aquarium (aquariumbodem, stenen, hout en planten. enz.)
3. Bijvissen toevoegen (algeneters, bodembewoners, scholenvisjes)
4. Groep discusvissen toevoegen
Voor de meeste mensen is het inrichten van een aquarium stappenplan die verdeeld wordt over meerdere dagen of weken. De eerste twee stappen kan je op één dag doen als je de spullen in huis hebt! Na het inrichten van het aquarium moet je filter bacteriën en plantenvoeding toevoegen! Nu komt het grootste probleem de (filter) bacteriën moeten zich vermenigvuldigen, zodat zij de afvalstoffen kunnen verwerken. In feiten is je aquariumbodem ook een filtersysteem vol met nuttige bacteriën maar die laat ik nu even buiten beschouwing.
Nu vermenigvuldigen de bacteriën zich pas echt als er voldoende voedsel aanwezig is. Plantenresten, uitwerpselen en voerresten zijn de belangrijkste voedingsbronnen van de bacteriën. Het probleem is dat er bijna geen plantenresten aanwezig zijn en eerste vissen zetten geen zoden aan de duik. Het ecosysteem start zich langzaam op waardoor je als gebruiker de tijd krijgt om het vissenbestand uit te breiden. (Leuk bij een Nederlandse planten bak waar de vissen de bijzaak zijn.) Elke keer dat je vissen in je aquarium plaatst moeten de filter bacteriën zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Meer vissen betekend meer afvalstoffen en vermenigvuldiging van filter bacteriën. Uiteindelijk zal er weer een nieuw evenwicht ontstaan en de hoeveelheid filter bacteriën stabiliseert zich.
Op het moment dat je een groep discusvissen gaat toevoegen aan je aquarium, krijgen de filter bacteriën een cultuurschok. Er is opeens een enorme hoeveelheid afvalstoffen bijgekomen en het kost filter bacteriën enige tijd om dit te verwerken. (De filter bacteriën gaan zich vermenigvuldigen omdat er overschot voedsel aanwezig!)
Bij een klein filtersysteem is er onvoldoende filtermassa aanwezig voor het verwerken van de afvalstoffen. De mechanische filtering stagneert omdat het filtermateriaal verstopt raakt, waardoor de filter bacteriën minder effectief kunnen werken. Met andere woorden de bacteriën komen nog meer woonruimte te kort. De gevolgen zijn slechte waterwaarden, algengroei en het immuunsysteem van de vissen verslechterd. De vissen worden vatbaarder ongewenste bacteriën en paratieten. Bij zeer slechte waterwaarden worden de vissen vergiftigd en sterven van de gevolgen.
Heb je een groot filtersysteem maar weinig vissen, dan mag je het filtermassa als onder bevolkt beschouwen. Op het moment dat je discusvissen gaat plaatsen dan hebben de filter bacteriën genoeg eten en huisvestingmogelijkheden. Het is een kwestie van tijd dat er weer een nieuw evenwicht ontstaat.
Hoe je het ook bekijkt het filtersysteem moet zich opnieuw aanpassen aan de nieuwe situatie.
De vervuiling van de bijvisjes vallen in het niets bij vervuiling van een groep discusvissen! Discusvissen zijn grote vervuilers die door hun snelle metabolisme zeven keer per dag hun eigen gewicht aan afvalstoffen uitscheiden. Aangezien zij relatief veel kwaliteitsvoer verslinden, eisen zij ook nog zuiver water waardoor de onderhoudswerkzaamheden over het algemeen worden onderschat.
Om eerlijk te zijn richten wij een het aquarium in en wij plaatsen daarna de vissen. In de meeste gevallen zit daar geen 24 uur tussen. Dagelijkse waterwaarden meten is geen overbodige luxe bij deze methode! Het lijkt tegen de contraproductief maar de filter bacteriën moeten het werk doen. Op deze wijze kunnen wij het filtersysteem (bacteriecultuur) zo snel mogelijk op pijl krijgen. Uiteindelijk bepalen de waterwaarden wanneer je moet verversen. De ammoniak/ammonium, nitriet en nitraat pieken kan je niet voorkomen maar wel in bedwang houden door water te verversen en voldoende filterruimte.
Eigenlijk wil je in kleine stappen (discus)vissen introduceren aan je aquarium. Maar je moet ook rekening houden met de aanbevolen groepsgrote van de discusvissen. Om zo veel mogelijk kruisbesmettingen te voorkomen wil je ook alle discusvissen in een keer introduceren. Hoe je het ook bekijk een discus aquarium is geen ‘standaard’ aquarium. Welke methode je ook kiest het blijft een persoonlijke keuze.
Heb 4 discus vissen in mijn aquarium van 2000 liter. Deze zijn geen Stendker. Wil graag naar Stendker. Wil die 4 boven in de quarantaine bak doen(juwel 150 cm). Dan beneden Stendker in. Het wil ik graag naar rond de 30 stuks. Vraag is. Kan ik die 4 weer beneden erbij plaatsen .
De kans op een kruisbesmetting kan je niet voorkomen zelf als je de vissen van dezelfde kweker koopt. Gezonde discusvissen hebben weinig last van kruisbesmetting. Hun immuunsysteem kan de kruisbesmetting meestal zonder problemen verwerken.
Het probleem is dat sommige bacterieculturen van de (buitenlandse) (discus)vissen immuun zijn geworden van de standaard medicatie. Het gevolg is dat je gezonde discusvissen moeilijk kan behandelen met medicatie.
Wij hebben de laatste 10 jaar honderden discusvissen verhuist, zonder quarantaine periode en wij hebben in deze periode nog nooit medicatie gebruikt voor dit doel. Om eerlijk te zijn geeft dit geen enkele garantie na de toekomst. Zijn je vissen gezond, dan verwacht ik geen problemen.
Zet je vissen niet voor het weekeind over. De derde dag kan je problemen verwachten. Het is erg belangrijk dat je de vissen zo snel mogelijk begeleid met medicatie. (indien nodig) Moet je een aantal dagen wachten op medicatie dan kan het te laat zijn.
Lees meer over: Kruisbesmetting bij discusvissen
ik heb een aquarium v 300 liter, afmetingen 75 x 70 x70 ; mag ik hier een viertal discussen in plaatsen of is dit te veel?
Geen enkel probleem, om daar vier discusvissen in te houden.
Lees meer over: Richtlijn 50 liter water per discusvis, is dat nu echt nodig?
je kan max volwassen vissen in deze bak zetten maar het is beter een langere maat aquarium te nemen 150x 40×40 vissen willen zwemen en het is ook mooier als ze van links naar rechts gaan in plaats van boven naar onder
Hallo even een vraag wij hebben een aquarium van 2 m met 13 discussen nu hadden wij een discus die niet goed mee ging en werdt ook donker die hebben wij er uit gehaald en appart gezet voor de zekerheid medicatie in de bak gedaan tegen ziekten nu zitten de andere vissen elke keer in de beplanting en verschuilen zich wat ken dit wezen
Als eerste worden niet alle discusvissen even groot! Discusvissen zijn groepsdieren die een natuurlijke pikorde ontwikkelen. Een discusvis die zich normaal gedraagt en niet ziek is, kan donkerder verkleuren om te laten zien dat hij onderdanig is. Maar hij kan dit ook doen met zijn stressstrepen of met geknepen vinnen zwemen.
Zieke discusvissen verschuilen zich of zitten zielig in een hoekje van het aquarium. Over het algemeen vertonen zij ook geen eetlust en hebben soms een witte ontlasting. Zonder een gedegen diagnose is medicatie toedienen het slechtste wat je kan doen. (Microscopisch onderzoek is meestal gewenst voor een gedegen diagnose!)
Stel dat je medicatie gebruikt tegen bacterieel infecties. Deze medicatie dood niet alleen de boosdoeners maar ook een deel van de goede bacterieel (zoals darmflora en filterbacteriën). Het gevolg is dat de gezonde vissen het moeilijker krijgen en hun immuunsysteem wordt overbelast. Ook het filtersysteem gaat slechter werken, omdat een groot deel van de aanwezige (filter)bacteriën afsterven. Het gevolg is dat de waterwaarden zeer snel achteruitgaan.
Over het algemeen vertoont het zwakste visje de eerste kenmerken van een ziekte of verslechterende leefomstandigheden. Gezonde vissen kunnen met gemak de meeste boosdoeners verwerken maar alleen als de leefomstandigheden optimaal zijn. Wat de oorzaak van het probleem is kan ik niet achterhalen met de geleverde informatie. Er zijn zoveel factoren die meespelen bij de mogelijke oorzaak.
Maar voor een echte diagnose moet u bij een visziektespecialist (dierenarts) zijn. Deze kan een gedegen diagnose plegen en de juiste medicatie voorschrijven.
misschien zijn ze geschrokken toen je er een weg heb gehaald kijk naar een dag of 2 of dat nog zo is
Wil er mee beginnen.de bak is 350 liter.
Wat is de prijs van 7 discussen van 10-12cm?
De gemiddelde verkoopprijs februari 2019 kan variëren van 50 tot 90 euro per discusvis, dit is afhankelijk van de grootte (10 á 12cm), kleurschakering, kwaliteit van de kweker en het aantal discusvissen je aanschaft.
De diamant goerami en black Molly’s pikken aan de huid van de discus vissen .
Wat kan dit zijn?
De diamantgoerami is over het algemeen een vreedzame aquariumbewoner. Het vervelende is dat discusvissen een nestje goeramis als lekkere snack beschouwen. Kleine jonge visjes staan gewoon op de menukaart van de discusvissen. Het zelfde geldt voor de Black Molly’s jongen.
Black Molly’s en discusvissen is over het algemeen geen goede combinatie. Black Molly’s zijn te nieuwsgierigheid voor de rustige discusvissen. Dat wil niet zeggen dat deze vissen niet in het zelfde auqarium kunnen huisvesten. Is het aquarium groot genoeg en zijn er voldoenden schuilgelegenheden (planten) voor de vissen dan kan het soms vreedzaam samenleven.
Nu kunnen discusvissen ook jongen krijgen met het gevolg dat de discusvissen huidsecreet op hun huid ontwikkelen. Dit wordt door sommige vissoorten als snack beschouwd! Zelfs een nestje discusvisjes kan op de menu kaart staan bij andre medebewoners!
Over het algemeen vissen die een nestje of jongen hebben creëren een territorium om hun nest of jongen. Op het moment dat mijn discusvissen een nestje of jongen hebben dan is mijn 2 meter aquarium te klein voor de overige vissen. Met dreigen en pikken worden andere vissen op afstand gehouden. Dit gedrag zie je soms ook bij andere aquariumbewoners zelfs als er geen jongen in het spel zijn.
Beschadigingen op de huid bij (discus)vissen kunnen bacteriële en/of schimmelinfectie tot gevolg hebben. In het verleden hebben wij discusvissen verloren omdat de vredelievende medebewoners het huidsecreet ontdekt hadden of als uiting van ongenoegen. (Comptabiliteitsproblemen) De oplossing is eigenlijk simpel je kan het slachtoffer verwijderen of de boosdoener.
John .
Ik wil mijn discussen naar een hele nieuwe bak die groter is verhuizen. Is het verstandig om het water waar ze nu in zwemmen over te hevelen naar de nieuwe bak ? Is het ook verstandig om de potfilter nog niet te reinigen ivm de bacterieen? Ik vind een schooltje keizertetras ook mooi , kan deze samen met de discussen omdat ze nogal levendig zijn ? Sorry voor de vele vragen maar ik ben pas 3 maanden geleden begonnen met de discussen . Vr.gr, John
1. Het beste kan je één week voor de verhuizing onderhouderhoud plegen op je huidige filtersysteem (en aquarium). Je filtersysteem krijgt een week de tijd te herstellen van de onderhoudswerkzaamheden. Grootste voordeel is dat je filtreersysteem schoon is en optimaal kan werken in het nieuwe aquarium met behoud van je filterbacteriën.
2. Als je het oude aquariumwater wilt gebruiken in je nieuwe aquarium. Dan kan je het beste een waterwissel simuleren in het nieuwe aquarium. Stel dat je bij je oude aquarium wekelijks 40% ververst dan vul je eerst het nieuwe aquarium 40% met het oude aquariumwater. De overige 60% gebruik je vers water. Na deze waterwissel kan je de vissen overzetten naar het nieuwe aquarium.
3. Het schooltje Keizertetra’s (Nematobrycon palmeri) kunnen vredig naast de discusvissen leven zolang de groep maar groot genoeg is en de Keizertetra’s niet te jong (klein) zijn! Volwassen discusvissen kunnen de zeer jonge (kleine) visjes als voer beschouwen.
Let op de waterwaarden: Keizertetra’s vertoeven het liefst bij een watertemperatuur van: 23-27 °C. De optimale watertemperatuur voor discusvissen 28-31 °C.
Ter info:
28°C is mogelijk i.v.m. beplanting c.q. overige bijvissen, maar ik raad het sterk af aangezien de discusvissen minder actief worden en metabolisme van de vissen te laag wordt. Dit is slecht voor op groeiende discusvissen en lastig voor de spijsvetering als u runderhart voert. Bovendien moet je het eetpatroon en voerkeuze ook aanpassen voor deze lage temperaturen.
29°C voor volwassen discusvissen.
30°C – 31°C als de jonge discusvissen in de groei zijn.
Ga je met kouder water verversen dat levert te veel stress op bij de discusvissen, bovendien moet het metabolisme zich constant aanpassen naar de nieuwe waterwaarden. (zeker als het enkele dagen duurt) Wij houden ook niet van een koude douch. Ik heb gemerkt dat een watertemperatuur van 29°C de minste problemen geven voor de gemiddelde discusliefhebber.
boven 30 graden moed men een lucht pompje toevoegen wegens de zuurstof die daalt
Hoi liefhebbers
Mijn vraag : ik wil 7 verschillende kleuren discusvissen nemen!
Dus 7 vissen
7 kleuren
Alvast bedankt
Je kan zonder problemen verschillende kleurscharkeringen in een aquarium plaatsen. Het liefst van de zelfde kweker en de zeven discusvissen als een groep kopen. (i.v.m. kruisbesmettingen)
Ik heb nu een groep van 5 geophagus sveni zitten en zou hier graag discusvissen aan toe voegen. kan dit?
aquarium is 150x50x50
Geophagus Sveni’s zijn relatief grote vissen die een zekere zwemruimte vereisen, hetzelfde geldt voor de discusvissen. Persoonlijk vindt ik een aquarium van 150x50x50cm te klein voor deze combinatie.
Bij een beperkte zwemruimte wordt het lastig om het natuurlijk gedrag te stimuleren. De kans op stress door een beperkte zwemruimte of een dominante vis is niet uit te sluiten.
Ik heb twee filmpjes gevonden. Bij de tweede opnamen kun je de beperkte ruimte goed waarnemen het aquarium straalt geen rust uit.
Voldoende zwemruimte: https://www.youtube.com/watch?v=LKsHTmch1CA
Beperkte zwemruimte: https://www.facebook.com/watch/?v=454112088770555
Goed om te lezen dat discusvissen groepsdieren zijn. Ik ben zelf ook geïnteresseerd om een discusvis te kopen, maar zal dan inderdaad meerdere aanschaffen. Het is net als met vele andere huisdieren, bijvoorbeeld konijnen. Die kun je ook het beste met meerdere houden omdat het groepsdieren zijn.
Sluipreclame uit bericht verwijdert 😉
Ik ga volgend jaar een aquarium opstarten en dacht aan een bak van 150/180 liter met 2/3 discusvissen en dan nog een klein groepje kardinaal tetra’s er bij te doen is dit mogelijk? Ik wou namelijk graag eigenlijk voor een grasbodum gaan, is dat ook mogelijk met discus vissen?
Een klein groepje kardinaal tetra’s is geen enkel probleem. Ik heb gemerkt dat een grotere groep beter door het aquarium zwemt. Is de groep te klein dan verschuilen de scholenvisjes zich tussen de planten en de achtergrond.
Een sterk bedekte aquariumbodem met bodembedekers kan heel mooi zijn maar met discusvissen wordt het wel een uitdaging. Discusvissen zijn niet de schoonste eters! Als eerste eten zij de grotere stukken voer op wat naar beneden dwarrelt en daarna de resten van de bodem.
Tussen de bodembedekers worden de voerresten niet altijd gevonden. Je kan dit enigszins oplossen door een groep bodembewoners te nemen. Ik heb gemerkt dat je waterwaarden snel achteruitgaan als je niet regelmatig het vuil en voerresten opruimt.
Discusvissen struinen graag de bodem af naar voerresten dit is het natuurlijke gedrag van de vissen. Door open plekken te creëren kunnen zij het voer gemakkelijker te vinden.
discussen houden van een klare meer witte bodem laat er een stuk van de bodem klaarder zo dat ze zich er gelukkig voelen