Zwemblaas problemen (kopstaanders), kan je beter voorkomen dan genezen!
Laten wij beginnen bij het begin, iedere straalvinnige vis heeft een zwemblaas en vissen zonder zwemblaas kunnen geen zwemblaasproblemen krijgen. Dat wil nog niet zeggen dat zij de symptomen niet kunnen vertonen!
De zwemblaas is een typisch orgaan voor de vis en het ligt boven in de buikholte net onder de ruggengraat. Het bestaat uit twee gasdichte (elastisch) zakken die onderling verbonden zijn door een kleine opening. Door het aanpassen van het volume van de zwemblaas is de vis in staat om zijn massadichtheid voortdurend aan te passen zodat hij kan zweven op verschillende diepte zonder noemenswaardige zwembewegingen! De zwemblaas heeft bij jonge dieren nog een opening naar de slokdarm en bij hoger ontwikkelde vissen, de physoclisten, verdwijnt deze verbinding, maar bij pysostome vissen blijft ze open. Vissen die geen verbinding hebben met de slokdarm kunnen hun zwemblaas alleen vullen met behulp van de gasklier.
Anatomie-vissen-versie-cPositie drijfvermogen (opstijgen)
Op het moment dat de vis omhoog zwemt zullen de gassen in de zwemblaas in volume toenemen door de afnemende omgevingsdruk (wet van Boyle). Omdat het volume van de zwemblaas een beperkt volume heeft, zo’n 5 tot 10% van het lichaamsvolume van de vis, kunnen de gassen niet verder expanderen waardoor er een overdruk ontstaat in de zwemblaas. De overbodige gassen worden passief via de bloedsomloop uit het lichaam gewassen. Er ontstaat uiteindelijk een nieuw evenwicht, zodat de vis weer kan zweven in het water.
Bloedsomloop-vissen-versie-cNegatie drijfvermogen (afdalen)
Op het moment dat de vis omlaag zwemt zullen de gassen in de zwemblaas, door de toenemende omgevingsdruk, in volume afnemen. De vis zal deze volume afname compenseren door meer gassen in de zwemblaas op te slaan. Vullen gebeurt actief waarbij gassen vanuit de bloedvaten via de gasklier in de zwemblaas komen. Ook hier geldt dat er uiteindelijk een nieuw evenwicht ontstaat zodat de vis weer kan zweven in het water.
Symptomen van zwemblaasproblemen bij de vis
Zwemblaasproblemen zijn op zich makkelijk te herkennen. De vis heeft moeite om normaal in het water te zweven zonder actieve zwembewegingen te maken. Een vis met een negatief drijfvermogen zal naar de bodem zakken en met een positief drijfvermogen zal hij naar de oppervlakte stijgen. Het is ook mogelijk dat de vis op één bepaalde diepte kan zweven, maar de vis zweeft niet op een natuurlijke manier. Met andere woorden, het zwaartepunt van de vis ligt op een verkeerde plaats met als gevolg dat:
- de kop van de vis naar beneden wijst (kopstaander)
- de kop van de vis naar omhoog wijst
- de buik van de vis wijst naar boven (topzwaar)
Bij al deze afwijkingen geldt dat er geen actieve zwembewegingen te zien zijn!
Oorzaken van zwemblaasproblemen
Oorzaken van zwemblaasproblemen zijn lastig te achterhalen, aangezien de symptomen ook het gevolg kunnen zijn van andere aandoeningen. Een ding is zeker, stress is de belangrijkste veroorzaker van visziekten (lees: slechte leefomstandigheden zoals waterwaarden, huisvesting en vis– en voerkeuze)! Het gevolg van stress is dat de vis verzwakt raakt en daardoor kan zijn zijn immuunsysteem niet meer optimaal werken. Bacteriële, virale- en parasitaire infectie en schimmels kunnen dan makkelijk toeslaan.
Overzicht van oorzaken die tot zwemblaasproblemen (symptomen) leiden:
- bacteriële infectie
- parasitaire infectie
- een tumor
- ei ophoping
- genetische afwijkingen
- luchthappen
- obstipatie
- na transport niet goed laten wennen
- ontstekingsvocht in of rond de zwemblaas
- slechte voeding
- slechte waterwaarden
- vitaminetekort
Naast de standaard klachten kunnen er ook huidproblemen ontstaan wanneer de vis met zijn huid over de aquariumbodem schuurt. Ook kan de huid aan de wateroppervlakte uitdrogen. Zoals gewoonlijk kost het de vis veel energie om de klachten de baas te worden. Afgezien dat het immuunsysteem aangesproken wordt, heeft de vis meestal ook moeite om voedsel te vergaren. De gevolgen laten zich wel raden.
Diagnose
Als je vissen vaak observeert zullen kleine verschillen in hun het zwemhouding of gedrag sneller opvallen. Als eerste kan je het beste je waterwaarden testen en daarna zoveel mogelijk water verversen (70%). Hoewel het water verversen niet tot de categorie diagnose behoort, is het een goed hulpmiddel om vergiftigingsverschijnselen te kunnen achterhalen. Zelfs als je waterwaarden goed zijn, dan zullen de vissen het verse water waarderen en bovendien verlaagt het de bacteriële druk van het water. Heb je de mogelijkheid om microscopisch onderzoek te doen, dan kan een eenduidige diagnose een stuk makkelijker zijn. Uitwendige kenmerken zoals verdikkingen, tumoren, parasieten of schimmels helpen bij de diagnose. Wanneer de herkenningspunten niet zichtbaar zijn, dan wordt het een zaak om de minst waarschijnlijke oorzaken te elimineren.
Een onderzoek door een dierenarts (visziektespecialist) behoort ook tot de mogelijkheden, maar zijn in de meeste gevallen economisch niet realistisch voor aquariumvissen. Afgezien van de kosten zijn de gemiddelde aquariumvissen te klein om (inwendig) onderzocht te worden waardoor de toegevoegde waarde beperkt blijft. Nu heeft een dierenarts veel meer mogelijkheden en kennis om de vissen te behandelen en is het dus de moeite waard zijn om zijn kennis te raadplegen. In de meeste gevallen valt men terug op de kennis van een visziektespecialist of een medewerker van een aquariumspeciaalzaak. Maar ook hier geldt dat de kennis en de mogelijkheden verschillen.
Opmerkingen
Er is een wezenlijk verschil tussen groepsgedrag en individuele gedragingen. Als een groep vissen aan de oppervlakte drijft, dan zijn de kansen op vergiftiging (door slechte waterwaarden) veel groter dan zwemblaasproblemen. In de meeste gevallen zal het visje met de slechtste conditie de eerste verschijnselen vertonen. Zonder de juiste diagnose kan je geen doeltreffend behandelplan opstellen. In de meeste gevallen moet je niet alleen de oorzaak maar ook de mogelijke gevolgen behandelen.
Wat kunt u zelf doen tegen zwemblaasproblemen bij uw vis?
Vooral bij zwemblaasproblemen is het erg belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling. Bacteriële- en parasitaire infectie zijn de bekendste doosdoeners en kunnen tot lange termijnzwemblaas problemen leiden. Het is dus erg belangrijk dat de vis onder optimale omstandigheden wordt behandeld. Daarom heeft behandelen van de vis in een quarantaine aquarium de voorkeur omdat de overige vissen hierdoor niet worden belast.
- Bacteriële- en parasitaire infectie kan men het beste behandelen met antibiotica (Nifurpirinol) JBL – Furanol of Sera – Bactopur.
- Het verhogen van de watertemperatuur met een zogenaamde ‘Temperatuur behandeling’ in combinatie met een ‘Zoutbad behandeling‘is een veel gebruikte methode.
- Het variëren van de waterhoogte in het aquarium om zodoende de zwemblaas te trainen. Laat het waterniveau elk half uur langzaam met een kwart zakken totdat de helft van het water weg is om het daarna weer elk half uur met een kwart te laten stijgen totdat het aquarium weer helemaal vol is. Dit herhaal je drie keer per dag.
- Een vitaminekuur. Problemen met de zwemblaas kunnen veroorzaakt worden door onvoldoende of verkeerde vitaminen. U kunt uw vis JBL – Atvitol vitaminen geven. Dit vitaminepreparaat bevat ook aminozuren. Daarnaast kunt u uw vis Sera – Fishtamine vitaminen geven. Dit product kunt u ook gebruiken tijdens of na een ziekte bij uw vis. Het helpt uw vis zo snel mogelijk te herstellen.
- Het voeren van vissen. Vissen die een zwemblaasprobleem hebben kunnen slecht of soms niet bij het voer komen. Juist bij de zwemblaas is het erg belangrijk dat de vis in optimale omstandigheden leeft en daar hoort ook uitgebalanceerde voeding bij. Het is dus belangrijk dat de vis ook kan eten opdat hij niet uitgeput raakt tijdens het eten. Zinkend of drijvend voer kan helpen om het voer toegankelijker te maken.
- Optimale leefomstandigheden creëren behoren eigenlijk tot de standaard behoeften van de vissen. Optimale waterwaarden en voersamenstelling behoren tot de beste preventieve maatregelen. En zoals gewoonlijk is het beter om te voorkomen dan te genezen.
Opmerkingen
Als u bezig bent met de zwemblaas, onthoud dan dat het een delicaat orgaan is en dat meer plotselinge veranderingen het probleem kunnen verslechteren in plaats van verbeteren.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.
Hallo,
Bij mijn vader in de vijver zitten karpers, eentje er van staat verticaal in de vijver.
Met de kop op de grond en de staart naar boven. Als hij zwemt gaat het goed, maar als hij stopt met zwemmen, dan komt direct het achterste gedeelte omhoog.
Het water is koud nu, en de vissen liggen voornamelijk stil op de bodem.
Ik heb al wat opgezocht en kom uit op zwemblaas. Maar wat kan ik er aan doen om dit probleem te verhelpen????
Al vast bedankt
Helaas kan ik u geen advies geven over dit probleem. (Geen ervaring met vijvervissen.)
Bij de betere vijverspeciaalzaken (Koi) kunt u de nodige ondersteuning en medicatie vinden. Uiteraard kunt u ook bij een dierenarts terecht.
Een van mijn goudvissen was een kopstaander plots. Meteen water voor 70% vervangen en wat extra aqua start in het vervangende water gedaan. Daarna de vis in een vergiet gestopt in het aquarium waarin hij maar net onder water stond. Zo’n 24 uur later vrij gelaten en gaat nu weer goed met hem. Bedankt voor de uitgebreide uitleg en tips.
Hoi,
Mijn vis heeft hetzelfde probleem maar is er ook een manier waarop ik de vis kan laten uitrusten?
Je kan het waterniveau in het aquarium verlagen zodat de vis net onderwater blijft. Dit is meestal niet mogelijk in een beplant aquarium omdat de hoeveelheid zwemruimte te beperkt wordt. Bovendien vinden de grootere planten het niet lekker als de bladeren gedeeltelijk droog komen te staan. Omdat het watervolume sterk afneemt moet dagelijks water verversen en het aquarium goed beluchten met een luchtsteentje. Heb je meerdere vissen in het aquarium zwemmen dan is dit een stressvolle situatie die je dient te voorkomen.
Als je een quarantaine aquarium hebt dan is dit de beste optie. Je moet door de lage waterstand het water goed beluchten er dagelijks water verversen!
Tip: heb je geen quarantaine-aquarium dan kan je ook een transparante opbergbox gebruiken. Een intern-filtertje zorgt voor de watercirculatie en een luchtpomp voor de beluchting. Indien nodig kan je een aquariumverwarming plaatsen.
De tip van Jelmer (reactie 25 maart 2018) is een optie als het om kleinere vissen gaat. In plaats van een vergiet kan je ook breedingbox (aquarium kweekbakje) gebruiken met een goede doorstroming. Voor grotere vissen zoals discusvissen is dit geen optie aangezien aquarium kweekbakje te klein zijn.
Wij hebben op het werk een aquariam (50Lx30Bx30H) en een van de goudvissen(sluierstaart?) ligt op ze kop met de buik naar boven (topzwaar) en er is geen zwembeweging. hij ligt al 2 dagen zo op dezelfde plek. als we hem omdraaien en boven in zetten, zwemt hij naar beneden en draait zich langzaam op ze kop.
we hebben een klein beetje zout in het water gedaan nu. Maar wat kunnen we nog meer doen?
– Ververs 80% van het aquariumwater en na twee dagen 50%.
Met deze waterwissel verlaag je de bacteriële druk van het water (Het aantal bacteriën in het water)
– Verhoog/verlaag de watertemperatuur naar 20-25 °C
Dit verhoogd de metabolisme van de vis, waardoor het voer sneller wordt verteerd.
– Laat de goudvis 2 á 3 dagen vasten (niet voeren)
Kijk of symptomen verbeteren.
– Geef de goudvis 1 á 2 gekookte erwten per dag (schil verwijderen en niet kapot koken!)
Probeer de vis uit de hand te voeren, je kan ook een cocktailprikker gebruiken als je dit prettiger vindt. (Als je vloekenvoer gebruikt kan de goudvis te veel lucht naar binnen krijgen. Dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het voeren van de vezelrijke erwten kan dit probleem verhelpen.
– Als de symptomen aanhouden, dan heeft de goudvis mogelijk een onbehandelbaar probleem. Als het na een week geen verbeteringen optreden (normale zwem- en eetpatroon) dan kan euthanasie een diervriendelijke oplossing zijn.
In een zo klein mogelijk netje plaatsen! Normaal na een uur of 7 is hij terug ok! Ligt aan het eten! Hij mag niet aan de oppervlakte eten zo krijgt hij te veel lucht binnen en zorgt ervoor een probleem te krijgen met zijn zwemblaas!
Ik heb een visvijver in de tuin +- 4000 liter
Er zitten goudvissen en een paar karpers in. Nu is het het al een paar maanden dat er een karper op zijn zijkant ligt, op de bodem op 1.20 diepte, zwemmen kan niet meer en eten al even min. Ik denk aan een gesprongen zwemblaas. Wat staat er mij te doen, en hoelang kan die vis nog leven?
Voor behandeling / advies van vijvervissen kunt u beter naar een vijvervissen speciaalzaak gaan of dierenarts benaderen die gespecialiseerd zijn in vijvervissen. Met een goede diagnose kan een effectieve behandelplan worden gestart. Is de hulp te laat dan kan men op een verantwoorde manier de vis euthanaseren. Helaas kan ik u geen beter advies geven omdat de kennis ontbreekt qua behandelmethoden voor vijvervissen.
Ik heb een gup (mannetje) en die zwemt kop omhoog staart beneden licht ook op de bodem en als hij zwemt kost het veel te veel moeite dit heb ik vanochtend ontdekt en heb hem nu in het aquarium in een apart bakje gedaan met best laag water ververs het water af en toe want zit geen filter in ook blijft de vis voortduurde naar lucht happen ook als hij (normaal) in de bak zwemt de rest van de vissen hebben hier geen last van wat kan dit zijn?
Alvast bedankt.
Bij zwemblaas problemen kan de vis moeilijk zijn evenwicht behouden en het zweven op een bepaalde hoogte kost veel inspanning. Het gevolg is meestal een tijdelijke snelle ademhaling door de inspanning en een snellere uitgeput omdat de vis niet voldoende voedsel kan opnemen of bereiken.
Een langdurige snelle ademhaling bij (zieke) vissen duidt meeste op een vergiftiging en/of een zuurstof tekort. Het water kan weinig zuurstof bevatten of de vis heeft ademhalingsproblemen door bijvoorbeeld beschadigde kieuwen. (Kieuwwormen?)
* Ongecoördineerde zwembewegingen kunnen ook door een herseninfarct ontstaat als een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit. Een deel van de hersenen krijgt dan geen bloed meer en dus geen zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kan dit deel van de hersenen niet goed meer functioneren.
De waterwaarden in een (quarantaine)aquarium met geringe waterhoogte kunnen zeer snel verslechteren door de geringe watervolumen en/of filtercapaciteit. Door 80% water te verversen kan je snel achterhalen of de problemen door de waterkwaliteit worden veroorzaakt. Als dit het geval is zal de vis zeer snel herstellen.
Zorg er voor dat het water extra wordt belucht met een luchtsteentje of zorg voor voldoende waterbeweging aan het wateroppervlak. Gebruik je een drijvend kweekbakje als quarantaine oplossing zorg dat er voldoende stroming aanwezig is in het kweekbakje.
Zie je geen verbeteringen bij de vis met zwemblaasproblemen en blijft de vis een snelle ademhaling houden. Dan is een slaap maar zacht bakje met etherische kruidnagelolie een humane manier euthanasie.
Ik heb een 70 liter aquarium met een sluierstaart en een shubunkin. Beide zijn al zeker 10 jaar oud. Vorig weekend heb ik het aquarium en filter gereinigd, dit was hard nodig aangezien bij testen water het nitriet gehalte te hoog was. Na paar dagen weer getest en nog steeds wat aan de hoge kant en daardoor nog wat water ververst. Na een week begon ik te twijfelen, mijn shubunkin dreef steeds naar boven toe en wilde graag naar de bodem maar werd als het ware weer naar boven toe gelanceerd. Maandag naar aquarium specialist geweest om mijn water te laten testen. Nitriet was nog licht verhoogd maar verder was water prima kwaliteit. Dus die avond weer wat water ververst en meteen nieuwe plantjes gekocht en in aquarium geplaatst. Ook voer gekocht wat meteen naar de bodem zakt zodat ze met eten geen lucht binnen krijgen. Nu 2 dagen verder, shubunkin nog steeds zeer onrustig, zwemt als een gek maar komt amper vooruit. Maar nu is ook de sluierstaart vind ik meer en meer aan de oppervlakte en lijkt sneller te happen. Normaal hebben beide vissen als grote hobby steentjes happen maar dat zit er nu niet in. Ik weet niet wat ik moet doen. Mijn aquarium heeft een externe filterpomp die goed door loopt en 2 plantjes dus zuurstof gebrek zou het niet kunnen zijn. Ik maak me zorgen maar weet niet meer wat ik moet. Heb ook al wat zout in aquarium gedaan voor helende werking. Als iemand advies heeft, graag! Groeten Marjolijn
Waterwaarden controleren behoort tot de standaard onderhoudswerkzaamheden van de aquariumliefhebber! Het zijn juist de kleine veranderingen in waterwaarden die op lange termijn tot problemen kunnen lijden. Door wekelijks de waterwaarden te controleren met behulp van bv. JBL Pro scan. (Dit zijn teststrips met smartphone ondersteuning) kan je de tendens van de waterwaarden waarnemen. De JBL Pro scan software kan binnen één minuut een groot aantal basis waterwaarden analyseren en de mogelijke oorzaak en oplossingen worden netjes vermeld. Alle metingen worden overzichtelijk opgeslagen waardoor een lange termijn analyse mogelijk wordt. Onderhoudswerkzaamheden een paardagen uitstelt verslechteren de waterwaarden en als dat vaker gebeurd wordt het problemen alleen maar groter. (Meten is weten)
Vissen worden meestal ziek door stress (lees slechte leefomstandigheden/waterwaarden) met het gevolg dat het immuunsystemen van de vis wordt overbelast. Waterwaarden kunnen in orde lijken maar bacterieel een puinhoop zijn. Bacteriën en parasieten grijpen hun kans bij de verzwakte vissen.
Over het algemeen hebben vissen die aan het wateroppervlak naar lucht happen last van een zuurstof te kort. Dit kan ook door een zwemblaas probleem komen. De vis moet te veel inspanning leveren om op locatie te blijven, bovendien wordt het zwemen bemoeilijk door een onbalans van de vis. Ongecontroleerde zwembewegingen zijn niet uitgesloten bij zwemblaasproblemen. Je kan een antibiotica kuur overwegen als je het zwemblaasprobleem wilt behandelen. Bedenk wel dat de waterwaarden slechter worden door een dergelijke kuur.
Een snelle ademhaling kan ook veroorzaakt worden door kieuwwormen. Om het kieuwwormen probleem uit te sluiten is microscopisch onderzoek wenselijk. Voor het uitsluiten van een te lage zuurstofgehalte van het water is een O2 test noodzakelijk (Zuurstof meting). En als gewoonlijk te schoon water voor onze aquariumvissen bestaat niet.
Mijn sluierstaart laat zich zweven net onder het wateroppervlak, hij stopt dan even met zwemmen. Is dit ook een teken van een zwemblaasprobleem?
Als de vis actief moet zwemmen om op een bepaalde hoogte te zweven of geen natuurlijke houding aan kunnen aannemen hebben waarschijnlijk een zwemblaasprobleem. Vissen die op elke hoogte kunnen zweven (zonder noemenswaardige zwembewegingen) hebben meestal geen zwemblaas problemen.
Ik heb 5 roodkopzalmpjes overgenomen van iemand waarvan er 1 niet goed zwemt. Hij zakt naar de bodem en zwemt dus met zijn kop omhoog. Hij eet goed, doet lekker mee in het aquarium en krijg niet de indruk dat ie uitgeput is. Hij is ook niet vermagerd. Maar nu lees ik toch wel veel dat euthanaseren het beste is omdat het waarschijnlijk niet meer goed komt en de vis uiteindelijk wel uitgeput raakt en gestrest is. Ik heb hem extra vitamine gegeven maar nog geen laagwater therapie omdat ik hem geen extra stress wil bezorgen. Ik heb hem nu een week of 4 en doet dit dus al vanaf het begin. Wat raad je aan?
Ik zou niets doen zolang de kwalen niet erger worden. Ik heb altijd een flesje kruidnagelolie op voorraad, aangezien ik nooit kan inschatten wanneer euthanasie gewenst is.
Lees meer over:
– Euthanasie bij vissen met kruidnagelolie
– Euthanasie van aquariumvissen
Mijn vis hangt ondersteboven, het is namelijk een goudvis. Ik heb hem in een aparte opbergbak gezet (omdat ik geen tweede aquarium heb)Ik heb het water verlaagd zodat hij niet kan zwemmen want anders word hij moe.En ik geef hem geen eten. Hij heeft denk ik een zwemblaas probleem. Wat kan ik nog meer doen? Ik vraag me ook af werkt het als je een erwt kookt en pelt en dan aan je goudvis voert?
Behandeling – Therapie van overvulde zwemblaas bij vissen
Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, deze mogen niet gelijktijdig worden toegepast. Geef de (goud)vis minimaal 2 weken de tijd om aan een behandeling te wennen.
– De vis moet 2 weken in een oplossing van 3 gram NaCl (keukenzout, zonder Jodium) per liter water zwemmen.
– Geef voer dat naar de bodem zinkt.
– Voer enkele gekookte, ontvelde en geplette erwten.
– Laat de vis 5 dagen vasten.
– Verhoog de temperatuur van het water, door 5 dagen lang de watertemperatuur met 1 graad te laten stijgen.
– Watertherapie: zet de sluierstaart apart in een bak met ondiep water, zodat hij juist onder waterniveau is, houd de vis hier 5 dagen in. Vul daarna iedere dag het water een beetje aan, totdat de vis weer vrij rond zwemt.
Bron: https://dierenartsdelaak.nl
Hoi,
Mijn guppy (man), zwemt steeds aan de bovenkant (dus aan het oppervlak van het water), de andere guppy’s doen dit niet.
Kan dit een probleem met de zwemblaas zijn? Wat kan dit zijn en wat zou ik hier aan kunnen doen?
Bij levendbarende vissen zoals bij guppy’s is de kans op bacteriële infecties aanzienlijk groter. Schoon aquariumwateren (filtersysteem) en regelmatig water verversen is geen overbodige luxe. De kans op zwemblaas problemen kunnen wij niet uitsluiten.
Ik heb een zebra cichlide die alleen maar op de bodem “ligt”. Hij is verder wel actief maar kan niet normaal in het water blijven zweven zoals de andere vissen. Als jij stopt met zwemmen “zinkt” hij weer terug naar de bodem. Heeft dit met zijn zwemblaas te maken en zo ja, hoe kan ik deze “trainen”/ dit kwaaltje verhelpen.
Mvg
Er zijn twee mogelijkheden:
– De vis is bezig met zijn laatste dagen en is te zwak om te blijven zwemmen.
– De vis heeft last van een zwemblaas probleem waardoor hij naar de bodem zakt zonder zwembewegingen.
Heb je een tweede aquarium dan zou je met laagwater kuur de vis kunnen behandelen. Je kunt ook een breedingbox (drijvende aquarium kweekbakje) gebruiken met een goede doorstroming. Voor grotere vissen is de breedingbox geen optie omdat de bewegingsruimte te klein is.
Een behandeling JBL – Furanol of Sera – Bactopur behoord ook tot de mogelijkheden.
Hallo mijn sluierstaart ligt sins een paar dagen alleen maar op de bodem. Ze is altijd al zwakker geweest dan haar vriendje. Maar nu zwemt ze helemaal niet meer en kan ze zelf niet recht liggen. Ik heb nu net een water wissel gedaan van ongeveer 60%. Mijn vraag is of dit probleem überhaupt wel goed gaat komen. Ze komt heeft een zwakke staart vin die helemaal vergroeid is dus ze zwom al alleen met haar zij vinnen. Komt dit ooit nog goed? Zo ja hoe. Ik zie graag een reactie!
Mijn schatting is dat dit niet goed gaat komen.
Een vis die niet meer in staat is om naar voedsel te zoeken zal langzaam wegkwijnen.
In dergelijke gevallen is euthanasie een verantwoorde keuze.
Lees meer over:
Euthanasie bij vissen met kruidnagelolie
Euthanasie van aquariumvissen
Ik heb 2 sluierstaart goudvissen. Waarvan 1 al eens eerder een zwemblaas probleem vertoonde. Dat was toen na een paar dagen vasten weer weg. Nu is dit helaas terug. Ze zwemt maar krijgt haar buik niet meer van het wateroppervlakte af.
Ik heb geprobeerd om haar een gekookte erwt te voeren maar ze hapt er niet naar als ik het voor haar vasthou. Ook haar eigen voer wil ze niet. Mijn vermoeden is dat ze niet meer wil of kan eten. Kan dit kloppen? Wat kan ik hieraan doen?
Een zieke vis die niet instaat is om eten zal langzaam wegkwijnen. Als de behandeling(en)geen noemenswaardige verbetering(en)hebben gebracht dan begint de vis meestal aan zijn laatste levensfase. Is de vis zodanig verzwakt dat hij weinig levens wil vertoont dan is euthanasie de beste optie.
Bacteriële- en parasitaire infectie kan men het beste behandelen met antibiotica (Nifurpirinol) JBL – Furanol of Sera – Bactopur. De vraag is overleeft de verzwakte vis deze kuur.
Doet me pijn. Wel Bedankt voor het advies.
Mijn sluierstaart goudvis is topzwaar. Ze zwemt ondersteboven. Ze doet haar best maar ze heeft nauwelijks nog kracht om te zwemmen. Ze drijft vooral. Daarnaast weigert ze ook te eten. Ook als het voorgehouden wordt. Water is ververst, 22 graden en ze heeft wat extra zout in het water. Ook een erwt eet ze niet van. Wat kan ik nog doen?
zie bovenstaande reactie
Beste Erno,
We hebben hier een Discus die plotseling een kopstaander is geworden (+- na 1,5 jaar).
Hij kan nog wel eten. Hij is al behandeld voor bacteriën (Baktopur Direct) en parasieten (Argumor) zonder enig noemenswaardig resultaat. Verder staat de temp al vrij hoog 32 graden en is er meerdere keren water ververst. Hij ziet er vooralsnog sterk uit, maar we hopen eigenlijk op advies m.b.t. een behandeling die resultaat boekt.
Mvg,
Viktor
Zwemblaas problemen bij discusvissen zijn lastig te behandelen zolang je niet de echte oorzaak kent.
Microscopisch onderzoek kan uitkomst bieden als er spraken is van ongewenste gastheren. Je zou een ‘Zoutbad behandeling‘ kunnen overwegen.
Alternatieve behandelmethoden die niet in het artikel staan:
– Laat de vis 3 dagen vasten. Als je denkt dat een vergrote maag of darm de oorzaak is van een zwemblaasaandoening.
Voer daarna drie dagen enkele gekookte, ontvelde en geplette erwten.
– Gebruik als het kan kwaliteitsvoer. Vlokkenvoer (droogvoer) kan behoorlijk uitzetten in de maag.
* deze behandelmethoden heb ik zelf niet uitgeprobeerd
Hay ik heb een sluier staart met oranje kop en die zwemt op de kop ik heb hem in andere bak met water gedaan tot zijn grote , maar blijft kantelen ik kan hem toch niet uren vast houden om hem recht te houden. Gaat hij dan niet dood als hij zo op zijn zij blijft drijven ?? Wat kan ik doen want ze zeggen wel in laag water doen maar op de kop of zij kan het lucht er toch niet uit ?
Je kan de vis een laagwater therapie geven. Hij moet net onderwater zitten en elke dag verhoog je de waterstand.
Na ongeveer 5 dagen moet hij weer gewoon kunnen zwemmen.
Een drijvende viskweekbakje is voor veel mensen de simpelste oplossing aangezien de meeste mensen geen tweede aquarium hebben.
Als de vis niet hersteld zal het uiteindelijk uitgeput raken.
Bacteriële- en parasitaire infectie kan men het beste behandelen met antibiotica (Nifurpirinol) JBL – Furanol of Sera – Bactopur.
De kans dat hat hij hersteld is aanzienlijk groter als dit de oorzaak is.
De vis rechtop houden is niet nodig als de vis hersteld verdwijnt de slechte zwemhouding van zelf.
Helaas kunnen wij weinig doen bij aquariumvissen een slaap maar zacht bakje is soms de enige optie. https://discuszolder.nl/euthanasie-vissen-kruidnagelolie/
Hoi! Ik heb een wit met zwarte stippen guppy (vrouw) alleen sinds kort blijft ze in de huisjes en met de kop naar beneden en staart omhoog, het niet niet helemaal maar komt wel in de buurt? Ik heb in het aquarium nog 5 andere vissen. Kunnen hun ook ziek worden en wat kan ik er tegen doen want ik heb geen quarantaine bakje of zo………
Ik heb gemerkt dat kopstaanders zeer lastig te genezen zijn.
Zorg dat je vissen in zo’n schoon mogelijke leefomgeving leven.
Goed aquariumonderhoud (vaak water verversen en kwaliteitsvoer) zij essentieel bij een mogelijk herstel.
De kans de andere vissen last krijgen van hun zwemblaas is gering. (Bij een te slechte leefomgeving en/of voerkeuze is het niet uitgesloten!) Je kan medicatie proberen maar je verzwakt de gezonden vissen met medicatie als zij niet ziek zijn.
Je kan een drijvende drijvend kweekbakje gebruiken zodat de vis minder moeite heeft om aan het voer te komen.
Soms is het slaap maar zacht bakje de humaanste optie. https://discuszolder.nl/euthanasie-vissen-kruidnagelolie/
Hallo
Wij zijn vandaag platy’s gaan kopen we hebben een aquarium van 20L er zitten er 5 in en ze gaan nu allemaal op hun zij liggen en ze blijven aan de pomp hangen als die aan staat wat kunnen we nu nog doen ik heb wel al iets gelezen dat het misschien iets met zwemblaas of zuurstofgebrek kan te maken hebben
Ik denk dat de waterkwaliteit niet optimaal is. Als alle vissen kort na het inzetten het moeilijk hebben dan is het meestal een acute vergiftiging of het overwennen is niet goed gebeurd. Meet je waterwaarden, kan je dat niet ververs zo veel mogelijk water op de juiste temperatuur.
Lees meer over: Waterwaarden en de problemen
Hallo ik heb 2 sluierstaart visje
1 nu jaarrje( deze heeft al 2 overleeft met zwemblaas probleem) en 1 die er nu een maand bij zit.
Nu vond ik de laatse al wat anders zwemmen en deze hangt deze op de kop of op zijn rug tussen de planten of in een hoekje. En de oudste nu ook tussen de plantjes met staatje naar boven
Wanneer ze zwemmen gaat het “goed’ en wanneer ze stoppen zie je de straatjes omhoog gaan en 1 dan draaie.
eten doen ze als normaal
3 korels per vis per dag
Nu zeggen ze bij de dierenwinkel zwemblaas syndrome en dat ik hier verder niks mee kan doen.
Maar heeft u nog andere tips
Eigenlijk kan ik geen extra tips geven die al in het artikel staan.
Deze tips heb ik op het internet gevonden
Vissen met een zwemblaasprobleem die nog wel de normale zwemhouding hebben kunnen zich vaak redden. Een aantal dagen niet voeren is dan meestal voldoende. Vissen die inmiddels een afwijkende zwemhouding hebben zullen niet zomaar genezen en deze categorie heeft een veel slechtere prognose. Ze kunnen geen voer meer opnemen en raken snel uitgeput.
Soms kan de speciale watertherapie nog enig soelaas bieden:
Bij de watertherapie wordt de vis in een aparte bak gedaan waarvan het waterniveau zo laag is dat de vis nog net onder water is. De vis kan zo tot rust komen en weer aansterken. Houd de vis ongeveer 5 dagen in de aparte bak en voeg iedere dag een klein beetje water toe, net zo lang totdat de vis weer helemaal vrij kan zwemmen. Op deze manier kan het overtollige gas langzaam verdwijnen tot normale hoeveelheden.
Bron: https://www.diergeneeskundigcentrum.nl/